Factorii Perturbatori care pot Influenta Activitatea intr-un Ecosistem Zooproductiv

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul ecologic zooproductiv include populatiile de animale domestice destinate alimentatiei omului, locurile de adapostire ale acestora si teritoriile destinate pasunilor, fanetelor si culturilor furajere. Sistemele de crestere si exploatare a animalelor domestice, in care functioneaza relatiile si principii ecologice, sunt de fapt ecosisteme, puternic antropizate, cu un lant trofic mai lung si cu zooproduse de calitate superioara (R. Gruia, 1998). Antropizarea ,,influenteaza direct si puternic gradul lor de autoreglare", remarca acelasi autor. Ecosistemul zooproductiv cuprinde biocenoza (zoocenoza), comunitatea de animale dintr-o specie sau rasa si biotopul reprezentat prin adapostul specific, in care se desfasoara procesul tehnologic de transformare a materiei prime, furajul, in produse utile, carne, lapte, oua etc. Ecosistemul are o structura sistemica si o dinamica biocibernetica, ce regleaza relatiile functionale dintre zoocenoza si biotop asigurand echilibrul ecologic, tehnologic si economico-financiar. Se considera ca in ecosistemul zooproductiv, cultivatorul intervine prin actiuni reglatoare pentru a corecta factorii perturbatori sau de risc si de a optimiza productia.
A) Factorii perturbatori pot fi identificati in functie de natura efectelor: Factori generali, din mediul extern al fermei, cu efecte economi!ce asupra acesteia, si factori particulari, cu efecte directe asupra productiilor fermei
Factorii perturbatori particulari pot fi la randul lor impartiti in functie de cele doua planuri principale dupa care se desfasoara activitatea intr-o ferma de elita: amelioarea genetica si exploatarea. Fiecare cu efecte in fenotipul populatiei, una prin genotipul produsilor si cealalta in componenta de mediu care inglobeaza toate conditiile de exploatare existente sau posibil sa se manifeste in ferma. 
De-a lungul etapelor tehnologice ale metodei de selectie: individualizarea ani!malelor , controlul montei (potrivirea perechilor), controlul fatarilor, evidenta originii (prin Registrul genealogic al rasei ameliorate ), controlul productiei (operatiunea de clasare) si apoi prin analiza conditiilor de exploatare existente in ferma de elita (alimentatia, reproductia, intretinerea etc.), au fost identificati factorii perturbatori particulari. Efectele acestora pot fi prevenite sau inlaturate in masura in care ferma beneficiaza de un management tehnic competent dar si de un management economic competent in raport cu mediul extern.
a) FACTORII PERTURBATORI GENERALI
Din punct de vedere economic, ecosistemele zooproductive sau fermele functioneaza ca subsisteme in cadrul unui sistem care reprezinta mediul lor extern. Aceste subsisteme intretin doua tipuri de relatii: de piata si in afara pietei. Relatiile de piata sunt cele legate de clienti, unitati concurente, consumatori. Cele in afara pietei sunt reprezentate de relatiile cu administratia publica, organizatiile financiare, gruparile so!ciale. Relatiile cu mediul extern sunt de natura materiala, baneasca si informationala (Oancea, 2003). Mediul cuprinde toate elementele exterioare susceptibile a afecta activitatea intreprinderii, fie ca apar restrictii, fie ca apar primejdii care trebuie evitate, sau ca oportunitati care trebuie sesizate 
Intre unitatea agricola si mediul extern functioneaza relatii de interconditionare la nivelul intrarilor prin: introducerea in ecosistemul zooproductiv a materiilor prime, a energiei, a fortei de munca, a utilajelor, a animalelor, a resurselor financiare, a informatiilor, iar la nivelul iesirilor prin: produse, animale, bani, informatii. In cadrul activitatii fermei, in procesul de productie specific, intrarile sunt transformate in iesiri. Aceste procese pot fi influentate de diversi factori variabili care pot fi grupati in urmatoarele categorii: factori naturali - ecologici, factori tehnici si tehnologici, factori demografici, factori socio-culturali si factori politico-administrativi .Variatia acestor factori se rasfrange asupra rezultatelor economice ale fermei, in ultima instanta asupra profitului. Cum scopul fermei nu poate fi altul decat maximizarea profitului in conditiile respectarii principiilor de dezvoltare durabila, este necesara identificarea acelor factori perturbatori generali si gasirea cailor prin care acestia sa fie evitati sau inlaturati atunci cand se manifesta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii Perturbatori care pot Influenta Activitatea intr-un Ecosistem Zooproductiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!