Cultura și valorificarea căpșunului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3988
Mărime: 39.15KB (arhivat)
Publicat de: Minodora Nae
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cartea are 195 de pagini şi este concepută ca un „ghid” ce prezinta caracteristicile generale ale capsunelor dar si metode si tehnici de valorificare a acestora. Ea îmbină tradiţia cu inovaţia, atât în ceea ce priveşte metode de cultivare, cât şi cele de prelucrare.

Lucrarea este structurată in doua mari parti:Cultura capsunului si Prelucrarea capsunilor, a cate sase respectiv patru capitole fiecare.

In urma studierii aprofundate a cartii de specialitate am sintetizat numeroasele subcapitole in cateva mai complexe.

Importanta culturii

Capsunul, specie pomicola cu talia cea mai redusa, este foarte apreciat atat pentru rodul sau bogat, cat si pentru calitatea fructelor sale, care sunt foarte gustoase si aspectuoase. Alaturi de cirese, capsunile sunt primele fructe care apar pe piata, Datorita maturitatii timpurii a fructelor, ele se consuma mai mult in stare proaspata, dar si prelucrata. Din ele se prepara dulceturi, gemuri, jeleuri, siropuri, sucuri etc. In stare proaspata capsunile contin 4,6-10,2% zaharuri, 0,8-1,5% acizi organici, 0,2-0,6% pectine, 0,3-0,9% saruri minerale, mai ales fier, fosfor si vitamine, dintre care vitamina C se gaseste in proportie de 40+90 mg %. Este o specie foarte precoce, dand productii chiar in primul an de la plantare, daca stolonii au fost in luna iulie. Se poate cultiva atat in camp, cat si in sere si mai ales in solare. In prezent, dintre speciile pomicole, cultura capsunului reprezinta una dintre cele mai rentabile si mai eficiente culturi in conditiile unei cultivari corespunzatoare. Majoritatea soiurilor din sortimentul actual au un potential biologic de peste 20-25 t/ha.

Biologia capsunului

Capsunul este o planta perena semierboasa ce creste sub forma de tufa scunda. Sistemul radicular constituie un rizom ramificat pe care se gasesc radacini fasciculante.In primul an de viata capsunul formeaza o tulpina foarte scurta (0,2 - 0,5 cm), situata aproape de suprafata solului. Din partea inferioara a acestei tulpini pornesc radacini, iar la partea superioara se gaseste o rozeta de frunze. Pana toamna in varful tulpinii se formeaza muguri floriferi, iar pe partile laterale - muguri vegetativi. Din mugurii floriferi apar inflorescentele, iar din mugurii vegetativi cresc frunzele si lastarii - stoloni. Inflorescentele capsunului prezinta 3-4 serii de ramificatii, fiecare din acestea fiind terminate cu cate o floare. Numarul mediu de inflorescente pe planta depinde de soi si variaza in limite de 2-12. Intr-o inflorescenta se formeaza frecvent 10 flori. Majoritatea soiurilor de capsun ce se cultiva au flori hermafrodite. Frunzele capsunului sunt lung petiolate, trifoliate si cu folialele publescente pe fata interioara, uneori si pe cea superioara. O frunza traieste in medie 45-60 zile, apoi se usuca. Ele nu se usuca deodata, ci pe rand, incat plantele poarta intotdeauna frunze verzi chiar si in timpul iernii. Stolonii sunt organe de inmultire vegetativa, de forma unor filamente lungi de 30-50 cm, care formeaza din loc in loc noduri din care creste cate o rozeta de frunze in partea superioara si radacini in partea inferioara.

Cerintele fata de conditiile de mediu

Capsunul apartine zonei temperate ceea ce presupune o arie mare de raspindire. Iernile geroase si fara zapada dauneaza culturii, ca si verile deosebit de secetoase. Brumele si ingheturile tarzii de primavara provoaca uneori pagube in plantatiile de capsun. Desi este o planta cu cerinte moderate fata de lumina, ea da rezultate bune pe terenurile cu luminozitate buna. Poate fi cultivat numai in primii ani in livezile tinere. De la pornirea in vegetatie si pana la maturarea fructelor sunt necesare 550-750 grade C. Capsunul are cerinte mari fata de apa. Sistemul radicular superficial se resimte rapid si puternic la insuficienta apei din sol. In ciclul anual al capsunului sunt doua perioade critice in aprovizionarea cu apa: una in timpul infloririi, fecundarii si cresterii fructelor, iar alta dupa recoltare, cand se formeaza noi frunze si incepe diferentierea mugurilor florali. In conditii de umiditate insuficienta durata infloritului se reduce, o parte din flori avorteaza, fructele nu realizeaza marimea si calitatea specifice soiului.Umiditatea optima a solului in timpul perioadei de vegetatie este de 70-80% din capacitatea de camp. Capsunul reuseste sa dea rezultate bune pe diferite tipuri de sol: aluviuni, cernoziomuri, brun-roscat de padure, podzoluri. Aluviunile si cernoziomurile, fiind fertile, permeabile si formand greu crusta, ofera conditii din cele mai favorabile pentru aceasta cultura. Deosebit de importanta este prezenta in sol, in cantitate suficienta a substantelor organice, conditie corespunzatoare solurilor de padure in care s-a format capsunul. Reactia solului trebuie sa fie slab acida sau neutra (ph 5,5-7,2), iar apa freatica sa se gaseasca la o adincime de peste 0,8 - 1 m. Nisipurile fertilizate si irigate ofera conditii optime pentru capsun. Solurile argiloase, cele mlastinoase saraturoase si calcaroase (pH peste 8) sunt contraindicate pentru aceasta specie.

