Previzualizare referat:

Extras din referat:

Importanta fasolei consta in marea valoare alimentara a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat in proteine (25 - 28%) si vitamine foarte nutritive si foarte ieftin. Tulpinile de fasole ramase dupa treierat (vrejii), impreuna cu pastaile, sunt de asemenea bogate in proteine si reprezinta un bun furaj mai ales pentru oi.

In tara noastra suprafetele cultivate cu fasole in cultura pura a crescut mult in ultimii ani. In plus, pe suprafete insemnate, fasolea se cultiva si intercalat, printre porumb.

1.2 SOIURI

Soiurile cultivate in tara noastra, fac parte din specia de fasole comuna (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioada scurta de vegetatie (75 - 100 zile) si sunt cu seminte albe. Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:

-cu tulpina scunda (30 - 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de ,,fasole oloaga";

-cu tulpina mai inalta (50 - 70 cm), semivolubila.

1.3 ZONE DE

CULTURA

In tara noastra fasolea gaseste conditii foarte favorabile, in Campia de Vest si Campia Transilvaniei, mai ales pe vaile principalelor rauri. In restul tarii fasolea poate fi cultivata in conditii favorabile de cea mai mare parte a terenurilor arabile.

1.4 ROTATIA

Fasolea este, in general, putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate le da insa cand urmeaza dupa culturile care parasesc terenul mai devreme si dau posibilitatea ca, prin lucrarile de pregatire, sa se acumuleze cat mai multa umiditate in sol (cerealele paioase si culturile prasitoare timpuri).

Nu sunt indicate ca plantele premergatoare pentru fasole culturile de leguminoase in general de floarea soarelui,rapita sau intrucat acestea pot favoriza raspandirea unor boli comune.

. De asemenea, fasolea nu poate urma nici dupa porumbul tratat cu erbicide triazinice. Desi fasolea merge uneori bine si dupa ea insasi, pentru a se preveni raspandirea bolilor specifice, se recomanda sa nu revina pe acelasi teren decat dupa o perioada de cel putin 4 ani.

Fiind in acelasi timp leguminoasa si prasitoare si recoltandu-se destul de timpuriu, fasolea este o buna premergatoare pentru cele mai multe culturi inclusiv

Bibliografie:

ENTOMOLOGIE SPECIALA

Dr. Ing. IOANA GROZEA

EDITURA MIRTON TIMISOARA 2006

TRATAT DE PATOLOGIA PLANTELOR

VOL. III -HORTICULTURA-

GHEORGHE POPESCU

EDITURA EUROBIT TIMISOARA 2005

TRATAT DE PATOLOGIA PLANTELOR

VOL. II -AGRICULTURA-

GHEORGHE POPESCU

EDITURA EUROBIT TIMISOARA 2005

WWW.GOOGLE.COM

http://www.referatele.com/referate/biologie/online12/Totul-despre-fasole-referatele-com.php

http://images.google.com/images?hl=ro&q=fasolea&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fasolea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 602 cuvinte
Nr caractere:
13 813 caractere
Marime:
1.58MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
leguma, aliment, fasole
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!