Etapele Planificării Resurselor Umane

Extras din referat Cum descarc?

ETAPELE PLANIFICARII RESURSELOR UMANE
Planificarea resurselor umane este definita ca o estimare a cererii viitoare de angajati atat cantitativ, cat si calitativ, compara cererea prevazuta cu forta de munca existenta si determina deficitul sau excedentul de personal pe baza obiectivelor organizatiei. Se considera ca planificarea are doua scopuri: de protectie si afirmativ.
Planificarea desfasurata corespunzator ofera avantaje:
o permite identificarea problemelor de personal inainte ca acestea sa apara, de multe ori sub forma de ,, crize" pe termen scurt sau pe diferite orizonturi de timp;
o managerul are o viziune mai buna sau o imagine mai clara asupra dimensionarii resurselor umane, iar structura si repartizarea acestora asigura indeplinirea obiectivelor organizationale, obiectivele organizatiei pot fi indeplinite numai daca aceasta dispune de resursele umane necesare; 
o permite utilizarea si dezvoltarea mai eficienta si mai echitabila a resurselor umane, deoarece planificarea acestora precede mai multe activitati de personal si influenteaza eficienta lor. Resursele umane pot fi dezvoltate continuu, iar angajatii au mai multe sanse sa-si planifice carierele individuale si sa participe la programe de pregatire sau de perfectionare;
o permite organizatiei sa anticipeze surplusul sau deficitul de resurse umane, precum si sa minimizeze concedierile;
o recrutarea personalului este mult mai eficienta, pentru ca necesitatile de resurse umane sunt anticipate si identificate inainte sa apara unele probleme nedorite;
o asigura mentinerea unei organizari flexibile a personalului sau dezvoltarii unor resurse umane flexibile si competitive, care pot face fata unor surprize sau pot contribui la sporirea capacitatii organizatiei de a se adapta la un mediu incert, in continua schimbare;
o permite identificarea situatiilor de incertitudine in activitatea organizatiei, situatii care se reflecta direct asupra resurselor umane;
o sporeste capacitatea organizatiei de a respecta reglementarile guvernamentale, indeosebi pe cele privind asigurarea oportunitatilor egale de angajare, precum si a celorlalte dispozitii legale.
In cadrul societatii pot aparea si o serie de dezavantaje, datorita nerespectarii corecte a planificarii. Astfel, o atentie prea mare acordata programului de planificare poate ocupa prea mult timp managerului. Astfel, managerul trebuie sa gaseasca un echilibru intre timpul consumat pentru planificare si timpul consumat pentru organizare, influentare si control. Daca nu se ajunge la acest echilibru, atunci o serie de activitati importante pot fi neglijate.
Nevoile de resurse umane trebuie planificate si asigurate din timp. Astfel, planificarea resurselor umane asigura:
o utilizarea mai eficienta a personalului disponibil;
o reducerea fluctuatiei de personal.
Planificarea este considerata functia principala a managementului, una care precede si constituie baza pentru functiile de organizare, influentare si control. Numai dupa ce s-au conceput planurile, managerul poate sa stabileasca modul in care isi va organiza firma, isi va pozitiona oamenii si isi va controla organizatia.
Planificarea este functia de baza si prima care trebuie indeplinita. Organizarea, influentarea si controlul se bazeaza pe rezultatele planificarii. Toate aceste functii: planificarea, organizarea, influentarea si controlul se afla in interdependenta.
Planificarea resurselor umane este o activitate formala desfasurata la nivelul organizatiei, se considera ca are doua dimensiuni principale:
o dimensiunea functionala;
o dimensiunea temporala.
Dimensiunea functionala este dimensiunea de baza a activitatii de personal, esenta sa, si se manifesta prin procesul rational, continuu si sistematic in care organizatia anticipeaza necesitatile viitoare de personal, in concordanta cu obiectivele pe termen lung ale acestora.
Cunoasterea si intelegerea dimensiunii functionale constituie premisele de baza pentru desfasurarea procesului deosebit de complex a planificarii resurselor umane. 
Dimensiunea functionala a planificarii resurselor umane stabileste legatura intre strategiile globale ale organizatiei si strategiile din domeniul resurselor umane si se refera la modul in care trebuie integrate deciziile de personal in strategia generala a firmei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele Planificarii Resurselor Umane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Pitariu, H., Managementul resurselor umane, Masurarea performantelor, Editura ALL, Bucuresti, 1994.
2. Pitariu, H. D., Managementul resurselor umane: Evaluarea performantelor profesionale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000.
3. www. bancpost.ro.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!