Floarea Soarelui

Extras din referat Cum descarc?

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din productia mondiala de ulei) si cea mai importanta planta uleioasa pentru Romania. Uleiul extras din achenele de floarea-soarelui este semisicativ si se caracterizeaza prin culoare, gust si miros placute, continut ridicat in vitamine (A, D, E, K) si substante aromatice; in plus, uleiul de floarea soarelui se conserva foarte bine pe perioada indelungata.
Uleiul se extrage usor prin presare, randamentul normal la extractie fiind de circa 45%. La un hectar cultivat cu floarea-soarelui se pot obtine, la nivelul productiilor actuale, intre 900 si 950 kg ulei, planta fiind astfel foarte economica.
Fosfatidele rezultate in timpul procesului de extragere a uleiului permit fabricarea pe scara larga a lecitinei, mult apreciata in industria alimentara: in panificatie, la prepararea ciocolatei, a prajiturilor, a mezelurilor.
Turtele de floarea-soarelui se situeaza printre cele mai valoroase, avand in vedere: continutul ridicat in substante proteice (45 - 55%) si bogatia acestora in metionina; prezenta in cantitate mare a vitaminelor complexului B; floarea soarelui contine mai multa riboflavina decat soia sau arahidele; are un mai bun echilibru fosfo-calcic, comparativ cu turtele de alta provenienta.
Prin prelucrarea miezului de floarea-soarelui se pot obtine faina, concentrate si izolate proteice. Incorporarea a 8 - 15% faina de floarea-soarelui in faina de grau sporeste densitatea aluatului si reduce volumul acestuia. In industria mezelurilor, concentratele de floarea-soarelui pot fi incluse in carne in proportie de pana la 25%; acestea pot fi folosite si in industria laptelui.
Semintele de floarea-soarelui pot fi consumate direct (seminte prajite), modalitate de consum mai larg raspandita in SUA, tarile scandinave, unele tari mediteraneene si din Europa de Est. Soiurile destinate acestui scop prezinta seminte mai sarace in grasimi (in jur de 30 %), coji mai groase si mai putin aderente la miez; pe langa aminoacizi esentiali, bine reprezentati (triptofan, izoleucina, lizina), floarea-soarelui de "rontait" contine mai mult fier, glucide, saruri minerale, vitamine (A, E, riboflavine si tiamine) si asigura in jur de 550 calorii/100 g seminte consumate.
Floarea-soarelui este si o excelenta planta melifera. In tara noastra asigura cel mai important cules pentru familiile de albine (alaturi de salcam si tei). La un hectar de floarea-soarelui se pot obtine 30 - 130 kg miere (sau 15 - 40 kg miere/familia de albine) (dupa I. CARNU, GH. V. ROMAN, ANA-MARIA ROMAN, 1982).


Fisiere in arhiva (1):

  • Floarea Soarelui.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!