Domeniu Coroanei Segarcea

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Datele cronologice existente ne atesta faptul ca Podgoria Segarcea s-a format in evul mediu, cunoscand o inflorire insemnata in secolul al XVI-lea.
Cultivarea vitei de vie si producerea vinului pe aceste meleaguri este mentionata scriptic inca din 1557, intr-un document prin care Patrascu cel Bun, tatal lui Mihai Viteazul, daruia ca zestere ,,pamanturile Segarcei fiicei sale Maria". La aceea vreme, viile si vinurile Segarcei erau bine cunoscute. 
Centrul viticol Segarcea a fost recunoscut pentru prima data alaturi de alte 27 de centre viticole ale Romaniei ca avand dreptul sa se obtina vinuri cu denumire de origine controlata prin Decretul Consiliului de Ministri din 25 mai 1929.
Durata stralucirii soarelui, temperatura mediului ambiant si precipitatiile atmosferice constituie trasaturi esentiale ale climatului intr-un anumit areal viticol, cu impact decisiv in desfasurarea proceselor biologice, fiziologice si biochimice ale vitei de vie, influentand intr-o masura covarsitoare calitatea si tipicitatea vinurilor produse la Segarcea.
Majoritatea solurilor viticole sunt soluri cu un continut ridicat in carbonat de calciu si bogate in oxizi de fier, astfel vinurile rosii obtinute au o culoare rosie stralucitoare si sunt foarte fine, cu personalitate marcanta. 
Vinurile produse aici sunt vinuri pretabile la invechire.
Plantatiile viticole beneficiaza in general de expozitie sudica, sud-vestica sau sud-estica, majoritatea plantatiilor fiind situate pe pante relativ line si platouri. 
Marea cantitate de radiatie solara, resursele heliotermice bogate si precipitatiile atmosferice reduse, constitue un factor important al calitatii vinurilor. 
CAPITOLUL I. ISTORIC
Date istorice ale arealului viticol Domeniul Coroanei Segarcea si ale zonei Segarcea
Pana in jurul anului 1990 Podgoria Segarcea cuprindea 13 comune cu o suprafata totala de vii de 1197 ha. Aceste comune erau: Segarcea, Lipov, Cerat, Giurgita, Dranic, Goicea, terpezita, orodel, Vartop, Unirea, Plenita, Radovan si Valea Stanciului.
In prezent arealul delimitat pentru obtinerea vinurilor cu denumire de origine controlata Segarcea s-a redus la 3 localitati: orasul Segarcea si comunele lipov si Cerat care formeaza Centrul viticol Segarcea cu o suprafata totala de 813 ha vii.
Centrul viticol Segarcea reprezinta 0,36 % din viticultura Romaniei si 5,6% din cea a judetului Dolj.
Printre podgoriile si centrele viticole din Oltenia, Segarcea se afla pe locul III ca suprafata viticola totala dupa Sadova - Corabia si Dragasani, dar pe locul I ca suprafata directionala in obtinerea vinurilor rosii de calitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Domeniu Coroanei Segarcea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Centrul viticol Segarcea - De la vie la vin; Traian Petru Clonda - Editura AIUS Craiova, 2004.
2. http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2014/02/01/sarbatori-si-traditii-populare-arezanul-viilor-12-20-56
3. http://www.domeniulcoroanei.com/ro/companie/recunoasteri-internationale.html
4. http://sauroavezza4.xoom.it/virgiliowizard/olteniei-doc-ig
5. https://www.onvpv.ro/sites/default/files/pdfs/caiet_sarcini_doc_segarcea_310ro_1.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!