Fermă ecologică de porcine

Cuprins referat

Nota introductiva 3
Descrierea firmei 5
Obiectivul 6
Analiza obiectiva 7
Prezentarea si detalierea produsului 7
Analiza pietei 8
Amplasamentul si organizarea firmei 9
Fundamentarea tehnica a afacerii 10
Fundamentarea financiara a afacerii 12
Opis 14
Concluzii si opinii personale 29
Bibliografie 30


Extras din referat

NOTA INTRODUCTIVA
Agricultura, este una dintre activitatile practice de mare impact cu mediul ambient. Acest lucru s-a vazut mai ales dupa aparitia consecintelor complexe ale implementarii principiilor intensivizarii si suprachimizarii in culturile vegetale si in cresterea animalelor. Dintre acestea putem mentiona:
- poluarea si degradarea solului si a apelor natural;
- concentrarea poluantilor pe lanturi si verigi trofice;
-deprecierea calitatii alimentelor;
- deprecierea calitatii vietii si a sanatatii populatiei, corelata statistic cu consumul de alimente chimizate;
- aparitia scandalurilor pe piata alimentara mondiala (dioxine, nitrati si nitriti, boala vacii nebune, pesta porcina, febra aftoasa, gripa aviara).
In aceste conditii, au aparut modificari in ceea ce priveste gustul si exigentele consumatorilor. Acestia cauta tot mai mult produse agroalimentare proaspete, naturale, cu caracteristici organoleptice si senzoriale exceptionale, cu valoare nutritiva ridicata, sanatoase, obtinute in conditiile protejarii mediului ambiant.
Asa s-a impus tot mai mult in tarile cu agricultura dezvoltata, conceptul de agricultura ecologica (biologica), ca optiune principala pentru dezvoltarea durabila si protectia mediului.
Agricultura ecologica:
- Este o forma durabila de productie, care se bazeaza pe ciclurile biologice naturale, pe activitatea biologica din sol;
- Utilizeaza cantitati reduse de substante anorganice, foloseste fertilizanti organici si intensifica armonia ecologica;
- Promoveaza si mareste biodiversitatea;
- Nu foloseste pesticide chimice de sinteza;
- Nu admite OMG;
- Zootehnia ecologica se concentreaza pe bunastarea animalelor si pe apropierea lor de conditiile naturale;
- Agricultura ecologica recunoaste ca sanatatea oamenilor este legata de sanatatea alimentelor si a mediului ambiant.
Zootehnia ecologica nu agreeaza rasele si hibrizii de animale superspecializate, excesiv de modelate genetic si orientate spre productii epuizante. Acest material biologic, in procesul de crestere, da dovada de o mare sensibilitate la factorii ostili de mediu, au metabolism foarte accentuat, atat in privinta catabolismului , cit si in ceea ce priveste anabolismul.
Reproductia animalelor in zootehnia ecologica este de regula cea natural dirijata, cu utilizarea celor mai buni reproducatori din rasa, hibrid sau populatie.Este admisa si insamantarea artificiala la vaci, bivolite, oi, capre, scroafe, dar nu se admit metode biotehnologice avansate cum ar fi: transferul de embrioni, clonarea, ori animale obtinute prin inginerie genetica.
Zootehnia ecologica prefera rase de animale autohtone, de provenienta rustica, de origine cunoscuta, cu productii mixte, in general mai putin modelate genetic. 
Motivatia agriculturii ecologice
Motivatia agriculturii ecologice este consistenta, iar argumentele sunt obiective si subiective:
o Motivatia ecologica: agricultorii si mai ales crescatorii de animale sunt inregimentati in randul poluatorilor si asupra lor preseaza o serie de reglementari si exigente ale societatii, care cresc preturile de productie. Conditiile impuse de tehnologia ecologica in productia vegetala si in cresterea si exploatarea animalelor, estompeaza cele mai multe dintre neajunsuri. Se promoveaza biodiversitatea si este prietenoasa cu mediul ambiant.
o Motivatia etica: practica agriculturii ecologice presupune respectarea normelor de bunastare si protectia animalelor prevazute in Declaratia Universala a Protectiei Animalelor si in legislatia nationala aliniata la cea U.E. si aplicarea bunelor practici agricole. 
Bunastarea animalelor presupune realizarea concomitenta a celor cinci drepturi esentiale:
- Asigurarea hranei specifice si accesul la apa proaspata, de buna calitate
- Mediu corespunzator de cazare si odihna confortabila
- Diagnosticul rapid al bolilor, tratamentul acestora, prevenire ranilor si a durerilor
- Eliberarea de frica si suferinta mentala 
- Asigurarea spatiului, a companiei si a facilitatilor pentru exprimarea comportamentului specific. 
Animalele care traiesc in concordanta cu mediul ambiant sunt sanatoase, isi pot manifesta din plin comportamentul specific, sunt animale fericite, cu productii mari si de excelenta calitate. Principiile nutritive si elementele functionale (vitamine, enzime, fitohormoni) sunt utilizate pentru obtinerea produselor valoroase, nu pentru daptari dificile la injuriile mediului, asa cum se intampla in cazul animalelor din sistemul intensiv de crestere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ferma Ecologica de Porcine.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. CORNOIU, I. Aplicatii practice in cresterea suinelor, editura Academic Pres, Cluj Napoca, 2011
2. HUTU, I. Tehnologii alternative pentru cresterea porcilor, editura Mirton, Timisoara, 2007
3. MAN, C. Zootehnie ecologica, editura Risoprint, Cluj Napoca, 2007
4. MANTEA, S. Manualul crescatorului de porci, editura MAST, Bucuresti, 2003
5. Fundatia pentru agricultura durabila si siguranta alimentatiei Proiecte tehnico-economice de infiintare a unor ferme, editura Ceres, Bucuresti, 2005


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!