Conținutul, funcțiile și mecanismele finanțelor întreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul privind finantele intreprinderii
-  1.1. Definirea intreprinderii 
-  1.2. Factorii si mediul care influenteaza intreprinderea
-  1.3. Resursele financiare si perfectionarea finantelor intreprinderii
2. Functiile finantelor intreprinderii
-  2.1. Functia de repartitie
-  2.2. Functia de control
3. Procesele financiare in cadrul intreprinderii
-  3.1. Mecanisme financiare
-  3.2. Fluxuri financiare
-  3.3. Cicluri financiare


Extras din referat Cum descarc?

1.1 Definirea Intreprinderii
Tehnic: locul unde se desfasoara procese tehnice de transformare a obiectelor muncii si realizarea de produse, lucrari sau servicii;
Economic: mediul complex in cadrul caruia au loc relatii financiare, economice si sociale in vederea realizarii de valori de intrebuintare si obtinerea de profit;:
Juridic: este reprezentata de un grup de persoane ce si-au unit capitalurile in vederea desfasurarii unei activitati producatoare de profit;
Intreprindere este orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca acte si fapte de comert, in scopul obtinerii de profit prin producerea de bunuri materiale si vanzarea acestora pe piata sau prin prestari de servicii, in conditii de concurenta.
Intreprinderea si finantele sale reprezinta veriga de baza a intregului sistem financiar, de credit si economic.
Intreprinderea in ansamblul sau, din a doua jumatate a secolului XIX, cand productia de marfuri si schimburi au devenit obiectul preponderent al activitatii economice, este sursa de formare a veniturilor primare si distribuirea acestora participantilor directi la crearea lor si, in acelasi timp, principala sursa pe seama careia se produc redistribuirea (formarea veniturilor secundare) si repartizarea fondurilor in afara cadrului producator de valoare noua.
Intreprinderea poate fi privita ca o entitate individualizata ce isi desfasoara activitatea in cadrul unui mediu (mediu de afaceri concurential) marcat de factori conjuncturali sau stabili.
Intreprinderea nu poate fi privita ca o entitate rupta de mediul economic (de afaceri), deoarece ea are cel putin trei tipuri de legaturi: 
Mediul complex in care se afla intreprinderea este format din patru universuri interdependente:
- universul economic;
- universul financiar;
- universul social;
- universul statal.
Intreprinderea are raporturi uzuale cu diferite organe statale prin care se realizeaza fluxurile de plati privind obligatiile fiscale, si refluxuri sub forma incasarilor de subventii, alocatii sau alte finantari cu scop special.
Intreprinderea are raporturi cu societatile de asigurare si reasigurare, in sensul platilor privind primele de asigurare pentru bunuri, persoane sau pentru raspundere civila si refluxuri de la aceste societati privind incasarea daunelor in cazul producerii riscului asigurat.
Raporturile intreprinderii cu sistemul de asigurari sociale, de regula, apar doar ca fluxuri de plati catre subsistemele componente, respectiv bugetul de pensii si alte asigurari sociale, la bugetul de asigurari sociale de sanatate, bugetul de protectie sociala prin ajutor de somaj si alte asemenea. 
Veniturile proprii ale intreprinderii sunt:
- fondul de dezvoltare; 
- surse pentru finantarea activelor circulante;
- fond de premiere sau fond de participare a salariatilor la profit;
- fond de rezerva ce se constituie prin efectul legii, respectiv 20% in raport cu capitalul social la intreprinderile cu capital autohton si 25% in raport cu capitalul social la intreprinderile cu capital mixt;
- fond de rezerve statutare dimensionat in functie de vointa actionariatului si altele agreate de legislatia fiscala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul, functiile si mecanismele finantelor intreprinderii.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!