Cultura si Valorificarea Ciupercilor Comestibile

Extras din referat Cum descarc?

Nutritia
Regimul de nutritie al ciupercilor comestibile fiind heterotrof, acestea trebuie sa gaseasca in mediul de cultura substantele nutritive necesare in special hidratii de carbon, celuloza ocupand primele locuri. Dar prin hifele miceliene, ciupercile absorb si elemente minerale ca macroelemente (S, P, K, Ca, Mg) si microelemente (Fe, Zn, Cu, Mn, B, Mb), azotul fiind folosit sub forma organica de acizi aminici si peptide.
Substratul de cultura constituie unul din factorii hotaratori in reusita unei culturi, acesta trebuind sa fie adecvat posibilitatilor enzimatice si cerintelor energetice si nutritive pe care le au ciupercile. 
Substratul nutritiv trebuie sa prezinte produsi de degradare sau de sinteza microbiana sub forma asimilabila cat mai rapida de catre ciuperca, avand o specificitate biochimica corespunzatoare cerintelor metabolice ale ciupercii (N.Mateescu si colab., 1997).
In sistemul clasic pentru cultura ciupercilor Agaricus bisporus se folosesc urmatoarele substraturi:
- Compost clasic - compost pe baza de gunoi de cal;
- Compost mixt - compost pe baza de paie sau alte materiale si gunoi de cal, bovine, porc.;
- Compost sintetic - compost pe baza de paie si gunoi de pasari sau porc. 
Ca regula generala, la aprovizionarea cu materii prime specifice fiecarei tehnologii de pregatire a compostului, trebuiesc evitate materialele vechi, conservate necorespunzator si degradate prin mucegaire sau inceput de fermentare; 
Materia prima pentru pregatirea substratului nutritiv pentru cultura ciupercilor este compostul, care necesita diferite componente de baza si componente suport, la care se adauga ingrasaminte organo-minerale si amendamente (tabelul 1).
Gunoiul de grajd este componenta de baza, iar paiele, ciocalaii, rumegusul, tulpinile de porumb si talasul sunt componentele suport. Gunoiul de cal este cel mai indicat, atat in cultura clasica, cat si in cea intensiva, cantitatea de azot total, albumine si azot amoniacal constituindu-se in indici de apreciere a calitatii acestuia. Compozitia este insa determinata si de asternutul folosit.
In tabelul 1 sunt prezentate caracteristicile de baza ale substraturilor de cultura pentru speciile cultivate in tara noastra. 
Consumul specific de materii si materiale pentru ciuperci in cultura intensiva la o productie de 10 kg/m2/ciclu se prezinta in tabelul 2.
Tabelul 2
Consumul specific de materii si materiale pentru 1 kg ciuperci,
la o productie de 10 kg/mp ciclu de cultura. (N.Mateescu, 1977)
Specificare Cantitatea necesara (kg-g) %
Grupa total
I.Materiale pentru compostare
Gunoi de cal 7 74,4 70,0
Paie de grau 0,8 8,5 
Gunoi de pasare 0,9 9,6 
Ciocalai de porumb 0,3 3,3 
Colti malt 0,4 4,2 
Total (kg) 9,4 100,0 
II. Amendamente si ingrasaminte organice si minerale
Uree tehnica 45 9,2 3,6
Superfosfat 70 14,4 
Sulfat de amoniu 80 16,5 
Gips sau ipsos pentru constructii 250 51,7 
Sroturi soia 40 8,2 
Total (g) 485 100,0 
III. Materiale pentru formarea amestecului de acoperire
Turba neagra 2,56 80,0 25,9
Nisip rau 0,72 15,0 
Agrocalcar 0,20 5,0 
Total (kg) 3,48 100 
IV. Materiale pentru insamantare
Miceliu pe suport granulat 50 90,9 0,45
Hartie deseu 5 9,1 
Total (g) 56 100,0 
V. Diverse materiale si pesticide
Drojdie de bere 1,5 28,6 0,05
Sulfat de cupru 1,5 28,6 
Zineb 0,3 9,5 
Dithane M. 0,8 15,2 
Tedion 0,03 0,6 
Nogos 0,2 0,4 
Lindatox 0,9 17,1 
Total (g) 5,23 100,0


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura si Valorificarea Ciupercilor Comestibile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!