Circuitul Valorificarii la Lapte

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 4 
CAPITOLUL 1 PRODUCTIA SI SISTEMELE DE VALORIFICARE A LAPTELUI SI PRODUSELOR LACTATE 5
1.1. PIATA LAPTELUI SI CARACTERISTICILE ACESTUIA 6
1.2. OFERTA SI CEREREA DE LAPTE SI DERIVATELE DIN LAPTE 7
1.3. SISTEMUL DE PRETURI LA PRODUSUL LAPTE 9
CAPITOLUL 2 12
BIBLIOGRAFIE 18


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani. In toatescrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu miide ani inaintea erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane cunosteau laptelepe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui serefera la laptele de vaca. Ele ar proveni de la sumerieni, un popor indogermanic,care prin anii 5000-4000 I.H. s-au stabilit in Mesopotamia, venind din podisulIranului. Sapaturile arheologice au scos la iveala pe zidurile templului zeitei Nin-Hor-Sag (protectoarea turmelor), desene care reprezinta scene de mulgere alaptelui. Vacile apar de statura mijlocie cu coarne scurte. Mulgerea se face prinpartea dinapoi ca la oi, in timp ce vitelul era in fata si avea o botnita. Vasul demuls pare confectionat din pamant ars,avand forma unei sticle. 
Desenul,maicuprinde patru personaje manuind diferite vase : una turna laptele muls cuajutorul unei palnii intr-un vas mai mare, pe care-l tine o a doua persoana;celelalte doua persoane sunt ocupate pe langa un alt vas mare asemanator uneioale de lut in care se presupune ca se pastra untul batut intr-o putina de lemn. Prelucrarea laptelui mai este semnalata in perioada 500-100 I.H. la sciti,traci, germani si tatari care prelucrau laptele de iapa ; la popoarele semite lapteleera obtinut de la oi si capre. Prelucrarea laptelui in unt este atestata in literaturaindiana. Untul era folosit la indieni ca aliment spre deosebire de greci si romanicare-l utilizau numai ca unguent. Egiptenii foloseau untul si smantana ca aliment.Laptele si branzeturile constituiau produse importante la greci si romani ; inRoma si Atena existau piete pentru vanzarea produselor lactate. Laptele de vacaera mai put in utilizat in Grecia unde se consuma lapte si branzeturi de capra iar inItalia de oaie. In vechea Roma, la casele mari pe langa bucatarie exista o incaperepentru prepararea branzeturilor, care erau pastrate la racoare, in beciuri speciale.Se cunostea si branza oparita, pentru obtinerea acestui produs topindu-se casul inapa fiarta, apoi fiind pus in forme si sarat. Forma branzeturilor era foarte variata :de la caramida la cea cilindrica.De asemenea existau diferite sortimente de branza afumata. Traditia prepararii de produse lactate a stat initial la bazainfiintarii unor unitati de prelucrare mestesugareasca, iar astazi exista o industriea laptelui moderna, ca o productie diversificata, dezvoltata in toate tarile.
CAPITOLUL 1
PRODUCTIA SI SISTEMELE DE VALORIFICARE A LAPTELUI SI PRODUSELOR LACTATE
In cadrul filierei laptelui si derivatelor lactate prin notiunea de lapte, fara indicarea speciei de la care provine, se intelege laptele de vaca. In cazul cand provine de la alte specii, trebuie sa fie precizata provenienta: lapte de oaie, de capra, de bivolita etc. In functie de diferite criterii in practica valorificarii se mai pot intalni diferite denumiri:
- dupa compozitie, situatie conform careia laptele poate fi integral, normalizat si smantanit;
- dupa procedeele de transformare primara (privind compozitia), laptele poate fi: crud, pasteurizat, sterilizat, concentrat si praf;
- dupa provenienta, laptele poate fi: de vaca, de oaie, integral sau in amestec.
In cadrul circuitului de valorificare este preluat laptele de vaca, oaie, capra si bivolita. Ponderea cea mai mare revine laptelui de vaca si de oaie. Functiile alimentare ale laptelui sunt complexe acest produs fiind considerat unul din alimentele cele mai complete. Se impune prin aportul in trofine, dar si prin proprietati senzoriale. Pentru acest motiv laptele este considerat un produs strategic al pietei agroalimentare, care se valorifica ca atare in stare proaspata sau este supus prelucrarii.
In prezent, tehnologiile alimentare valorifica laptele prin urmatoarele forme: ca atare, in stare proaspata, situatie in care are loc conditionarea laptelui proaspat pentru consum sau se transforma in lapte concentrat si lapte praf; prin transformare sub forma de produse lactate dietetice si de branzeturi; prin extragerea selectiva a componentelor rezultand smantana, unt, lapte smantanit si altele; prin asociere cu alte materii se pregatesc diferite alimente ( de exemplu inghetate etc.). Disponibilitatea de prelucrare a laptelui este foarte mare. Produsele lactate in urma prelucrarii se pot clasifica in functie de specificul tehnologiei de obtinere in urmatoarele categorii: produse lactate acide (iaurt etc.); produse obtinute pe baza grasimii din lapte (smantana, unt etc.); produse obtinute prin coagulare (branzeturi etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Circuitul Valorificarii la Lapte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!