Consultanta Agricola

Extras din referat Cum descarc?

Consultanta manageriala in agricultura, tinand cont de particularitatile acestei ramuri se poate caracteriza ca fiind un serviciu profesional de consiliere si, la cerere, de implicare, realizat gratuit sau pe baza unui onorariu, de catre specialisti sau organizatii autorizate, avand ca scop sprijinirea managerilor exploatatiilor agricole sau altor persoane interesate in realizarea unor obiective sau rezolvarea unor probleme din sfera agriculturii.
Consultanta manageriala in agricultura reprezinta, in primul rand o profesie. Ea s-a ivit din necesitatea de a asigura asistenta de specialitate (tehnica, tehnologica, economica, manageriala, juridica sau cu caracter social). Pentru obtinerea statutului de consultant, mai mult ca in cazul altor profesii, este nevoie de inalt profesionalism, obtinut prin instructie si experienta practica. In mare masura, aceasta profesie are similitudini cu cea de medic, avand insa dezavantajul unor diagnosticari mai anevoioase intrucat informatiile sunt mai greu de obtinut de la fiinte (plante si animale) care ,,nu cuvanta".
In al doilea rand, consultanta in agricultura constituie si o metoda de lucru, care poate fi folosita de orice intreprinzator agricol care doreste sa-si rezolve problemele cu care se confrunta si care apeleaza la ,,tehnologia" folosita de consultant. Aceasta activitate o desfasoara si anumite persoane (profesori universitari, cercetatori stiintifici, diferiti manageri), care detin competenta profesionala intr-un anumit domeniu, dar care ofera consultanta in mod ocazional.
Continutul si cadrul structural de desfasurare a activitatiilor agricole
Productia agricola poate fi caracterizata ca un ansamblu de procese complexe de transformare a unei multitudini de forme de substante si energie (fosila, chimica, biochimica, solara etc.) - desfasurate sub impactul muncii si a factorilor naturali prin intermediul organismelor vii a plantelor si animalelor - intr-o categorie specifica de bunuri materiale, avand ca destinatie prioritara alimentatia omului.
In prezent exista mai multe tipuri de exploatatii:
o exploatatii private individuale;
o exploatatii de productie asociative simple;
o exploatatii de productie societare.
Exploatatia poate fi privita ca un sistem in care procesele de productie au loc ca urmare a unor ,,intrari" de resurse, care, in urma unor actiuni de procesare, determina, in final, o serie de ,,iesiri", a caror parametri trebuie sa corespunda cantitativ si calitativ standardelor stabilite initial.
Mediul ambiant al structurilor organizatorice in care se desfatoara consultanta agricola 
Prin mediu ambiant, in sens larg, se intelege totalitatea elementelor, exogene exploatatiei, de natura economica, tehnica, politica, demografica, stiintifica, culturala, organizatorica, juridica, psiho-sociologica, educationala si ecologica, ce marcheaza stabilirea obiectivelor acesteia, obtinerea resurselor necesare, adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a lor. Un loc aparte pentru exploatatia agricola il reprezinta mediul natural.
De asemenea, multe aspecte ale procesului de transformare a ,,intrarilor" in produse si servicii sunt reglate de factori de mediu.
Factorii care actioneaza in cadrul mediului ambiant
Intrucat se conditioneaza reciproc, iar intensitatea legaturilor ce ii unesc este puternica, acesti factori trebuie abordati intr-o viziune sistemica.
Factorii naturali care fac parte din mediul ambiant al exploatatiilor sunt reprezentati de relief, conditiile pedoclimatice, apa, vegetatia, fauna. Utilizarea rationala a acestora, luarea unor masuri de protectie si conservare in paralel cu pastrarea echilibrului ecologic trebuie sa constituie o preocupare permanenta pentru producatorii agricoli. 
Factorii economici constituie un grup de factori deosebit de importanti care structureaza mediul economic. Ei includ ansamblul elementelor de natura economica a acestui mediu. Din grupa respectiva, cei mai importanti sunt: piata interna, piata externa si parghiile economico-financiare.
Mediul economic influenteaza direct sau indirect piata exploatatiei agricole, determinand volumul si structura ofertei de produse si servicii. Exploatatia trebuie sa produca si sa ofere pietei ceea ce se cere, piata fiind principala legatura dintre productie si consum.
Factorii demografici reprezinta o alta categorie de factori reprezentati prin: numarul populatiei; structura acesteia pe categorii de varsta, calificare si sex; ponderea populatiei ocupate; navetismul; rata natalitatii si mortalitatii etc. Importanta acestor factori este de necontestat, intrucat de calitatea si eficienta activitatii umane depinde, in mod hotarator, eficienta economica a exploatatiei.
Factorii socio-culturali, in structura carora intra: starea sanatatii si modul de ocrotire a ei, invatamantul, cultura, obiceiurile si traditiile, stiinta, influenteaza atat direct cat si indirect rezultatele de productie si economice ale exploatatiilor. In functie de acestia se formeaza mentalitatea, atat a celor care conduc activitatea din agricultura, cat si a celor care realizeaza produsele si serviciile agricole. Un rol aparte il are invatamantul care, alaturi de instruire si educatie, poate influenta structura socio-profesionala a populatiei, prin oferta de optiuni profesionale pe care o avanseaza.
Factorii manageriali provin din mediul managerial exterior exploatatiei. Din aceasta categorie fac parte metodele si tehnicile manageriale, mecanismele de control ale suprasistemelor din care face parte exploatatia (in special cele financiare), asigurarea unor corelatii intre indicele preturilor si cel al salariilor, proiectarea unui sistem de protectie sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consultanta Agricola.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!