Cultura Mare

Extras din referat Cum descarc?

Semanatul intarziat inseamna productii mai mici
Cultivatorii de grau care nu au reusita sa semene intreaga suprafata pana in 20-25 octombrie isi pun aceeasi intrebare: ne oprim din semanat sau continuam si in noiembrie- Raspunsul corect este ca pentru fiecare zi de intarziere a semanatului in luna noiembrie se pierde din recolta anului viitor cca 100 kg /ha. Deci cel care ajunge sa insamanteze in 15 noiembrie, va obtine in anul care vine cu cca 1.500 kg/ha mai putin. Aceasta inseamna ca in conditiile respectarii celorlalte verigi tehnologice, intarziatii cu semanatul accepta o importanta pierdere datorita numai si numai intarzierii semanatului, dar totusi pot obtine o recolta eficienta economic. De retinut ca semanaturile din noiembrie trebuie sa se faca cu un consum mai mare de samanta, respectiv trebuie sa asigure cca 650 si chiar 700 boabe germinabile/m2 deoarece aceste culturi nu mai au posibilitatea de a infrati decat tarziu in primavara, situatie in care, in majoritatea anilor, fratii tarzii raman sterili.
Dupa rasarire se executa un control atent al culturilor, prilej cu care se vor corecta si eventualele gresuri de la semanat.
Lucrari de ingrijire
Dintre lucrarile de ingrijire pentru culturile de toamna care se mai pot efectua in noiembrie, amintesc:
- executarea rigolelor pentru scurgerea apelor, acolo unde este pericol de baltire;
- pe terenurile unde s-a semanat grau dupa grau poate sa apara, in cazul unei luni mai calde, atac de gandac ghebos, fiind necesara


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Mare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!