Speciile si soiurile de vita de vie cultivate in podgorii se clasifica dupa trei criterii principale :
-in functie de apartenenta lor botanica in cadrul genului Vitis;
- in functie de originea lor geobotanica, criterii care ne indica cerintele lor fata de conditiile ecologice si in special rezistenta lor la temperaturi negative extreme in perioada de repaus.
- directia de productie a recoltelor soiurilor si hibrizilor cultivati constituie al treilea criteriu de clasificare.
1.Clasificarea botanica a speciilor si soiurilor de vita de vie le incadreaza in familia Vitaceae, ordinul Rhamnalis, subincrengatura Angiospermae, genul Vitis. Genul Vitis cuprinde specii americane adaptate la climatul temperat si cele adaptate la climatul tropical, specii asiatice rezistente sau sensibile la frig si specii euro-asiatice adaptate la climatul temperat si mediteranian.
Speciile subgenului Euvitis se grupeaza ecologic in functie de originea lor geografica:
- in specii euro-asiatice (Vitis silvestris si Vitis vinifera),
- -specii americane (28 de specii, din care speciile Vitis riparia, Vitis rupestris si Vitis berlandieri sunt utilizate pentru producerea de coarde portaltoi), 2 specii mexicane si specii asiatice (Vitis amurensis, Vitis thumbergii)
2. Clasificarea ecologo-geografica (dupa A.M. Negrul)
3. Vita de vie se clasifica in functie de directia de productie, in:
- vite roditoare (soiuri nobile) altoite sau pe radacini proprii, care ne asigura productia de struguri de calitate,
- hibrizi direct producatori proveniti din speciile americane V. labrusca, V. aestivalis, V. lincecumii (h.p.d) care dau productii mici de struguri si decalitate inferioara;
- vitele cu rezistenta biologica sporita la filoxera, boli criptogamice si la ger, rezultate din incrucisarea vitelor nobile europene cu cele americane. Dau productii mari, iar calitatea se apropie de cea a vitelor europene fara sa o egaleze.
- vitele portaltoi pentru producerea butasilor portaltoi folositi in lucrarile de altoire executate in fermele producatoare de material saditor viticol (Riparia Gloire, Rupestris du Lot ,Berlandieri x Riparia Kober 5 BB),
4. Clasificarea soiurilor dupa criteriile tehnologice cuprinde:
-soiuri pentru struguri de masa (extratimpurii, timpurii, mijlocii, tarzii, foarte tarzii);
-soiuri apirene pentru stafide si consum in stare proaspata;
-soiuri pentru struguri de vin (vinuri albe, roze sau rosii, vinuri aromate, vinuri speciale);
-soiuri pentru sucuri de struguri (albe sau negre).
- soiuri pentru vinuri speciale (spumante, vermuturi, vinuri alcoolizate, vunuri tonice, vinuri de tip" cooler").
- soiuri pentru distilate, de tip coniac.
-aceasta grupare e foloseste cel mai mult in lucrarile de zonare la stabilirea directiilor de productie si a sortimentelor de soiuri pe podgorii si centre viticole.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.