Ciocolata

Cuprins referat

Capitolul I. Ciocolata și istoria ei ...3
Capitolul II. Clasificarea ciocolatei 5
Capitolul III. Proprietățile organoleptice ale ciocolatei ..7
Capitolul IV. Proprietăți fizice și chimice ..8
Capitolul V. Reguli pentru verificarea calitații ..9
1.1. Examinarea organoleptică ..13
1.2. Examinarea fizico-chimică .15
1.2.1 METODA PRIN HIDROLIZĂ ȘI EXTRACȚIE ..15
1.2.2. METODA REFRACTOMETRICĂ ..16
1.2.3METODA CU DITIZONĂ .16
1.2.4 METODA CU DIETILDITIOCARBAMAT DE SODIU..16
Capitolul VI. Efectele benefice și nebenefice ale consumului de ciocolată ..17
Bibliografie .19


Extras din referat

Capitolul I
Ciocolata și istoria ei
Ciocolata este un aliment caracterizat printr-o valoare calorică și nutritivă ridicată. Aceasta se obține prin amestecul pastei de cacao, un produs bogat în lipide care se obține din semințele fructului arborelui de cacao, cu zahăr și diverse ingrediente ca laptele, nucile, alunele, migdalele, vanilia și diferite arome.
Ciocolata este un aliment caracterizat printr-o valoare calorică și nutritivă ridicată. Aceasta se obține prin amestecul pastei de cacao, un produs bogat în lipide care se obține din semințele fructului arborelui de cacao, cu zahăr și diverse ingrediente ca laptele, nucile, alunele, migdalele, vanilia și diferite arome.
[1]
Fig.1
Primii consumatori de cacao care au lăsat dovezi scrise despre aceasta au fost mayașii, care aveau în panteon chiar și un zeu dedicat acestui arbore. Băutura din cacao era preparată astfel: boabele de cacao erau lăsate la fermentat câteva zile. Odată uscate, boabele erau prăjite, măcinate, iar pudra era, apoi, amestecată cu apă fierbinte și cu alte ingrediente, cum ar fi ardeiul iute și mălaiul.
Spre deosebire de mayași, aztecii consumau ciocolata rece și credeau despre ea că are proprietăți afrodisiace și că oferă consumatorilor energie și putere. Aztecii au fost primii care au folosit boabele de cacao pe post de bani: conchistadorii spanioli au descoperit că 100 de boabe de cacao erau prețul pentru o canoe plină cu apă potabilă sau pentru un curcan.
Olmecii foloseau boabele de cacao și băuturile din aceste boabe în scopuri medicinale și în ritualurile religioase. Nu se știe, însă, cum preparau aceste băuturi.
Primul european care a aflat despre ciocolată a fost Cristofor Columb, în 1502. În a patra sa călătorie către Americi, Columb a capturat o canoe cu bunuri pentru comerț între care erau și boabe de cacao. Exploratorul nu a știut la ce sunt folosite și a mai durat încă 17 ani până când conchistadorul Fernando Cortes l-a observat pe regele aztec Montezuma bând cacao la curtea lui din Tenochtitlan.
Preoții spanioli au fost cei care au adus pentru prima oară boabele de cacao în Europa, și tot ei au fost cei care le-au prezentat la curtea regelui Spaniei, pe la jumătatea secolului al 16-lea.
La început, europenii consumau cacaua tot sub formă de băutură și chiar au încercat să recreeze rețetele aztecilor, cu ardei iute și alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăți medicinale din cauza gustului amar și o foloseau în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi durerile abdominale.
Abia la începutul secolului 17, europenii au început să adauge miere sau alți îndulcitori în cafea, iar istoria ciocolatei s-a schimbat cu desăvârșire. [1]
Capitolul II.
Clasificarea ciocolatei
În funcție de cantitatea de cacao care se regăsește în compoziție, ciocolata este de mai multe tipuri:
Ciocolata amăruie sau ciocolata neagră - conține cel puțin 35% praf de cacao și nu are printre ingrediente laptele praf. Pe piață sunt nenumărate sortimente de ciocolată, în funcție de cantitatea de cacao folosită. La fel și în cazul ciocolatei amărui, care este de mai multe feluri în funcție de cantitatea de zahăr folosită. [1] Fig. 2 (ciocolată neagră)
Ciocolata cu lapte - este o specialitate de ciocolată obținută prin combinarea laptelui praf cu praf de cacao, în diferite proporții, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, în țara noastră ciocolata cu lapte trebuie să conțină minimum 25% substanță uscată de cacao și 12% lapte praf. [1] Fig. 3 (ciocolată cu lapte)
Ciocolata albă - este fabricată din unt de cacao, zahăr, lapte și arome, în special vanilie. Această specialitate nu este considerată de toată lumea ca fiind ciocolată adevărată, pentru că nu conține pudră de cacao. De aici vine și culoarea albă. [1] Fig. 4 (ciocolată albă)


Fisiere in arhiva (1):

  • Ciocolata.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

https://www.ciocopolis.ro/blog/totul-despre-ciocolata-istorie-sortimente-beneficii-retete/ [1]
Mihali, C., Oprea, G., (2003). Tehnologie generală în industria alimentară. Cluj Napoca, Ed. Risoprint. [2]
https://www.academia.edu/10261557/Calitatea_Produselor_si_Serviciilor [3]
{Mironescu, 1998, Tehnologia și controlul în industria zahărului}[4]
{[5], 1976, Standarde de stat și norme interne tehnice de calitate- zahăr și produse zaharoase}
https://www.descopera.ro/dnews/17100874-ciocolata-curiozitati-beneficii-si-riscuri-ale-consumului [6]
https://slabire.koshachek.com/articles/cele-6-efecte-nocive-ale-ciocolatei-asupra.html [7]


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!