Controlul Statistic al Calitatii Produselor Agricole Brute

Extras din referat Cum descarc?

Produsele agricole de origine vegetala sau animala sunt destinate in principal consumului uman, consumului zootehnic si ca materie prima pentru industrie.
Produsele de consum uman pot fi consumate direct (alimente proaspete) sau dupa prelucrare/conservare (faina, malai, zahar, ulei, branzeturi, mezeluri, bauturi).
Calitatea alimentelor destinate consumului uman este un complex de insusiri fizice, chimice, biologice si estetice care trebuia indeplinite fata de anumite baremuri (standarde) astfel ca sa asigure la nivel optim nevoile omului.
Aceleasi cerinte se impun si pentru produsele de consum zootehnic (furaje proaspete sau prelucrate/conservate). 
Materiile prime pentru industrie (alimentara, textila, energetica, cosmetica) privesc standarde de calitate asupra capacitatii de prelucrare sau conservare in vederea satisfacerii la nivel optim a cerintelor ca produse finite (alimente, imbracaminte, incaltaminte, boigaz, produse fotofarmaceutic si cosmetice).
Masinile agricole pentru productia vegetala sau zootehnica trebuie sa aiba capacitati functionale si de economicitate privind combustibilii conform unor standarde care sa le permita amortizarea cheltuielilor de fabricatie si obtinerea de profit in urma utilizarii lor. 
Cel mai important indicator de calitate al masinilor agricole este siguranta lor in functionare (fiabilitatea) care trebuie sa indeplineasca bareme de timp privind functionarea fara defectiuni la exploatarea in conditii reale.
Controlul calitatii produsele agricole si a fiabilitatii masinilor agricole are caracter oficial si cheltuielile necesare acestui control se amortizeaza prin vandabilitarea crescuta pe piata interna si mai ales cea externa.
Controlul calitatii si fiabilitatii in agricultura se face in toate etapele procesului de productie cat si la receptia produselor sau masinilor agricole.
Acest controlpoate fi exhaustiv (pentru toate produsele sa masinile) sau selectiv (prin sondaj). 
Utilitatea statistici in controlul calitatii si fiabilitatii rezulta din faptul ca agricultura este un domeniu de predilectie al actiunii intamplarii ( hazardului) prin variabilitatea genetica a plntelor sau animalelor si prin variabilitatea conditiilor de mediu in care acestea traiesc.
Astfel orice insusire cantitativa (masurabila) sau calitativa (atributiva) X este o variabila aleatorie in jurul standardului de calitate.
Timpul T de functionare fara defectiuni al unei masini agricole este tot o variabila aleatorie calitativa in jurul standardului de calitate.
Daca X este insusire cantitativa (masurabila) trebuie ca M(X) =u si V(X) <W2 iar daca X este insusirea calitativa (atributiva) trebuie ca frecventa sa de aparitie relativa fn(X) sa tinda catre probabilitatea P.
Controlul statistic de calitate in cursul procesului de productie.
Fie X o caracteristica de calitate care poate fi cantitativa (masurabila) sau calitativa (atributiva). 
In cursul procesului de productie in agricultura, asupra caracteristicii X actioneaza o multitudine de factori care provoaca asupra valorilor lui X variatii accidentale (cu cauze necontrolabile) si variatii sistematice (cu cauze controlabile).
Obiectul controlului de calitate este in acest caz, supravegherea variatiilor sistematice si eliminarea lor prin corectiiaduse procesului de productie.
De fapt caracteristica de calitate X este un proces aleator DS este durata unei serii in agricultura (DS = durata perioadei de vegetatie la plante si DS = durata unui ciclu de exploatare a animalelor).
Daca populatia este de volum N, raportul f = n/N se numeste factor de sondaj.
Marimea lui f si cadenta luarii probelor m depind de rapiditatea aparitiei variatiilor sistematice si de costul luarii probelor. 
Pentru caracteristica de calitate X controlam doi parametri: M care ne Indica tendinta centrala si D care ne indica imprastierea valorilor lui X. Lci se numeste limita de control inferioara pentru X iat lcs se numeste limita de control superioara pentru X.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Statistic al Calitatii Produselor Agricole Brute.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!