Fasolea

Extras din referat Cum descarc?

Importanta fasolei consta in marea valoare alimentara a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat in proteine (25 - 28%) si vitamine foarte nutritive si foarte ieftin. Tulpinile de fasole ramase dupa treierat (vrejii), impreuna cu pastaile, sunt de asemenea bogate in proteine si reprezinta un bun furaj mai ales pentru oi.
In tara noastra suprafetele cultivate cu fasole in cultura pura a crescut mult in ultimii ani. In plus, pe suprafete insemnate, fasolea se cultiva si intercalat, printre porumb.
1.2 SOIURI
Soiurile cultivate in tara noastra, fac parte din specia de fasole comuna (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioada scurta de vegetatie (75 - 100 zile) si sunt cu seminte albe. Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:
-cu tulpina scunda (30 - 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de ,,fasole oloaga";   
-cu tulpina mai inalta (50 - 70 cm), semivolubila.                                              
1.3 ZONE DE 
CULTURA
In tara noastra fasolea gaseste conditii foarte favorabile, in Campia de Vest si Campia Transilvaniei, mai ales pe vaile principalelor rauri. In restul tarii fasolea poate fi cultivata in conditii favorabile de cea mai mare parte a terenurilor arabile. 
1.4 ROTATIA
Fasolea este, in general, putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate le da insa cand urmeaza dupa culturile care parasesc terenul mai devreme si dau posibilitatea ca, prin lucrarile de pregatire, sa se acumuleze cat mai multa umiditate in sol (cerealele paioase si culturile prasitoare timpuri).
Nu sunt indicate ca plantele premergatoare pentru fasole culturile de leguminoase in general  de floarea soarelui,rapita sau intrucat acestea pot favoriza raspandirea unor boli comune.
. De asemenea, fasolea nu poate urma nici dupa porumbul tratat cu erbicide triazinice. Desi fasolea merge uneori bine si dupa ea insasi, pentru a se preveni raspandirea bolilor specifice, se recomanda sa nu revina pe acelasi teren decat dupa o perioada de cel putin 4 ani.
Fiind   in acelasi timp leguminoasa si  prasitoare si recoltandu-se destul de timpuriu, fasolea este o buna  premergatoare pentru cele mai multe culturi inclusiv


Fisiere in arhiva (1):

  • Fasolea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

ENTOMOLOGIE SPECIALA
Dr. Ing. IOANA GROZEA
EDITURA MIRTON TIMISOARA 2006
TRATAT DE PATOLOGIA PLANTELOR
VOL. III  -HORTICULTURA-
GHEORGHE POPESCU
EDITURA EUROBIT TIMISOARA 2005
TRATAT DE PATOLOGIA PLANTELOR
VOL. II  -AGRICULTURA-
GHEORGHE POPESCU
EDITURA EUROBIT TIMISOARA 2005
WWW.GOOGLE.COM
http://www.referatele.com/referate/biologie/online12/Totul-despre-fasole-referatele-com.php
http://images.google.com/images?hl=ro&q=fasolea&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!