Elemente meteorologice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Temperatura solului
2. Temperatura aerului
3. Umiditatea aerului
4. Presiunea atmosferica
5. Vantul


Extras din referat Cum descarc?

1 .Temperatura solului
Depinde in primul rand de cantitatea de energie solara primita, dupa cum prezinta o. Berbecel si colaboratorii. Caldura care ajunge la suprafata scoartei terestre, venind din interiorul pamantului, prin termoconductibilitate, precum si cea rezultata din desfasurarea proceselor chimice si biologice, nu are importanta prea mare, deoarece cantitatile sunt mici, iar efectul acestora este aproape neglijabil. Factorul primordial al incalzirii solului este radiatia solara.
Fluxul radiativ care ajunge la pamant este mult diminuat de existenta in atmosfera a vaporilor de apa si a particulelor de praf. Vaporii de apa absorb mari cantitati de caldura, iar o atmosfera umeda si innorata impiedica o mare parte din radiatia solara sa ajunga la pamant. Consideratii teoretice asupra radiatiei solare s-au emis permanent, dar este de amintit ca data calendaristica, ora, ziua, latitudinea geografica, modul de expunere a suprafetei active sunt elemente de care depinde cuantumul cantitatii de caldura care patrunde in sol. Cercetatorul american Shreve, masurand temperatura solului intr-o statiune din Arizona (SUA), in cursul lunilor mai si iunie, la adancimea de 8 cm, pe versantul nordic si sudic al unui deal, cu o inclinatie a pantei de 18 grade, a constatat ca pe versantul sudic media maximelor de temperatura pe o perioada de o saptamana este cu 5-7 grade mai mare decat pe versantul nordic.
Diferentele de expunere au o mare insemnatate ecologica si agricola prin aceea ca temperatura solului este intotdeauna mai mare pe expozitiile sudice decat pe cele spre nord. Este de retinut ca nu numai marile inegalitati ale terenului dau diferente de temperaturi in sol pe versantii expusi diferit, dar chiar micile ondulatii ale suprafetei active (factor climatogen - suprafata solului si a invelisului vegetal care absoarbe direct radiatia solara si atmosferica si emite radiatii in atmosfera). 
Intre suprafata terestra si atmosfera se desfasoara continuu schimbari de energie in cadrul proceselor de interactiune. Din aceasta cauza caracteristicile fizice al stratului de aer inferior sunt legate direct de natura suprafetei de dedesubt. Pe aceasta suprafata, aerul in miscare isi modifica structura dinamica, viteza, directia. De natura acestei suprafete depind cele mai esentiale procese de transformare a maselor de aer, spre exemplu o aratura cauzeaza diferente termice ale solului. Primavara, temperatura solului pe coama araturii este, in medie, mai mare cu 1-1,5 grade Celsius decat pe terenurile plane (fara denivelari). Invelisul vegetal si stratul de zapada exercita influente considerabile asupra conditiilor termice ale solului, precum si asupra fluctuatiilor de temperatura ale acestuia. Vara, un invelis vegetal bine dezvoltat absoarbe o parte considerabila din energia radianta a soarelui, impiedicand solul de la suprafata sa devina tot atat de cald ca solul fara vegetatie. Iarna, vegetatia se comporta ca un strat izolator, micsorand cantitatea de caldura pierduta din sol. In consecinta, un sol protejat este mai rece vara si mai cald iarna. Din cercetarile efectuate in judetul Braila pe o serie de platforme experimentale cultivate cu porumb, dughie, pepeni, grau si necultivate (izlaz si ogor negru), pe care s-au instalat instrumente meteorologice, a rezultat ca variatia zilnica a temperaturii solului la o adancime de 10 cm este cu 2-4 grade Celsius mai redusa decat a solului dezgolit, fara vegetatie.
2.Temperatura aerului
Este una din marimile principale de care se ocupa meteorologia. Temperatura aerului atmosferei este determinata de radiatia solara. Razele soarelui incalzesc mai intai pamantul care degaja caldura incalzind aerul.
Temperatura aerului atmosferic variaza in functie de mai multi factor:
-  latitudine: scade treptat de la Ecuator spre cei doi poli.
-  anotimpuri
-  diferenta dintre zi si noapte
-  altitudine: cand creste altitudinea scade temperatura (la 1000m altitudine, temperatura scade cu 6 grade Celsius)
-  incalzirea diferita a apei fata de suprafetele terestre
-  vanturi
-  curentii marini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente meteorologice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.google.ro/search?noj=1&q=ELEMENTE+METEOROLOGICE&oq=ELEMENTE+METEOROLOGICE&
-  Agrometeorologie-Enache Liviu / Bucuresti 2015 Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara- Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!