Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea produselor se concepe in faza de cercetare-proiectare, se realizeaza in procesul de productie si se manifesta in procesul de consum, ceea ce determina evidentierea a doua notiuni: calitatea productiei si calitatea produselor, care insa sunt inseparabile.
Calitatea unui produs este determinata de ansamblul caracteristicilor sale utile care se pot observa, masura sau compara cu un etalon. Insusirile produselor sunt numeroase, dar numai unele dintre ele determina, la un moment dat, calitatea. Acestea sunt caracteristicile de calitate, ale caror conditii tehnice sunt stabilite in standardele de stat, in normele tehnice, in caietele de sarcini.
Standardele sunt documente care prevad, pentru utilizari comune si separate, reguli, prescriptii si caracteristici referitoare la activitati sau la produse, care sunt rezultatele acestor activitati. Ele asigura uniformitatea criteriilor de apreciere a calitatii, precizeaza conditiile minime de acceptare in vederea comercializarii, favorizand un comert intern si extern competitiv sub aspect calitativ. Ele protejeaza pe consumator si au un caracter independent (nu pot fi contestate, ignorate sau modificate de nici un factor de productie sau din sfera comerciala interna sau externa).
Normele interne reprezinta forma anterioara de existenta a standardelor de firma. Ele erau intocmite pentru produse sau procese tehnologice reglementate la nivel de ramura de activitate, de importanta economica mai mica. Prin acumularea de noi date sau prevederi, ele puteau fi promovate ca standarde.
Pentru aprecierea calitatii legumelor si fructelor se folosesc diferite criterii specifice fiecarui produs si care scot in evidentacaracteristicile cele mai importante in functie de care se stabileste calitatea acestora, conform actelor normative in vigoare.
FACTORII CARE INFLUENTEAZA CALITATEA PRODUSELOR HORTICOLE
Calitatea produselor horticole este influentata de un intreg complex de factori. Daca ne referim si la perioada de pastrare a lor, putem spune ca acesti factori pot fi impartiti in trei grupe si anume:
- Grupa factorilor care contribuie la formarea si cresterea produselor horticole pe plante, in cultura;
- Conditiile de recoltare, manipulare si transport a produselor horticole;
- Grupa factorilor ce influenteaza modul ambiant de pastrare a produselor horticole.
FACTORII CARE CONTRIBUIE LA FORMAREA SI CRESTEREA PRODUSELOR HORTICOLE IN CULTURA
A. Factorii naturali (ecologici):
Temperatura este un important factor de vegetatie, al carui rol in procesele biochimice si fiziologice din timpul cresterii si dezvoltarii plantelor horticole este bine cunoscut. Marimea sau compozitia chimica a multor produse horticole este influentata de suma temperaturilor medii zilnice din timpul perioadei de vegetatie. La culturile legumicole din sere sau solarii temperatura optima si constanta, este o garantie a timpurietatii si a calitatii.
Temperaturile prea ridicate dauneaza majoritatii speciilor, favorizand aparitia de arsuri sau deranjamente fiziologice, arsurile formandu-se pe partea expusa la soare (ceapa, varza, ardei, tomate, mere, cirese etc.). Pigmentarea merelor sau legumelor de sera este afectata, iar la mere este favorizata aparitia sticlozitatii, iar in depozit a oparelii. La temperaturi ridicate, produsele se matureaza in ritm accelerat, sunt lipsite de aciditate, mai bogate in glucide si evolueaza rapid spre supramaturare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!