Energia Eoliana

Extras din referat Cum descarc?

I. SCURT ISTORIC
Energia eoliana, sau energia vantului, poate fi considerata o forma de energie solara,deoarece vantul este produs in principal de incalzirea neuniforma a atmosferei terestre, de catre Soare. Alti factori care contribuie la producerea vantului sunt neregularitatile scoartei terestre si miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei proprii.
Conversia energiei eoliene in energie mecanica si apoi in energie electrica, poate fi realizatacu ajutorul turbinelor eoliene. Intr-o maniera simplificata, se poate spune ca principiul de functionare al turbinelor eoliene este cel al unui ventilator inversat. In loc sa produca vant cu ajutorul energiei electrice, asa cum se intampla in ventilator, turbina eoliana utilizeaza vantul pentru a produce energie electrica. Astfel, vantul antreneaza in rotatie paletele, care sunt fixate pe arborele turbinei. Energia mecanica obtinuta prin rotatia arborelui, este convertita in energie electrica de catre un generator de curent electric.
Din punct de vedere istoric, prima utilizare a energiei vantului dateaza de peste 5000 ani, cand egiptenii utilizau deja energia eoliana pentru deplasarea corabiilor. De asemenea, cu 2000 ani i.e.n., in Babilon functionau deja primele mori de vant. 
Moara de vant este stramosul generatoarelor eoliene .Ea a aparut in Evul Mediu in Europa. Ea a functionat la inceput cu ax vertical. 
Mai tirziu, morile se orientau dupa directia vantului si au fost puse panze pentre a capta mai bine energia vantului.
Prima moara de vant cu pale profilate a aparut in secolul doisprezece. Chiar daca era foarte simpla, este totusi vorba de prima cercetare aerodinamica a palelor. Acestea au fost utilizate in principal pentre pomparea apei sau pentru macinarea graului.
In perioada Renasterii, inventatori celebrii ca Leonardo da Vinci s-au interesat foarte intens de morile de vant, ceea ce a condus la numeroase inovatii, uneori inutile. De atunci, morile s-au inmultit in Europa.
Revolutia industriala a oferit un nou inceput pentru morile de vant, prin aparitia de noi materiale. In consecinta, utilizarea metalului a permis modificare formei turnului si cresterea considerabila a masinilor pe care le numim pe scurt "eoliene".
II.TURBINELE EOLIENE
Evolutia electricitatii in secolul XX a determinat aparitia primelor eoliene moderne 
Este studiat profilul palelor, iar inginerii se inspira dupa profilul aripilor de avion.
In prezent, eolienele sunt, aproape in totalitate cu ax orizontal, cu exceptia modelelor cu ax vertical ca cele cu rotor Savonius si Darrieus, care sunt inca utilizate, dar sunt pe cale de disparitie.
Ultimele inovatii permit functionarea eolienelor cu viteza variabila, respectiv reglarea vitezei turbinei eoliene in functie de viteza vantului
Stocare
acumulatori
Energie cinetica
vant 
Energie mecanica
rotor 
Energie electrica
generator 
Retea de distributie
Sarcini izolate 
(ex: sate izolate) 
Energia de origine eoliana face parte din energiile regenerabile. Aero-generatorul utilizeaza energia cinetica a vantului pentru a antrena arborele rotorului sau: aceasta este transformata in energie mecanica, care la randul ei este transformata in energie electrica de catre generatorul cuplat mecanic la turbina eoliana. Acest cuplaj mecanic se poate face fie direct, daca turbina si generatorul au viteze de acelasi ordin de marime, fie se poate realiza prin intermediul unui multiplicator de viteza. In sfarsit, exista mai multe posibilitati de a utiliza energia electrica produsa: fie este stocata in acumulatori, fie este distribuita prin intermediul unei retele electrice, fie sunt alimentate sarcini izolate. Sitemele eoliene de convesie au si pierderi. Astfel, se poate mentiona un randament de ordinul a 59 % pentru rotorul eolienei, 96% al multiplcatorului. Trebuie luate in considerare, de asemenea, pierderile generatorului si ale eventualelor sisteme de conversie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Eoliana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!