Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2362
Mărime: 32.56KB (arhivat)
Publicat de: Aneta Avram
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Calitatea produselor se concepe în faza de cercetare-proiectare, se realizează în procesul de producţie şi se manifestă în procesul de consum, ceea ce determină evidenţierea a două noţiuni: calitatea producţiei şi calitatea produselor, care însă sunt inseparabile.

Calitatea unui produs este determinată de ansamblul caracteristicilor sale utile care se pot observa, măsura sau compara cu un etalon. Însuşirile produselor sunt numeroase, dar numai unele dintre ele determină, la un moment dat, calitatea. Acestea sunt caracteristicile de calitate, ale căror condiţii tehnice sunt stabilite în standardele de stat, în normele tehnice, în caietele de sarcini.

Standardele sunt documente care prevăd, pentru utilizări comune şi separate, reguli, prescripţii şi caracteristici referitoare la activităţi sau la produse, care sunt rezultatele acestor activităţi. Ele asigură uniformitatea criteriilor de apreciere a calităţii, precizează condiţiile minime de acceptare în vederea comercializării, favorizând un comerţ intern şi extern competitiv sub aspect calitativ. Ele protejează pe consumator şi au un caracter independent (nu pot fi contestate, ignorate sau modificate de nici un factor de producţie sau din sfera comercială internă sau externă).

Normele interne reprezintă forma anterioară de existenţă a standardelor de firmă. Ele erau întocmite pentru produse sau procese tehnologice reglementate la nivel de ramură de activitate, de importanţă economică mai mică. Prin acumularea de noi date sau prevederi, ele puteau fi promovate ca standarde.

Pentru aprecierea calităţii legumelor şi fructelor se folosesc diferite criterii specifice fiecărui produs şi care scot în evidenţăcaracteristicile cele mai importante în funcţie de care se stabileşte calitatea acestora, conform actelor normative în vigoare.

FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ CALITATEA PRODUSELOR HORTICOLE

Calitatea produselor horticole este influenţată de un întreg complex de factori. Dacă ne referim şi la perioada de păstrare a lor, putem spune că aceşti factori pot fi împărţiţi în trei grupe şi anume:

- Grupa factorilor care contribuie la formarea şi creşterea produselor horticole pe plante, în cultură;

- Condiţiile de recoltare, manipulare şi transport a produselor horticole;

- Grupa factorilor ce influenţează modul ambiant de păstrare a produselor horticole.

FACTORII CARE CONTRIBUIE LA FORMAREA SI CRESTEREA PRODUSELOR HORTICOLE IN CULTURA

A. Factorii naturali (ecologici):

Temperatura este un important factor de vegetaţie, al cărui rol în procesele biochimice şi fiziologice din timpul creşterii şi dezvoltării plantelor horticole este bine cunoscut. Mărimea sau compoziţia chimică a multor produse horticole este influenţată de suma temperaturilor medii zilnice din timpul perioadei de vegetaţie. La culturile legumicole din sere sau solarii temperatura optimă şi constantă, este o garanţie a timpurietăţii şi a calităţii.

Temperaturile prea ridicate dăunează majorităţii speciilor, favorizând apariţia de arsuri sau deranjamente fiziologice, arsurile formându-se pe partea expusă la soare (ceapă, varză, ardei, tomate, mere, cireşe etc.). Pigmentarea merelor sau legumelor de seră este afectată, iar la mere este favorizată apariţia sticlozităţii, iar în depozit a opărelii. La temperaturi ridicate, produsele se maturează în ritm accelerat, sunt lipsite de aciditate, mai bogate în glucide şi evoluează rapid spre supramaturare.

Preview document

Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 1
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 2
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 3
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 4
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 5
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 6
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 7
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 8
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 9
Factorii ce influențează calitatea fructelor de măr - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Secție Biotehnologică de Fabricare a Sucului Pasteurizat din Coacăze

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o secţie biotehnologică de fabricare a sucului pasteurizat din coacăze negre cu o capacitate de producţie de 500...

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Iaurt cu Fructe

1. DEFINIREA PRODUSULUI Iaurtul cu aromă de fructe este un produs obținut din lapte normalizat cu adaos de 6% zahăr şi arome de fructe (caise,...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale

INTRODUCERE Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă...

Matricea BCG și Analiza SWOT

CAPITOLUL I - PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 1. AFACEREA 1.1. Firma: S.C. DELICIU S.A. a fost infiintata in decembrie 2003 avand ca domeniu de...

Proiectarea unui sistem de păstrare pentru 60t de castravete

Tema: Să se proiecteze un sistem de păstrare pentru 60 t de castraveţi CAPITOLUL I 1. NOŢIUNI GENERALE Castravetele (Cucumis sativus) este o...

Fursecuri pe bază de albuș

1.Definirea produsului Fursecurile sunt produse de cofetărie preparate în forme, mărimi şi decoruri diferite, cu valoare energetică ridicată,...

Ai nevoie de altceva?