E-urile

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. 
Conform raportului Comisiei Nationale de Oncologie - 2000, in Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III", impotriva careia nu existainca premisele ca se va descoperi un antidot. Cancerul este, fara indoiala, o consecinta. Chiar daca nu au fost descoperite in totalitate cauzele acestei boli ucigatoare, cercetatorii au reusit sa contureze trei dintre acestea: poluarea, tutunul si alimentatia. Cea din urma, potrivit unor studii recente, pare a fi una dintre cele mai importante cauze ale aparitiei cazurilor de cancer.
O multime dintre alimentele aflate pe piata contin aditivi alimentari. Adica acele E-uri care au starnit deja ingrijorarea multora. Ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja sanatatea este ca unii aditivi sunt mai periculosi, iar altii (deocamdata) inofensivi.
Aproape toate alimentele pe care le gasesti astazi pe rafturile supermarketurilor contin aditivi alimentari. Dar daca vei citi eticheta unui produs, este posibil sa nu gasesti intotdeauna scris pe aceasta, explicit, litera E, urmata de obisnuitul indice de trei cifre. Asta nu pentru ca produsul ales de tine n-ar avea E-uri; s-ar putea ca aditivul alimentar sa fie specificat pe eticheta ca substanta. Totusi, daca te pui la punct cu ceea ce inseamna E-urile, vei putea, in scurt timp, sa "citesti" cum trebuie etichetele si sa alegi in cunostinta de cauza.
Ce sunt E-urile?
Sunt aditivi, adica produsi chimici de sinteza, inclusi in industria alimentara pentru ca imbunatatesc gustul alimentelor, le dau o culoare placuta, apetisanta sau ajuta la conservarea lor indelungata, sporindu-le rezistenta fata de alterare.
Litera E, urmata de un cod de trei sau patru cifre, a fost aleasa ca simbol pentru aditivii alimentari ulterior introducerii acestora pe scara larga (pentru a ajuta la uniformizarea internationala a etichetelor de pe produsele exportabile).
Categorii de aditivi alimentari Colorantii. Dau o culoare frumoasa alimentelor, facandu-le sa para mai apetisante. Marea majoritate sunt nocivi, declarati cel putin suspecti, si doar un numar redus sunt declarati inofensivi. Pe de alta parte, problema este ca pot masca gradul de vechime al unui produs, in special al mezelurilor, carnii, dulciurilor de patiserie. Sunt folositi si in sucuri si diverse alte bauturi.
Indulcitorii. Pentru a inlocui zaharul, ca sa ofere produse dietetice, multi producatori folosesc aditivi precum aspartam, zaharina, ciclamati, acesulfam, polioli... Asadar, nu opta doar pentru calorii putine, gandeste-te si la efectele pe termen lung. Indulcitorii trebuie folositi cu masura: aproape toti sunt nocivi; pana si cei mai putin toxici pot da, daca sunt in exces, tulburari de metabolism sau in functionarea ficatului ori pancreasului.
Acidifiantii. Folositi in special in bauturile carbogazoase, dau un gust usor acid produsului.
Care sunt acestea?
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substantacare, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic avand sau nu o valoare nutritivasi prin a carui adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componenta a lor. In listele internationale (ca si in cea nationala), aditivii sunt clasificati in 25 de categorii si numerotati specific:
o coloranti - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182 
o conservanti- substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarealor impotriva alterarii produse de microorganisme; E200-E297
o antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii); E300-E390
o emulgatori - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare; E400-E496
o saruri de topire E400-E496 agenti de ingrosare- substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare; E400-E496 
o agenti de gelifiere- substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; E400-E496 
o stabilizatori- substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!