Fermă ecologică de porcine

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7780
Mărime: 114.37KB (arhivat)
Publicat de: Mihai Blaga
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREȘTI FACULTATEA DE MEDICINA VETERINARĂ SPECIALIZAREA: CONTROLUL ȘI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. Notă introductivă 3
  2. Descrierea firmei 5
  3. Obiectivul 6
  4. Analiza obiectivă 7
  5. Prezentarea și detalierea produsului 7
  6. Analiza pieței 8
  7. Amplasamentul și organizarea firmei 9
  8. Fundamentarea tehnică a afacerii 10
  9. Fundamentarea financiară a afacerii 12
  10. Opis 14
  11. Concluzii și opinii personale 29
  12. Bibliografie 30

Extras din referat

NOTĂ INTRODUCTIVĂ

Agricultura, este una dintre activitățile practice de mare impact cu mediul ambient. Acest lucru s-a văzut mai ales după apariția consecințelor complexe ale implementării principiilor intensivizării și suprachimizării în culturile vegetale și în creșterea animalelor. Dintre acestea putem menționa:

- poluarea și degradarea solului și a apelor natural;

- concentrarea poluanților pe lanțuri și verigi trofice;

-deprecierea calității alimentelor;

- deprecierea calității vieții și a sănătății populației, corelată statistic cu consumul de alimente chimizate;

- apariția scandalurilor pe piața alimentară mondială (dioxine, nitrați și nitriți, boala vacii nebune, pesta porcină, febra aftoasă, gripa aviară).

În aceste condiții, au apărut modificări în ceea ce privește gustul și exigențele consumatorilor. Aceștia caută tot mai mult produse agroalimentare proaspete, naturale, cu caracteristici organoleptice și senzoriale excepționale, cu valoare nutritivă ridicată, sănătoase, obținute în condițiile protejării mediului ambiant.

Așa s-a impus tot mai mult în țările cu agricultură dezvoltată, conceptul de agricultură ecologică (biologică), ca opțiune principală pentru dezvoltarea durabilă și protecția mediului.

Agricultura ecologică:

- Este o formă durabilă de producție, care se bazează pe ciclurile biologice naturale, pe activitatea biologică din sol;

- Utilizează cantități reduse de substanțe anorganice, folosește fertilizanți organici și intensifică armonia ecologică;

- Promovează și mărește biodiversitatea;

- Nu folosește pesticide chimice de sinteză;

- Nu admite OMG;

- Zootehnia ecologică se concentrează pe bunăstarea animalelor și pe apropierea lor de condițiile naturale;

- Agricultură ecologică recunoaște că sănătatea oamenilor este legată de sănătatea alimentelor și a mediului ambiant.

Zootehnia ecologică nu agreează rasele și hibrizii de animale superspecializate, excesiv de modelate genetic și orientate spre producții epuizante. Acest material biologic, în procesul de creștere, dă dovadă de o mare sensibilitate la factorii ostili de mediu, au metabolism foarte accentuat, atât în privința catabolismului , cît și în ceea ce privește anabolismul.

Reproducția animalelor în zootehnia ecologică este de regulă cea natural dirijată, cu utilizarea celor mai buni reproducători din rasă, hibrid sau populație.Este admisă și însămânțarea artificială la vaci, bivolițe, oi, capre, scroafe, dar nu se admit metode biotehnologice avansate cum ar fi: transferul de embrioni, clonarea, ori animale obținute prin inginerie genetică.

Zootehnia ecologică preferă rase de animale autohtone, de proveniență rustică, de origine cunoscută, cu producții mixte, în general mai puțin modelate genetic.

Motivația agriculturii ecologice

Motivația agriculturii ecologice este consistentă, iar argumentele sunt obiective și subiective:

• Motivația ecologică: agricultorii și mai ales crescătorii de animale sunt înregimentați în rândul poluatorilor și asupra lor presează o serie de reglementări și exigențe ale societății, care cresc prețurile de producție. Condițiile impuse de tehnologia ecologică în producția vegetală și în creșterea și exploatarea animalelor, estompează cele mai multe dintre neajunsuri. Se promovează biodiversitatea și este prietenoasă cu mediul ambiant.

• Motivația etică: practica agriculturii ecologice presupune respectarea normelor de bunăstare și protecția animalelor prevăzute în Declarația Universală a Protecției Animalelor și în legislația națională aliniată la cea U.E. și aplicarea bunelor practici agricole.

Bunăstarea animalelor presupune realizarea concomitentă a celor cinci drepturi esențiale:

- Asigurarea hranei specifice și accesul la apă proaspătă, de bună calitate

- Mediu corespunzător de cazare și odihnă confortabilă

- Diagnosticul rapid al bolilor, tratamentul acestora, prevenire rănilor și a durerilor

- Eliberarea de frică și suferință mentală

- Asigurarea spațiului, a companiei și a facilităților pentru exprimarea comportamentului specific.

