Compozitia Solului

Extras din referat Cum descarc?

Tema 1: Compozitia solului
1.1 Mineralogia
Mineralele argiloase. Cuprind o serie de silieati. secundari rezultati prin alterarea silicatilor primari. Se numesc minerale argiloase deoarece sunt componentele principale ale argilei.
Dupa structura interna, mineralele argiloase-se impart in: minerale cu foite bistratificate si minerale cu foite tristratificate.
Mineralele argiloase cu foite bistratificate sunt reprezentate prin caolwit si halloysit. Foitele bistratificate sunt formate dintr-un strat de tetraedri de siliciu si un strat de octaedri de aluminiu. Legatura intre doua foite invecinate se face pe cale electrica, prin intermediul ionilor de OH de la stratul de octaedri care se gasesc in acelasi plan cu ionii de O de la stratul de tetraedri (fig. 3.8). Din cauza legaturii electrice, intre cele doua foite invecinate se mentine un spatiu foarte mic (2-7 A) si rigid, mineralele nu prezinta proprietatea de gonfiare, iar capaci!tatea de retinere a cationilor prin adsorbtie este mica (10-15 m.e la 100 g ma!terial argilos). La aceste minerale adsorbtia cationilor si a moleculelor de apa are loc in mod obisnuit numai pe suprafetele de ruptura.
Caolinitul are formula generala 2SiO2, AL2O3, 2H20. iar halloysitul
2Si02- AL2O3 4H20.
Mineralele argiloase cu foite tristratificate sunt formate din doua straturi de tetraedri de siliciu legate printr-un strat de octaedri de aluminiu (fig. 3.9). Legatura intre doua foite invecinate se face prin diferiti cationi adsorbiti. Sili!eati i cu structura tristratificata au proprietatea de a retine si molecule de apa deci prezinta un accentuat proces de gonflare. Caracteristic pentru mineralele argiloase cu foite tristratificate este si procesul de substituire izomorfa a ionilor din retea. Astfel Si4+ din tetraedri poate fi inlocuit partial cu Al3+, iar Al3+din octaedri poate fi inlocuit partial cu Mg2+ si Fe:+. Pentru ca aceste inlocuiri nu se fac in mod echivalent, ci ,,ion pe ion", apar diferente de sarcini pozitive care sunt compensate prin adsorbtie decationi intre foitele elementare si pe suprafata de ruptura.
Silicatii cu foite tristratificate se impart in doua grupe, si anume: - grupa smectitului, care cuprinde: montmorillonitul, beidelitul si nontro-nitul;
-grupa micelor hidratate, care cuprinde: illitul, vermiculitul si g/auconitul.
Montmorillonitul apare cel mai frecvent.in soiurile-din tara noastra si are
formula generala 4Si03-Al2OnH20(Ca,Mg)0.Distanta intre foitele elementare
variaza intre 3,5-14 A. Din cauza foitelor mai distantate, montomrilonitul
se hidrateaza si gonfleaza puternic si are o capacitate mai mare de schimb cationic
(100-120 m.e la 100 g de material argilos).
- Beidelitul este mai bogat in aluminiu decat montmorillonitul si are formula
generala: 3SiO2 Al203o nH20(Ca, Mg)0. 
- Nontronitul se intalneste uneori in soluri alaturi de montmorillonit
de care se deosebeste printr-o cantitate mai mare de fiei .Are formula
3SiO2- Fe203 nH20(Ca, Mg)0. 
- Micele hidratatesunt asemanatoare micelor si au foite tristratificate ca silicatii argilosi din grupa smectit. Compoztia chimica a micelor hidratate este foarte diferita, in functie de cation ii care leaga foiaele elementare.La aceste minerale este prezenta substituirea aluminiului din gruparea octaedridica cu ionii de magneziu si chiar cu cei de fier. Micele hidratare se formeaza in cea mai mare parte prin alterarea micelor. Astfel muscoviuil trece prin alterare in illit,iar biotitul in vermiculit. 
3.9. Schema icldei crisialine a mineralelor argiloase din grupa smectitului.
1.2 Textura solului
Textura solului este determinata atat de alcatuirea materialului parental, cat si de caracteristicile procesului de solificare.
o' in solurile formate pe materiale parentale uniforme, atunci cand in proce!sele de solificare nu are loc migrarea argilei sau argilizarea, pe toata adancimea
profilului se pastreaza aceeasi textura, respectiv solul este nediferentiat din punct de vedere textural. Astfel se prezinta solurile molice fara orizonturi Bt, cu continut de argila egal in toate orizonturile si apropiat ca valoare cu cea a mater!ii ialului parental (loessul) din care s-au format si au evoluat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compozitia Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!