Eficiența economică pentru o linie de îmbuteliat alcool sanitar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Industria alcoolului se bazeaza in principal pe activitatea fermentativa a drojdiilor , care transforma glucidele fermentescibile din substrat in alcool etilic ca produs principal de fermentatie si respectiv in biomasa.

Cuvantul alcool provine de la cuvantul arab ,,al-kohol'' care inseamna lucru, obiect subtil si este pentru prima oara citat in Europa in secolul al XIII-lea de alchimistul italian Taddeo Aldoretti. Adoptarea cuvantului alcohol, respectiv alcool este apoi completata de Arnoldo da Villanova.

In secolele XIV-XVI, obtinerea alcoolului devine din ce in ce mai obisnuita si apar o serie de denumiri cum ar fi cele de alcool din vin sau spirito di vino, avand semnificatia partii celei mai subtile a vinului reprezentata prin alcool. In secolul al XVIII-lea se fac primele studii privind formarea alcoolului prin fermentarea plameziior zaharoase, sfarsitul acestui secol marcand un deosebit progres al cunostintelor despre natura alcoolului, formarea si constitutia sa precum si in privinta controlului sau analitic. Secolul al XVIII-lea marcheaza aprofundarea fenomenelor de transformare a amidonului in glucide si apoi a acestora in alcool, un rol deosebit avand vestitul chimist Lavoisier.

Alcoolul produs pe cale industriala este denumit spirt, acesta avand in componenta, in principal, alcool etilic (95-96,6% din volum), alti alcooli, aldehide, eteri, esteri si apa.

Alcoolul se obtine fie pe cale fermentativa, fie sintetica. Pe plan mondial cea mai mare parte din alcool se obtine prin fermentatie, materiile prime frecvent folosite fiind: melasa, cereale(porumb), cartofi, sfecla de zahar etc. Pe cale industriala alcoolul se obtine din gaze naturale fiind intrebuintate in scopuri tehnice. Industria alcoolului valorifica importante cantitati de pierderi agricole alterate (ex: porumb necopt, cereale depreciate si melasa rezultata la fabricile de zahar).Alcoolul se foloseste in scopuri industriale, drept combustibil, precum si in industria alimentara la prepararea bauturilor. El reprezinta materia prima pentru prepararea unor produse ca: eterul etilic, eterii etilici ai acizilor formici, butirici, lactic, ftalic, la fabricarea esentelor cu aroma de fructe, precum si parfumerie, mai este folosit si in industria farmaceutica si la prepararea cloruri de etil. Apele de toaleta, cosmeticele si sapunurile transparente utilizeaza mari cantitati de alcool.

Este folosit si la fabricarea de insecticide in industria celulozei, a explozivilor, a lacurilor, a cloroformului, a iodoformului si a cauciucului sintetic. Alcoolul etilic se mai foloseste la fabricarea otetului pe cale fermentativa si a alcoolului sanitar. Din cozile de la rafinare se prepara alcoolul denaturat. Alcoolul de calitate a II a este utilizat la fabricarea lichidului antigel, care impiedica apa din radiatoarele masinilor sa inghete. O larga utilizare are alcoolul etilic in bauturile industriei alimentare, a rachiurilor, lichioruri, vinuri lichioroase etc. Subprodusele rezultate de la fabricarea alcoolului etilic: CO2 cu utilizari diferite in industria alimentara la fabricarea bauturilor racoritoare si asomarea porcilor. Amestecul de alcool frunti si cozi numit si alcool tehnic este utilizat in industria de lacuri si vopsele si la fabricarea alcoolului denaturat. Uleiul de fuzel este utilizat pentru determinarea grasimilor din lapte si la fabricarea de esteri. Deseul rezultat este borhotul de cereale care este utilizat ca furaj pentru hrana animalelor.

Spirtul absolut, la concentratia de 99,8 volume, se utilizeaza in tarile lipsite de zacaminte petroliere, drept carburant, in amestec de 20-30% cu benzina caruia ii mareste totodata si cifra octanica.

Fabricarea alcoolului din cereale cu fierbere sub presiune

Eficienta economica pentru o linie de imbuteliat alcool sanitar

I. Volumul si structura cheltuielilor:

1. 1. Cheltuieli cu materia prima- capacitatea masinii de dozat este de 5.000 de sticle pe schimb.

(1 schimb= 8 ore

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eficienta economica pentru o linie de imbuteliat alcool sanitar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
6 062 caractere
Marime:
13.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
alcool, imbuteliere, proprietati, tehnici
Predat:
Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara
Materie:
Agronomie
An de studiu:
V
Profesorului:
Martin Simona
Sus!