Coloranți

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3514
Mărime: 224.99KB (arhivat)
Publicat de: Raul Scurtu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul I Coloranti
  2. 1.1 Clasificarea coloranţilor
  3. 1.2 Coloranti Alimentari
  4. CAPITOLUL II COLORANTI NATURALI ALIMENTARI
  5. 2.1 Antocianii
  6. 2.2. Betacianele
  7. 2.3 Carotenoidele
  8. 2.4 Coloranţii porfirinici
  9. 2.5 Coloranţii chalconici
  10. 2.6 Coloranţi antrachinonici
  11. 2.7 Coloranţi flavinici
  12. 2.8 Alţi coloranţi
  13. CAPITOLUL III Substante vegetale cu caracter antioxidant
  14. 3.1 Protecţie antioxidantă cu ajutorul substanţelor flavonoide
  15. CONCLUZII
  16. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

Coloranții utilizați în industria alimentară reprezintă o clasă importantă de aditivi alimentari. Aceștia sunt compuși chimici responsabili de aspectul produselor alimentare. Utilizarea lor pe scară largă este determinată de creșterea exigenții cumpărătorilor față de calitățile estetice ale produsului alimentar aflat în comerț.

În procesul tehnologic, mai ales la tratarea termică, multe produse își pierd sau își modifică culoarea. Uneori culoarea se modifică în timpul păstrării produsului, iar aceste modificări influențează negativ aspectul alimentelor și reduc din calitatea senzorială, în consecință produsul nu mai este cumpărat, iar producătorul caută noi metode să satisfacă capriciile clientului. Aceste cauze se referă în general nu doar la coloranți, ci și la aromatizatori, conservanți și alți aditivi folosiți pentru a crea ”produsul perfect” pe care îl cere consumatorul. Odată cu necesitatea scrierii tuturor ingredientelor pe eticheta produsului, cumpărătorii sunt cei care trag mesajul de alarmă, se pare că datorită dorințelor și exigenții, totuși ”și-au făcut-o cu mâna lor”.

Coloranții alimentari sunt niște compuși chimici care au proprietatea de a colora produsele pentru a restabili culoarea naturală, sau mai nou, pentru a oferi o nuanță nouă.

Culoarea substanțelor chimice se datoreză prezenței în moleculă a unor grupe funcționale numite cromofore, care absorb selectiv diferite radiații ale luminii.

Colorantul este o substanță naturală sau obținută prin sinteză chimică, care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime culoarea sa altor compuși cu care intră în contact:piele, materiale textile.

Dacă foarte mulți coloranți naturali erau cunoscuți încă din antichitate: indigoul, șofranul, purpura, primul colorant chimic a fost negrul de anilină, obținut de William Henry Perkin în 1856, prin oxidarea anilinei cu bicromat de potasiu.

Coloranţii sunt substanţe organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului si au proprietatea de a colora corpurile pe care sunt aplicate(fibre textile, piele, hârtie, etc.), rezista in timp la lumina, spălare, frecare. Culoarea substanţelor se datorează prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selective diferite radiaţii ale luminii, fiecărui cromofor corespunzându-i una sau mai multe benzi de absorbţie in spectrul vizibil.

Poziţia benzilor de absorbţie ale fiecărui cromofor este influenţata de existenta in molecula a altor cromofori, nuanţa culorii unei substanţe colorate depinzând de întreaga structura chimica a substanţei.¬

Cele mai importante grupe cromofore sunt:

a) grupa nitrozo -N=O

b)grupa nitro -NO2

c)grupa azo -N=N-

d)grupa cetonica -C=O

e)dubla legătura >C=C<

Substanţele care conţin in molecula lor unul sau mai mulţi

cromofori si se numesc cromogene si sunt colorate. Pentru ca o substanţa sa devină si mai colorata, trebuie sa contina in molecula, pe lângă cromofori, si alte grupe, numite auxocrome.

Principalele grupe auxocrome sunt:

a)grupa amino -NH2

b)grupa hidroxil fenolica ( si derivaţii ei alchilati)

Grupele auxocrome, pe lângă faptul ca imprima substanţei proprietatea de a colora, produc o închidere si o intensificare a culorii.

CAPITOLUL I

COLORANTI

1.1 Clasificarea coloranţilor

Coloranţii se clasifica tinand cont de doua criterii de clasificare:

structura lor chimica si după proprietatile lor tinctoriale( comportarea lor fata de fibre).

După structura lor chimica se deosebesc următoarele clase de coloranţi:

a)coloranţi azoici---conţin in molecula lor drept grupe cromofore una sau mai multe grupe azo, -N=N- si sunt coloranţii cei mai raspanditi si cei mai uşor de preparat

b)coloranţi antrachinonici---care deriva de la antrachinona

c)coloranţi trifenilmetanici---din clasa trifenil-metanului

d)coloranţi indantrenici

e)coloranţi de indigo

f)coloranţi de sulf.

Preview document

Coloranți - Pagina 1
Coloranți - Pagina 2
Coloranți - Pagina 3
Coloranți - Pagina 4
Coloranți - Pagina 5
Coloranți - Pagina 6
Coloranți - Pagina 7
Coloranți - Pagina 8
Coloranți - Pagina 9
Coloranți - Pagina 10
Coloranți - Pagina 11
Coloranți - Pagina 12
Coloranți - Pagina 13
Coloranți - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Coloranti.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Determinarea conținutului în coloranți alimentari

1. Coloranti alimentari. 1.1. Notiuni despre culoare. Culoarea este o insusire a calitatii senzoriale a unui produs alimentar care, alaturi de...

Coloranți Utilizați ca Aditivi Alimentari

Coloranţi utilizaţi ca aditivi alimentari Cap. I Noţiuni generale 1. Coloranţii alimentari Culoarea este o însuşire a calităţii senzoriale a...

Sisteme de Analiză și Control pentru Coloranții Alimentari Naturali

Introducere Pigmenţii care se conţin în materie vegetală sunt clasificaţi după principiul solubilităţii în solvenţi polari şi nepolari. Pigmenţii...

Coloranții alimentari

I.Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si...

Aditivi alimentări - coloranții

I. Introducere Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul...

Coloranți naturali de uz alimentar

INTRODUCERE Colorantul este o substanță naturală sau obținută prin sinteză chimică, care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime...

Rețele Petri temporizate și colorate pentru modelarea sistemelor multiagent. Studiu comparativ

Introducere Rețelele Petri sunt definite ca o metodă formală, grafică și executabilă pentru descrierea și analiza sistemelor dinamice cu...

Toxicologia coloranților alimentari

Colorantii alimentari sunt cei mai importanti din categoria aditivilor, sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare....

Ai nevoie de altceva?