Animalele care trăiesc în concordanță cu mediul ambiant sunt sănătoase, își pot manifesta din plin comportamentul specific, sunt animale fericite, cu producții mari și de excelentă calitate. Principiile nutritive și elementele funcționale (vitamine, enzime, fitohormoni) sunt utilizate pentru obținerea produselor valoroase, nu pentru daptări dificile la injuriile mediului, așa cum se întâmplă în cazul animalelor din sistemul intensiv de creștere.

Bibliografie

1. CORNOIU, I. Aplicații practice în creșterea suinelor, editura Academic Pres, Cluj Napoca, 2011

2. HUȚU, I. Tehnologii alternative pentru creșterea porcilor, editura Mirton, Timișoara, 2007

3. MAN, C. Zootehnie ecologică, editura Risoprint, Cluj Napoca, 2007

4. MANTEA, Ș. Manualul crescătorului de porci, editura MAST, București, 2003

5. Fundația pentru agricultură durabilă și siguranța alimentației Proiecte tehnico-economice de înființare a unor ferme, editura Ceres, București, 2005

Preview document

Fermă ecologică de porcine - Pagina 1
Fermă ecologică de porcine - Pagina 2
Fermă ecologică de porcine - Pagina 3
Fermă ecologică de porcine - Pagina 4
Fermă ecologică de porcine - Pagina 5
Fermă ecologică de porcine - Pagina 6
Fermă ecologică de porcine - Pagina 7
Fermă ecologică de porcine - Pagina 8
Fermă ecologică de porcine - Pagina 9
Fermă ecologică de porcine - Pagina 10
Fermă ecologică de porcine - Pagina 11
Fermă ecologică de porcine - Pagina 12
Fermă ecologică de porcine - Pagina 13
Fermă ecologică de porcine - Pagina 14
Fermă ecologică de porcine - Pagina 15
Fermă ecologică de porcine - Pagina 16
Fermă ecologică de porcine - Pagina 17
Fermă ecologică de porcine - Pagina 18
Fermă ecologică de porcine - Pagina 19
Fermă ecologică de porcine - Pagina 20
Fermă ecologică de porcine - Pagina 21
Fermă ecologică de porcine - Pagina 22
Fermă ecologică de porcine - Pagina 23
Fermă ecologică de porcine - Pagina 24
Fermă ecologică de porcine - Pagina 25
Fermă ecologică de porcine - Pagina 26
Fermă ecologică de porcine - Pagina 27
Fermă ecologică de porcine - Pagina 28
Fermă ecologică de porcine - Pagina 29
Fermă ecologică de porcine - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Ferma Ecologica de Porcine.docx

Alții au mai descărcat și

Proiect managerial de îmbunătățire a rezultatelor tehnico-economice de ansamblu la SC Prio Juice SRL

INTRODUCERE Reforma economică din agricultură, la nivel micro- sau macrosocial, prezintă, pe lângă schimbarea fundamentală a formei de proprietate...

Tehnologii ecologice de creșterea animalelor

1. Introducere În vederea conversiei unei ferme convenţionale de bovine pentru carne într-o fermă ecologică, trebuie respectate o serie de...

Fermă ecologică în România

1. Eco-ferma, ferma privita ca un ecosistem Ferma ecologica este privita ca un ecosistem, parte integrala a naturii, in plina armonie cu factorii...

Plan de Afaceri SC Nyko Farm SRL

S.C. NYKO FARM S.R.L. a fost infiintata in anul 2014 cu profilul principal de activitate cultura cerealelor . In anul 2014 societatea a...

Auditul ecologic sau eco-expertiza

Secolul al XXI-lea a preluat o mare problemă nerezolvată de secolul anterior - protecţia mediului înconjurător. Actualmente, există numeroase...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Starea mediului din Timiș

CAPITOLUL 1. CADRUL NATURAL ŞI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ Judeţul Timiş se situează în partea de vest a României, la nord, se margineşte cu...

Creșterea Ecologică a Prepelițelor

1. Introducere Ferma ecologică este privită ca un ecosistem, parte integrală a naturii, în plină armonie cu factorii biotici şi abiotici....

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Crama Ceptura SRL

CAPITOLUL I : PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI I. 1. Scurt istoric Cat priveste informatiile de identificare ale firmei, sediul social se afla in...

Strategia de dezvoltare a județului Bacău

Judetul Bacau, unul dintre cele 41 de judete ale Romaniei, este localizat în zona centrala a Regiunii de Nord-Est a României, la întretaierea...

Componenta ecologică a dezvoltării economice

INTRODUCERE Prezenta lucrare este rezultatul unui efort de analiză a chestiunii protejării mediului din perspectivă economică – a eficienţei...

Plan de afaceri - fermă de broileri

1. Sinteza Planului de Afaceri 1.1. Istoricul firmei si activitatea curenta Societatea Ferma165 SRL si-a inceput activitatea in anul 2009 cu un...

Fermă de vaci cu lapte

Cap.I Agentul economic 1.1 Date de identificare Numele : S.C.,,Agrirom” S.R.L. Adresa: Comuna Schela ; Sat Schela Resurse (capital): -50ha...

Procesul decizional de investiții

INTRODUCERE Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea, şi pentru afirmarea în...

Ai nevoie de altceva?