Ciupercile Pleurotus si Champignon

Extras din referat Cum descarc?

Ciupercile au o valoare nutritiva deosebita prin continutul de proteine vegetale de 4-5%, hidrati de carbon 6%; glucide 1-3%, lipide 0,5-1%, vitamine din complexe B, vitamine D, A, si
Cultura ciupercilor pleurotus
Substantele necesare pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor pleurotus sunt cele continute de materiale cum ar fi rumegusul de foioase, scoarta de rasinoase, paiele de cereale, frunze uscate sau ciocalai de porumb si materiale ce contin substante stimulatoare pentru cresterea miceliului cum ar fi faina de ovaz, porumbul, ovazul, respectiv diferite produse de ingrasamant ce contin carbon si azot.
Dintr-o cantitate de materie prima relativ usor de procurat se poate obtine o cantitate insemnata de pleurotus, acest fapt fiind si unul din avantajele cultivarii acestei ciuperci. Astfel ca dintr-o cantitate de 100 kg de materie prima se poate obtine o productie de pana la 20 kg ciuperci.
Pentru consumul propriu culturile de pleurotus se pot depozita si in spatii improvizate, cum ar fi balcoane, magazii, beciuri, uscatorii, poduri etc.
Dar daca se doreste pornirea unei afaceri atunci este necesar un spatiu inchis unde temperatura, lumina, umiditatea si ventilatia pot fi controlate. Astfel ca este nevoie de utilitati de baza cum ar fi:
- o sursa de apa la care sa se poata avea acces usor. Este de preferat sa existe si racordarea la canalizare.
- o sursa de lumina care poate fi naturala sau electrica. Este indicata existenta unui dispozitiv cu ajutorul caruia sa se poata regla intensitatea luminii.
- un mijloc de incalzire pentru perioada sezonului rece.
- un sistem de ventilare al aerului
De asemenea si cateva dotari simple cum ar fi un cazan sau un bazin pentru fiert paiele, solutii pentru dezinfectare chimica a spatiului, termometru, stropitoare, saci de plastic, lazi sau cosuri de rachita, rafturi etc.
Speciile cele mai intalnite sunt : pleurotus ostreatus, pleurotus cornucopiae, pleurotus florida.
La noi in tara este preferata specia pleurotus ostreatus pentru cultivare, datorita faptului ca in raport cu celelalte specii cerintele de temperatura sunt mai scazute atat pentru faza de incubare cat si pentru faza de fructificare, obtinandu-se rezultate destul de bune chiar pe timpul iernii, daca sunt respectate procedurile.
La toate cele trei specii de pleurotus temperatura trebuie controlata diferit atat pentru faza de crestere cat si pentru faza de fructificare. 
Controlul temperaturii in ce priveste specia pleurotus ostreatus, in faza de incubare, valoarea optima de crestere a miceliului va fi reglata in jurul valorii de 20 grade Celsius. Specific pentru culturile de pleurotus ostreatus depasirea temperaturii de 30 grade C poate avea efect daunator iar o temperatura de sub 15 grade poate incetinii cresterea miceliului. In faza de aparitie a carpoforilor temperatura va fi reglata in jurul valorii de 14 grade, insa nu mai mica de 12 grade si nici mai mare de 17 grade Celsius. 
Valabil pentru toate speciile de pleurotus, marimea palariilor depinde de controlul umiditatii. Umiditatea compostului va fi intre 70 % si 75 % si nu mai mare de 80%.
Pentru cresterea miceliului este nevoie de o umiditate in aer de 70 %. La fructificare umiditatea in aerul ambiant va fi necesara pana la 85%, insa nu mai putin de 80 %. 
In ce priveste aerisirea va fi necesara intr-o mai mica masura in faza de raspandire a miceliului cand se impune o concentratie mai mare de bioxid de carbon. In faza de fructificare va fi necesara o buna ventilatie insa fara sa se exagereze, existand pericolul uscarii substratului.
De lumina nu va fi nevoie in faza de crestere a miceliului insa se impune prezenta luminii incepand cu stadiul de aparitie a carpoforilor.
La aceasta specie dimensiunea piciorului poate fi influentata de puterea sursei de lumina, astfel ca la o lumina puternica acesta creste in grosime si devine mai scurt cu cativa centimetri iar la lumina slaba acesta se subtiaza si poate atinge si 25 cm. Se recomanda iluminatul timp de o jumatate de zi la o intensitate de 60 de lucsi. Sursa poate fi electrica sau lumina naturala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ciupercile Pleurotus si Champignon.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!