Comuna Poplaca - potențial agroturistic al mărginimii Sibiului

Extras din referat

I.Cadru geografic
Asezare
Comuna suburbana Poplaca se afla situata in partea de sud-vest a judetului Sibiu, la o distanta de 11 km de municipiul Sibiu.
Comuna Poplaca se invecineaza la nord cu teritoriul comunei Cristian, la est cu municipiul Sibiu, la sud cu comuna Rasinari si la vest cu comuna Gura-Raului.
Legatura cu municipiul Sibiu se face prin drumul comunal nr. 63.
Suprafata comunei este de 3517 ha din care teritoriul comunei Poplaca I este de 1628 ha situate in jurul vetrei satului si Poplaca II situat in partea de sud judetului(in zona montana) in suprafata de 1889 ha.Ambele teritorii cu toate ca sunt separate ca amplasament in judet, din punct de vedere administrativ apartin de comuna Poplaca.
II. Conditiile cadrului natural
Rlieful
Teritoriul comunei Poplaca se incadreaza in Depresiunea Cibinului. Din punct de vedere geomorphologic aceasta este o campie piemontana cu vii divergentesi terase in evantai.
Relieful se prezinta sub forma unui uluc format de-a lungul raului Poplaca.
Altitudinea absoluta din vatra satului este de cca 500 m in partea de N si creste spre Spana ajunge la 550 de metri. Altitudinea minima a teritoriului este de cca 450 m, iar cea maxima este de cca 800 m in zona de munte.
Reteaua hidrografica
Teritoriul comunei apartine Bazinului Hidrografic al raului Cibin. Reteaua este reprezentata de Paraul Moale si Paraul Poplacii. Sratul acvifer este destul adanc in zona deluroasa, dar inregistreaza valori reduse in partea inferioara a versantilor din campia piemontana (5 metri adancime), iar in lunca panza de apa freatica este la 1- 2 metri adancime.
Clima
Regimul climatic specific judetului Sibiu cat si comunei Poplaca este de tip continental-moderat cu influente oceanice, cu very racoroase si cu ierni aspre.
Temperatura medie anuala este 8,9 grade C cu o amplitudine medie anuala de 23,4 grade C.Temperaturile absolute inregistrate au fost:
- maxime de 37,4 grade C in iulie,
- minime de 31,0 grade C in februarie.
Precipitatiile medii anuale sunt de 662 mm si acestea cad pe tot timpul anului cu repartitie neuniforma. I n perioada de primavera curentii de aer vin din munti, cunoscuti sub denumirea de Vantul Mare(Fohnul) care are effect brusc de topire a zapezilor si de zvantare a pamantului.
Vegetatia
Flora
Poplaca se incadreaza in zona forestiera, sub zona padurilor de foioase(gorun (Quercus robur), fag (Fagus sylvatica), carpen(Carpenus betulus),stejar(Quercus alba). Vegetatia forestiera de dealuri si podisuri este predominanta de prezenta cvercineelor care constituie arborete pure sau in amestec, atat intre speciile de stejar, dar mai ales cu alte specii de foioase sub forma sleaurilor: cu fag, carpen, tei, ulm, paltin, cires, frasin, plop, mesteacan s.a, cuprinzand urmatoarele subzone:Subzona fagetelor de dealuri este constituita in general din fagete pure, cu anumite interferente de specii, in punctele de contact cu alte formatii forestiere. In componenta padurilor se mai intalnesc gorunul, carpenul, teiul, paltinul, frasinul, plopul, mesteacanul s.a.In subzona gorunetelor si a sleaurilor cu gorun, gorunul reprezinta specia cea mai raspandita. El constituie arborete pure, amestecuri cu stejar sau cu alte specii de foioase, sub forma sleaurilor in care mai participa carpenul, fagul, jugastrul, teiul, frasinul, paltinul, ciresul, plopul, mesteacanul s.a. Padurile, de gorun - pure sau in amestec - sunt destul de dispersate si sunt inconjurate de terenuri agricole, mai rar de alte formatii forestiere. Dintre arbustii care apar mai frecvent in zona colinara sunt:porumbarul, macesul, paducelul, cornul, alunul. Plantele spontane mai des intalnite sunt lucerna marunta si pirul.
Principalele plante de cultura ce se dezvolta aici sunt :graul(Triticum aestivum), orzul(Hordeum vulgare), ovazul(Avena sativa) si cartoful(Solanum tuberosum).
Pomii fructiferi care prezinta conditii bune de dezvoltare in aceasta zona sunt:marul (Cydonia oblonga), parul (Pyrus communis), prunul (Prunus domestica).
Fauna
Relieful si vegetatia caracteristica teritoriului comunei favorizeaza prezenta unei faune specifice zonei de munte si podis. Padurile adapostesc specii de pasari ca: mierla, vulturul plesuv, acvila de munte, corbul si cocosul de munte, iar dintre mamiferele care populeaza padurile predomina iepurele salbatic, lupul, vulpea, mistretul, ursul, caprioara, rasul si mai rar veverita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comuna Poplaca - Potential Agroturistic al Marginimii Sibiului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!