Eco-Conditionalitate

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Anul 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana,a marcat o epoca noua in economia agricola si de dezvoltare rurala a tarii noastre. In acest context, Romania trebuie sa isi adapteze economia agricola si de dezvoltare rurala pentru a se putea integra in piata interna a Uniunii Europene si a adopta in totalitate Politica Agricola Comuna (PAC) impusa de aceasta.
Aderarea la UE este, probabil, cel mai puternic factor de presiune pentru reforma rapida a agriculturii si economiei rurale romanesti, data fiind necesitatea integrarii cu succes in economia rurala europeana.
Modelul comunitar de agricultura se bazeaza pe un sector competitiv, orientat spre piata, indeplinind, totodata, si alte functii publice, cum ar fi protejarea mediului inconjurator, cresterea conditiilor de viata pentru populatia din spatiul rural, precum si integrarea agriculturii cu mediul inconjurator si cu silvicultura. Politica Agricola Comuna isi deplaseaza accentul de la subventiile directe acordate agriculturii (pilonul I al PAC) spre dezvoltarea integrata a economiei rurale si spre protejarea mediului inconjurator (pilonul II al PAC).
Economia rurala romaneasca, dominata de agricultura in mare parte, este inca slab integrata in economia Uniunii Europene. In contextul actual al economiei de piata, de modul intelegerii si aplicarii tehnicilor de marketing depinde nivelul de trai al cetatenilor din zona rurala si urbana, precum si bunastarea producatorilor agricoli.
Ecoconditionalitatea este un mecanism de legatura intre acordarea platilor de sprijin din cadrul Pilonului I si a anumitor plati din cadrul masurilor de dezvoltare rurala (Pilonul al II-lea) si respectarea de catre agricultori a unor norme obligatorii in domeniul mediului, al sanatatii si al bunastarii animalelor pe intregul teren al fermei pentru care se solicita plata. 
Conceptul de ecoconditionalitate (conformitate incrucisata), introdus initial de Agenda 2000, a fost dezvoltat ulterior in cadrul reformei PAC (Politica Agricola Comuna) din 2003 pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii durabile si pentru a transforma PAC intr-o politica mai compatibila cu asteptarile generale ale societatii. 
Ecoconditionalitatea cuprinde bunele conditii agricole si de mediu - GAEC ( Good Agricultural and Environmental Condition) si cerintele legale in materie de gestionare - SMR (. Statutory Management Requirements), stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 73/, precum si cerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor.
Bunele conditii agricole si de mediu, precum si cerintele legale in materie de gestionare sunt obligatorii pentru toti agricultorii din Romania care solicita plati directe pe suprafata agricola, plati de agromediu, sprijin pentru zonele defavorizate, plati pentru prima impadurire a terenurilor agricole, sprijin pentru reconversia/restructurarea plantatiilor viticole si defrisarea plantatiilor viticole, precum si alte forme de sprijin financiar din fonduri europene sau din bugetul national pentru care se aplica normele de ecoconditionalitate in conformitate cu reglementarile in vigoare. Pentru platile de agromediu, pe langa obligatiile amintite mai sus, constituie norme de ecoconditionalitate si cerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor, ce trebuie respectate de catre agricultor pe toata suprafata agricola a exploatatiei.
Fermierul beneficia de sprijin financiar din fondurile europene si de la bugetul national, daca respecta normele de ecoconditionalitate:
- Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 
- Cerinte legale in materie de gestionare (SMR) 
- Cerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor 
Bunele conditii agricole si de mediu, precum si cerintele legale in materie de gestionare sunt obligatorii pentru toti fermierii din Romania care solicita: 
- plati directe pe suprafata;
- plati de agromediu;
- sprijin pentru zonele defavorizate;
- plati pentru prima impadurire a terenurilor agricole;
- sprijin pentru reconversia/restructurarea plantatiilor viticole si defrisarea plantatiilor viticole;
- alte forme de sprijin financiar din fonduri europene sau din bugetul national pentru care se aplica normele de ecoconditionalitate in conformitate cu reglementarile in vigoare. 
Pentru platile de agromediu, pe langa obligatiile de mai sus, constituie norme de ecoconditionalitate si cerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor, ce trebuie respectate de catre agricultor pe toata suprafata agricola a exploatatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eco-Conditionalitate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!