Fermele Organice

Extras din referat Cum descarc?

Agricultura organica pare un concept nou aceasta s a practicat inca de la inceputul sec.XX, reprezentand o varietate de metode alternative de productie agricola . In Europa , primele tari care au recurs la agricultura organica sunt Anglia si Germania. 
In 1972 s-a infiintat Federatia Internationala a miscarii agriculturii organice - IFOAM International Federation of Organic Agriculture Movements. Aceasta este institutia care a influentat cele mai mult legiferarea acestui sector, peste tot in lume. IFOAM a stabilit o definitie a conceptului de agricultura organica in 2008. Acesta este: Agricultura ecologica reprezinta un sistem de productie care sustine bunastarea solurilor, a ecosistemelor si a oamenilor. Aceasta are la baza sistemele ecologice, biodiversitatea si ciclurile de viata adaptate conditiilor locale, in locul utilizarii substantelor chimice cu efecte adverse. Agricultura organica pune accent pe inovatie si cercetarea stiintifica dar totodata si pe traditie, combinand aceste trei elemente cu scopul de a pastra si proteja mediul si urmareste promovarea relatiilor echitabile si inbunatirea calitatii vietii tuturor .
In contextul orientarii politicii agricole comunitare spre o agricultura naturala, in care conceptul de agricultura ecologica are un loc bine definit, este necesara intensificarea eforturilor de promovare a practicilor agriculturii ecologice si de informare larga a agricultorilor, privind importanta si rolul pe care le au tehnologiile ecologice si, nu in ultimul rand, de avantajele economice, precum si cele de ameliorare a mediului in care traim. 
Agricultura organica are un rol semnificativ pentru dezvoltarea durabila prin faptul ca fermierii produselor ecologic pure pot gasi si implementa noi tehnologii de producere, care pot fi utilizate si in alte sisteme de agricultura. Mai mult decat atat agricultura organica poate asigura noi oportunitati de desfacere pentru producatorii care doresc sa-si modifice practicile lor pentru satisfacerea anumitor cerinte ale consumatorilor si totodata aceasta pune in evidenta problemele legate de conservarea mediului inconjurator la nivel international.
In ultimii ani, produsele alimentare ecologice sunt in atentia tuturor datorita discutiilor aparute pe subiectul mancarii sanatoase. Certificarile ecologice aparute la nivel global au fost inlocuite la nivel european de sistemul de etichetare ecologic, floarea UE. Pentru a obtine o certificare de agricultura ecologica trebuiesc indeplinite o serie intreaga de reguli clare pornind de la modul de cultivare/hranire si substante folosite pana la posibilitatea de a arata provenienta tuturor substantelor prevazute. 
Uniunea Europeana a adoptat in iunie 2004 Planul de Actiune European pentru Agricultura si Produsele Alimentare Organice.Obiectivul principal il reprezinta facilitarea dezvoltarii permanente a agriculturii ecologice si dezvoltarea pietei produselor organice prin informarea consumatorilor.
Totodata Uniunea Europeana isi propune prin intermediul acestui plan sa incurajeze statele membre sa aplice mai multe masuri de dezvoltare durabila si sa acorde un sprijin mai eficient agriculturii ecologice.
Reforma Politicii Agricole Comune din 2003 a schimbat politica agricola devenind o politica determinata de piata. Un aspect al reformei il reprezinta orientarea spre plata pe ferma fara a se tine cont de nivelul sau de productie insa vor trebui respectate anumite standarde ca cele privind siguranta alimentara, mediul si bunastarea animalelor. Plata pe ferma a inceput in perioada 2005-2007 urmarindu se extinderea agriculturii ecologice.
Agricultura organica reprezinta un factor cheie in strategia integrarii mediului si a dezvoltarii durabile, acestea fiind considerate principiile de baza ale Politicii Agricole Comunitare.In prezent, fermierii din sfera produselor organice indeplinesc cerintele impuse pentru a beneficia de sprijinul oferit de UE prin intermediul PAC.
Efectele asupra agriculturii organice vor fi diferite pentru fiecare stat in parte intrucat aceasta depinde de modul in care vor implementa reforma.
Productia ecologica este un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care combina cele mai bune practici de mediu, un nivel inalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde inalte privind bunastarea animalelor si o metoda de productie care respecta preferintele anumitor consumatori pentru produse obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale. Astfel, metoda de productie ecologica joaca un dublu rol social, deoarece, pe de o parte, alimenteaza o piata specifica ce raspunde cererii consumatorilor de produse ecologice, iar, pe de alta parte, furnizeaza bunuri publice, contribuind la protectia mediului si la bunastarea animalelor, precum si la dezvoltarea rurala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fermele Organice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!