Determinarea purității semințelor

Extras din referat Cum descarc?

Puritatea fizica a semintelor reprezinta procentul de seminte pure apartinand speciei de analizat, raportat la masa probei de seminte analizate.Se exprima in procente si se noteaza cu P%.
Principii si terminologie
Determinarea puritatii fizice constituie primul din cele doua obiective esentiale urmarite in controlul calitatii semintelor.Determinarea puritatii fizice se realizeaza in laborator prin anliza de puritate.In cadrul analizei de puritate se urmareste atingerea unui dublu scop:pe de-o parte,stabilirea compozitiei gravimetrice a probei de lucru,iar pe de alta parte,stabilirea identitatii diferitelor seminte si particule inerte gasite in proba.
Rezultatele analizei de puritate fizica prezinta o importanta si o utilizare multipla, atat agricola cat si comerciala.Din punct de vedere agricol,analiza de puritate stabileste valoarea de insamantare a loturilor, iar rezulatele ei sunt utilizate direct la calcularea normei de insamantare.Din punct de vedere comercial,analiza de puritate contribuie in mod esential la stabilirea calitatii si valorii marfa a loturilor,aratand in acelasi timp, daca si cum pot fi ameliorate acestea.
In prezent se considera ca determinarea puritatii fizice a probelor si loturilor de seminte este prima si cea mai importanta analiza de laborator sin domeniul controlului calitatii semintelor.Importanta si primordialitatea ei sunt evidentiate de cel putin doua aspecte.Aceste aspecte sunt :-exactitatea remarcabila a rezultatelor analizei de puritate;
-posibilitatea imbunatatirii calitatii loturilor de seminte,in situatia in care analiza de puritate evidentiaza existenta unor indici nesatisfacatori 
Nivelul foarte ridicat de exactitate si de precizie,la care s-a ajuns in prezent in analizarea puritatiifizice, impune atat cunoasterea perfecta a metodologiei de analiza,cat si interpretarea si aplicarea riguros corecta a prevederilor acesteia.
Terminologie
Analiza de puritate se executa pe proba de lucru definita,extasa si cantarita.In principiu,o analiza de puritate fizica,cuprinde urmatoarea succesiune de operatii:
-separarea continutului probei de lucru in gategoriile de componenti pe care-i prezinta;
-identificarea semintelor de alte plante si buruieni gasite in proba,precum si a particulelor inerte;
-cantarirea diverselor categorii de componenti, iar ina numite cazuri chiar si a componentilor deosebit de importanti ai anumitor categorii;
-calcularea si exprimarea rezultatelor de analiza in procente gravimetrice;
-stabilirea diferentelor intre rezultate si tolerantele admise.
Principalele categorii ale probei de lucru,la analiza de puritate sunt:
Samanta pura.In aceasta categorie sunt trecute semintele tuturor varietatilor si cultivarelor apartinand speciei de baza de analizat,care de obicei ,este cea declarata de expeditorul probei Nu orice samanta a speciei de baza este trecuta la categoria samanta pura,ci numai acelea care indeplinesc pe deplin anumite criterii generale specifice.
Semintele altor specii.In aceasta categorie de componenti se includ semintele restului speciilor gasite in proba de analiza,adica acelea care nu apartin categoriei samanta pura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Puritatii Semintelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!