Costul Producerii Unui Porc

Extras din referat Cum descarc?

Chiar daca nu suntem economisti de profesie nu ne putem permite sa uitam ca fiecare porc pe care il aducem la 100 kg costa. si nu putin! Faptul ca il putem vinde cu un pret bun la ora actuala n-ar trebui sa ne determine sa ne culcam pe o ureche. Cu totii tinem minte preturile de acum un an, chiar daca nu ne face nici o placere. Castigurile interesante de acum nu fac decat sa acopere pierderile anterioare unele ferme in care se produc porci. Dar, atentie, acest pret bun nu va ramane acelasi la nesfarsit. Vremurile grele vor reveni, ori supravietuirea in vremuri grele nu este posibila fara calculul costului de productie si fara mentinerea acestuia sub nivelul pretului de vanzare!
Tot ceea ce se intampla intr-o ferma de crestere a porcilor costa. Modul in care fiecare dintre crescatori reuseste sa tina sub control aceste costuri contribuie decisiv la atingerea obiectivului oricarei afaceri - profitul! Fiecare porc, fiecare kilogram de carne costa, iar scopul fiecarui crescator ar trebuie sa fie acelasi: sa produca cat mai mult la un cost cat mai mic posibil.
Dar, sa vedem care ar fi cele mai importante elemente ce alcatuiesc costul de productie al unui porc, precum si cum pot fi acestea mentinute sub control, astfel incat, o asemenea afacere sa ramana profitabila indiferent de conditiile pietei.
Cele mai mari cheltuieli in fermele de porci sunt cele cu asigurarea bazei furajere. Astfel, calculand ponderea procentuala a costului furajului - considerand costul total de productie ca fiind de 100% - vom ajunge la 65-75% pentru fiecare kilogram de carne vanduta.
Evident ca aceasta pondere depinde si de celelalte elemente ce alcatuiesc structura costului dar este clar ca cei mai multi bani se duc pe furaje. In consecinta, daca alimentatie porcului costa atat de mult, fermierii ar trebui sa-si puna cateva intrebari, de al caror raspuns ar putea sa depinda la economii financiare insemnate. Iata numai cateva exemple de astfel: Care este pretul la care se pot cumpara (sau produce) furajele? Care este raportul calitate - pret in cazul cumpararii si/sau producerii furajului?
Care este ponderea furajului proteic in ratii si cat costa acesta? Care este ponderea concentratului sau premixului in structura ratiei si cum influenteaza aceasta costul unui kg de furaj finit? Care este consumul real de furaje din ferma per animal? Care este nivelul pierderilor de furaje in ferma, stiut fiind faptul ca o anumita parte din furajul cumparat nu va ajunge sa fie consumat de animal - uneori peste 10%? Cate kg de furaj se consuma in ferma pentru fiecare kg de carne vanduta? In cazul fermelor comerciale ce functioneaza dupa principiile economiei de piata, in structura costului producerii fiecarui porc (sau kg de carne.) intra si cheltuielile financiare, respectiv: taxele, impozitele, dobanzile bancare, amortismentul cladirilor, utilajelor etc. Nivelul acestora poate fi foarte diferit de la o ferma la alta dar, pentru simplificarea calculelor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Costul Producerii Unui Porc
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!