Evolutia Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare pe Plan Mondial si in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Evolutia lucrarilor de imbunatatiri funciae pe plan mondial si in Romania
Istoricul lucrarilor de imbunatatiri funciare pe plan mondial
Imprtanta lucrarilor de imbunatatiri funciare ca mijloc de sporire si asigurare a productiei agricole si, uneori ca o conditie necesara penrru obtinerea ei, a fost cunoscuta din timpuri indepartate.
Se spune ca in Mesopotamia si China irigatiile se practica cu 5000 ani inai ntea erei noastre, pentru ca mai tarziu sa se dezvolte in Egept, India si Asia Cectrala.
Istoricii au stabilit ca lele mai vechi civilizatii au aparut pe seama dezvoltarii agriculturii in vaile umor mari cursuri de apa, Nil, Tigru si Eufrat, Gange, fluvoul Galbrn, cu soluri fertile dar expuse permanent fie inundatiilor fie secetei. 
Pentru combaterea inundatiilor si a secetei s-a impus efectzarea de lucrari de aparare impetriva inundatiilor si a unor lucrari de irigatii.
In America de Nord, imperiul Aztec, care se intindea pe teriroriul Mmexicului de azi, in secolul XV, datotita unor mari sisteme de irigatii, care ulterior au fost distruse sau lasate in folosire de cotropitorii spanioli. 
Daca inflorirea civilizatior babiloneana, egipteana, indiana, azteca, incasa, cartegineza, a fist strans legata de extinderea lucrarilor de irigatii, declinul si disparitia acestora s-a datorat degradarii terenurilor irigate, ca urma a lipsei cunostintelor despre relatiile sol-apa-planta, a lipsei cunostintelor de hidrogeologie, de salinizare si inmlastinate a solurilor. 
In Europa s-au dezvoltat cu prioritate lacrarile de indiguiri si desecari. Primele indiguri s-au executat in Olanda, in Delta Rinului, in secolul XIII.
In timpul oranduirii feudale agricultura decade si se franeaza dezvoltarea lucrarilor de imbunatatiri funciare. Un nou avant au cunoscut lucrarile de imbunatatiri funciare la inceputul secolului al XVIII in Europa Centrala, unde aparitia capitalismului si dezvoltarea tehnicii au creat conditii favorabile pentru extinderea aestui gen de lucrari. 
Astfel se indiguieste in Italia Padul si Sdigele, se pun bazele indiguirilor de la Dunare si Tisa, se asaneaza suta de mii de hectare terenuri cu exces de umiditate. 
Suprafata amenajata pentru iorigatii a crescut pe glob intr-un ritm din ce in ce mai rapid. La sfarsitul secolului al XVIII-lea in lume existau 8 mil. ha itigate, pentru ca la sfarsitul secoluului sa se sjnga la 40 mil. ha iar in 1989 la 365 mil. ha .
Pentru multe tari cu ratm rapid de crestere a populatiei, irigatia reprezinta in prezent principalul mijloc care permite productiei agricpaole sa tina pasul cu necesitatile determinate cu explozia demografica.
Dezvoltarea lucrarilor de inbunatatiri funciare in Romania
Lipsa unor marturisii scrise nu permite stabilirea cu precizie a perioadelor in care s-au executat primele lucrari de imbunatatiri funciare. Din documente, rezulta ca primele lucrari de imbunatatiri funciare au fost lucrari de desecare executate in anul 1211 in Tara Barsei, cu ocazia infiintarii comunelor Sanpetru , Prejmer si Harman. Aceasta retea de canale a functionat in conditii bune timp de paste 600 de ani. 
In Moldova, dintre lucrarile de imbunatatiri funciare, o dezvoltare foarte mare a cunoscut, incepand din secolul XIV, amenajarea a numeroase iazuri si elestee, care in secolul XVII au ajuns la 1500, cu o suprafata de 20000 ha. Aceste acumulari s-au executat atat pentru dezvoltarea pisciculturii cat si pentru combaterea inundatiilor si a efectelor secetelor.
O data cu accelerarea eroziunii in suprafata si in adancime datorita defrisarii padurilor, pasunatul nerational, executarii nerationale a lucrarilor agricole, multe dion lacurile de acumulare au fost distruse sau colmatate, iar altele au fost secate pentru a extinde suprafetele agricole.
La inceputul secolului al XIX- lea s-au executat primele indiguiri in Banat, s-a indiguit Muresul, s-a canalizat valea Aranca, apai s-a indiguit Barzava, Timisul.
In jurul anului 1850 au inceput lucrarile pentru regularizarea Crisului, indiguirea se desecarea terenurilor joase din Campia Crsanei si bazinul Somes - Crasna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare pe Plan Mondial si in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!