Circuitele biogeochimice ale microelementelo

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1663
Mărime: 432.72KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela E.
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Dr. Emilia Ciocoiu
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti
Specializare: Inginerie Și Management În Alimentație Publică Și Agroturism

Extras din referat

În biosferă organismele vii preiau din sol, din atmosferă și din apă o serie de elemente pe care le folosesc pentru biosinteze proprii și pentru opținerea energiei necesare proceselor biologice.

În circuitul biogeochimic al materiei un rol esențial revine energiei solare și sistemelor biologice fotosintetizante, (plante verzi, alge, bacterii fotosintetizante) care din CO2, apă și substanțe minerale, sintetizează substanțe organice. Unele elemente componente ale substanțelor au rol biologic global și primordial (C,N,O,H,S,P,Na, K, Fe ), iar alte substanțe sunt necesare în cantități mici (Mn, Mg, Zn, Cu, Co, Mo, B, V).

De la producătorii primari (plante, alge) substanțele organice sunt preluate sub formă de hrană de către sistemele biologice heterotrofe sau saprotrofe (bacterii, fungi, protozoare, animale sau om). Și după moartea acestora substanța oragnică suferă mineralizări.

Ciclurile (circuitele) biogeochimice cumulează rutele de transfer ale elementelor biogene în biosferă, de la formele anorganice la cele organice și invers. Acestea au loc în atmosferă, hidrosferă și litosferă, prin reacții fizice (solubilizări, precipitări, volatilizări), chimice (oxidări, reduceri, hidrolize), biologice (degradări, mineralizări, biosinteze) și prin permutări spațiale repetate.

Aceste tranformări ciclice pot fi o simplă alternanță anorganic ⇄ organic (ciclul fosforului) sau cu modificări și în starea lor de valență (ciclurile C, N, O,S). În unele cicluri pot interveni stocări de substanțe pe termen mediu (humus) sau lung (combustibili fosili)(ciclul carbonuli).

Între aceste rezerve aflate în atmosferă, litosferă sau hidrosferă există un flux continuu. Aceste rezerve pot conține compuși ușor accesibili (care se pierd repede) sau compuși greu accesibili (care se acumulează și se pierd greu și lent).

Intervenția omului in ciclurile biogeochimice poate determina perturbări cu consecințe nedorite. Astfel prin arderea excesivă a combustibililor fosili și o industrializare excesivă, crește concentrația CO2 în atmosferă cu producerea efectului de ’’seră’’.

Utilizarea excesivă a fertilizatorilor cu azot poate determina reducerea concentrației în ozon din stratopauză cu efecte ecologice nedorite.

Folosirea pesticidelor și a substanțelor xenobiotice în mod nerațional poate detremina acumulare de rezerve din aceste substanțe cu manifestearea fenomenului de poluare, cu efecte negative asupra reacțiilor biochimice din habitate și asupra sistemelor biologice care le poluează.

Rolul microoragnismelor este esențial și indispensabil în circuitul global al materiei în ecosferă. Fară microorganisme nu pot exista plante verzi. În lipsa plantelor nu pot exista animale.

Bibliografie

1. Emilia Ciocoiu, Mali Manole, Ioan Geamăn 2016 Microbiologie Ediția a III-a revizuită și adăugită, Editura Printech București.

2. http://www.scritub.com/geografie/Schimbarile-climatice-si-efect42121.php

3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Circuitul_carbonului_%C3%AEn_natur%C4%83#/media/File:Carbon_cycle-cute_diagram_ro.jpg

4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Circuitul_azotului_%C3%AEn_natur%C4%83#/media/File:Nitrogen_Cycle_ro.svg

Preview document

Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 1
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 2
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 3
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 4
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 5
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 6
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 7
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 8
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 9
Circuitele biogeochimice ale microelementelo - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Circuitele biogeochimice ale microelementelo.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ecologie și protecția mediului

ECOLOGIA SI ECOLOGIA AGRICOLA 1.1 Ecologia 1.1.1 Concepte si definitii Ecologia este o ramura a biologiei care s-a dezvoltat ca stiinta a...

Ai nevoie de altceva?