Tehnologia culturii

Plantatiile de capsun se infiinteaza primavara sau toamna in cazul plantatiilor clasice sau vara in lunile iulie - august (14. VII - 15. VIII) cand avem material saditor pregatit (din camp sau refrigerat).Plantele clasice se vor mentine numai 3 ani de rodire. La plantarea de primavara - spre deosebire de plantarea de toamna - cheltuielile de intretinere a culturii sunt mai mari din considerentul ca in anul plantarii nu se obtine productia satisfacatoare de fructe, aceasta realizindu-se abia in anul urmator, deci, in al doilea an de la plantare.La plantarea de toamna se impun anumite conditii indispensabile reusitei acestei actiuni.

Preview document

Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 1
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 2
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 3
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 4
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 5
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 6
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 7
Cultura și valorificarea căpșunului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Cultura si Valorificarea Capsunului.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia cultivării căpșunului

I. Importanta culturii Capsunul, specie pomicola cu talia cea mai redusa, este foarte apreciat atit pentru rodul sau bogat, cit si pentru...

Combaterea Bolilor și Dăunătorilor Plantelor de Cultură

Memoriu justificativ Obţinerea unor recolte de calitate superioară în condiţiile unor costuri cât mai reduse nu poate fi realizată decât prin...

Capsunaritul

INTRODUCERE Fructele de căpşun, datorită valorilor alimentare şi economice sânt foarte solicitate pe piaţă. Însă Republica Moldova, dispunând de...

Cultura Căpșunului

Căpşunul este o plantă semiierboasă, perenă, ce creşte sub formă de tufă cu înălţimea de 15-40 cm. Partea subterană este formată dintr-o rădăcină...

Ecotehnica cultivării legumelor în solarii

IMPORTANTA PRODUCERII LEGUMELOR PROTEJATE CONSUMUL DE LEGUME SI SOCIETATEA MODERNA In societatea actuala se constata o crestere continua a...

Tehnici experimentale

CAP. I Elemente fundamentale ale experienţelor în agricultură I.1. Importanţa experienţelor în agricultură. Câmpul de experienţă îndeplineşte...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Plan integrat de dezvoltare urbană pentru Municipiul Curtea de Argeș

CAPITOLUL I I.DATE GENERALE Curtea de Arges 1.1. Limite si unitati administrativ-teritoriale Municipiul Curtea de Arges este situat in partea...

Protecția consumatorilor privind legumele și fructele

Introducere Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrata sunt produse indispensabile datorita valorii lor nutritive si gustative...

Cercetări Privind Combaterea Buruienii Stellaria Media - Rocoină în Cultura de Căpșun

CAPITOLUL 1 TEHNOLOGIA DE CULTURĂ Capsunul este o planta perena, cu o durata de viata de 3-5 ani, in care poate da 2-4 recolte de fructe dar...

Controlul și expertiza calității legumelor, fructelor și produselor derivate

Introducere Conceptul de calitate pentru legume şi fructe este o noţiune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic,...

Raport de Activitate al Agenției Naționale de Consultanță Agricolă pe Anul 2009

CADRUL LEGAL - Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (A.N.C.A.) este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu...

Procedee și Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentară este o ramură a economiei naţionale care cuprinde numeroase întreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale...

Plan de afaceri SC Căpșunica SRL

Introducere Scopul : Întreprinderea SC CĂPȘUNICA S.R.L a întocmit acest plan de afaceri cu scopul creării unei afaceri în domeniul agriculturii,...

Cultura Căpșunului

Căpşunul este o plantă semiierboasă, perenă, ce creşte sub formă de tufă cu înălţimea de 15-40 cm. Partea subterană este formată dintr-o rădăcină...

Ai nevoie de altceva?