Economia de Piata

Extras din referat Cum descarc?

Economia de piata reprezinta o modalitate complexa si deosebit de eficienta de realizare a activitati economice,adica de transformare a resurselor in bunuri si servicii necesare nevoilor oamenilor.Colectivitatile umane,societatile,statele nationale au cautat sa dea raspunsuri cat mai adecvate la intrebarile esentiale ale economiei:Ce si cat sa se produca?Cum? si Pentru cine? In raport de raspunsurile la asemenea intrebari au aparut si diferite categorii economice ca:forma de organizare si desfasurare a economiei;tip de economie;mecanism economic;sistem economic;regim economic; etc.In prezent, majoritatea specialistilor sunt de acord cu utilizarea termenului de sistem economic, chiar daca el are si alte sensuri decat cel folosit in acest curs.
Sistemul economic reprezinta elementele sau subsitemele economice dispuse intr-o anumita ordine ierarhica, in care acestea functioneaza pe baza interactiunii dintre elementele componente. De-a lungul timpului ele au fost clasificate in:
- Deschisa;
- Inchise;
- Descentralizate;
- Centralizate;
- Capitaliste;
- Socialiste;
- piata libere;
- dirijiste.
Sistemul economic se poate caracteriza prin:elemente componente (doua cel putin sau mai multe, insa intr-un numar finit), strucura(relatiile stabilite intre elementele sale)si integralitatea sistemului.Deci,sistemul economic reprezinta elementele sau subsistemele economice dispuse intr-o anumita ordine ierarhica , in care acestea functioneaza pe baza interactiunii dintre elementele componente.In decursul istoriei ele au fost clasificate in:deschise si inchise;descentralizarea si centralizate;capitaliste si socialiste;de piata, libere si dirijiste.
Pornind de la modul concret in care are loc fundamentarea si adoptarea deciziilor economice,in economia contemporana intalnim doua tipuri de organizarea si functionarea a economiei:unul centralizat,comandat si planificat si altul de piata libera.La baza acestei clasificari a sistemului economic sta,pe de o parte, mecanismele de reglare a proceselor economice ,iar pe de alta parte,gradul de libertate pe care ele il asigura indivizilor si statelor.
In modelul sistemului economic de piata libera, toate deciziile se iau de catre agentii economici, respectiv menaje, firme, etc; statul nu intervine in nici un fel in actiunile agentilor economici; productia si consumul se colereaza pe baza deciziilor intreprinzatorilor privind cererea si oferta acestora si a mecanismului preturilor. Sistemul de piata libera se caracterizeaza prin: o economie multipolara, in care deciziile economice sunt adoptate de multitudinea infinita a agentilor economici ;o economie a intreprinderii, a preturilor satisfactorilor si a prodfactorilor;o economie a "consumatorului rege":o economie a calculului in moneda ; o economie a echilibrului general asigurat pe baya mecanismului pretului liber; o economie in care statul nu intervine direct in economia intreprinderii, avand doar rolul de a proteja piata si institutiile acesteia.
In orice economie contemporana se intrepatrund,in proportii diferite elemente caracteristice celor doua sisteme economice,actualul sistem fiind unul mixt, cel modern de piata.
Economia de piata se caracterizeza prin urmatoarele elemente interdependente: 
- reglarea activitatii economice se realizeaza in special prin mecanismele pietei , cat si prin interventia organelor statului democratic;
- pe langa productia de marfuri, continua sa fie si economia naturala, schimbul direct de marfuri, trocul;
- agentii economici elementari, mici si mijlocii, coexista cu marile corporatii si administratiile publice, cele din urma manifestand tendinte monopoliste sau oligopoliste;
- sectorul particular-privat se intrepatrunde cu cel public intre cele doua sectoare existand concurenta;
- statul ca agent economic autonom, cauta sa reglementeze in mod democratic mecanismele economice de functionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia de Piata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!