Cuprins Introducere 2 Valoarea Nutritiva 3 Produsele de panificatie 6 Clasificarea produselor de panificatie 6 Faina si painea - factori nutritivi 7 Valoarea fiziologica 8 Compozitia chimica a fainii 9 Nutrientii continuti de secara 12 Produsele de patiserie 13 Cereale integrale 14 Bibliografie 16
Numita si "centrul vietii", painea difera mult ca gama sortimentala in ceea ce privesc dimensiunile, forma, textura, aspectul si gustul. Dospita cu drojdie, painea se produce intr-o varietate de forme: paine pe vatra sau la tava, cornuri, chifle, inclusiv diverse tipuri de lipii (ca de exemplu pita, focaccia si tipurile orientale). o Paine la tava: se poate fabrica din faina alba, faina integrala sau amestec de fainuri. Ca urmare a faptului ca este coapta in tava are coaja moale si fina. o Paine pe vatra: se coace direct pe vatra, ceea ce conduce la obtinerea unei coji crocante. o Paine din faina integrala: materia prima folosita la fabricarea acestui tip de paine este faina integrala ce contine toate componentele bobului de grau: endosperm, tarate si germene. o Paine de "grau": se realizeaza din amestec de faina alba in proportie de 75% si 25% faina integrala. o Paine din amestec de cereale: contine pe langa faina de grau si faina sau seminte de alte cereale: secara, ovaz, triticale, orz, soia. In cadrul acestor categorii de paine exista o mare varietate de sortimente cu diverse arome si adaosuri. O mare parte din sortimentele descrise mai sus se produc si in Romania dar nu foarte multa lume s-a gandit si la valoarea nutritiva a painii. Valoare nutritiva Exista ideea, complet gresita, ca painea si produsele de panificatie ingrasa. Aceste produse sunt foarte bogate in nutrienti, dar nicidecum bogate in calorii. Nutritionistii recomanda introducerea in dieta a circa 6 pana la 11 sortimente de paine, cereale, orez si paste fainoase. Aceste produse sunt o sursa valoroasa de glucide complexe (in special amidon), fibre, fier si vitamine din grupul B, avand si un continut scazut de grasimi. Totodata trebuie tinut cont ca volumul consumului trebuie sa fie mic, o felie de paine sau un sandvis fiind suficiente la o masa. Ghidul Dietetic recomanda ca aportul zilnic de calorii sa provina in proportie de cel putin 55 - 60% din glucide, mai putin de 30% din lipide si circa 15% din proteine. Piramida nutritionista Aceasta recomandare este ilustrata in figura de mai sus, piramida nutritionala, in care: o Nivelul-I -alimentele pe baza de cereale; o Nivelul-II - legume si fructe; o Nivelul-III - carne si produse lactate; o Nivelul IV - grasimi si uleiuri. Se poate observa ca hrana vegetala constituie baza piramidei nutritioniste si ar trebui sa constituie baza alimentatiei noastra de zi cu zi, in timp ce alimentele de origine animala si cele rafinate sunt plasate la nivelele superioare si deci ponderea lor in alimentatie ar trebui sa fie mai mica.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).