Ciocolata

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3077
Mărime: 710.28KB (arhivat)
Publicat de: Florina B.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ș.l.dr. ing. Laura Rădulescu

Cuprins

  1. Capitolul I. Ciocolata și istoria ei ...3
  2. Capitolul II. Clasificarea ciocolatei 5
  3. Capitolul III. Proprietățile organoleptice ale ciocolatei ..7
  4. Capitolul IV. Proprietăți fizice și chimice ..8
  5. Capitolul V. Reguli pentru verificarea calitații ..9
  6. 1.1. Examinarea organoleptică ..13
  7. 1.2. Examinarea fizico-chimică .15
  8. 1.2.1 METODA PRIN HIDROLIZĂ ȘI EXTRACȚIE ..15
  9. 1.2.2. METODA REFRACTOMETRICĂ ..16
  10. 1.2.3METODA CU DITIZONĂ .16
  11. 1.2.4 METODA CU DIETILDITIOCARBAMAT DE SODIU..16
  12. Capitolul VI. Efectele benefice și nebenefice ale consumului de ciocolată ..17
  13. Bibliografie .19

Extras din referat

Capitolul I

Ciocolata și istoria ei

Ciocolata este un aliment caracterizat printr-o valoare calorică și nutritivă ridicată. Aceasta se obține prin amestecul pastei de cacao, un produs bogat în lipide care se obține din semințele fructului arborelui de cacao, cu zahăr și diverse ingrediente ca laptele, nucile, alunele, migdalele, vanilia și diferite arome.

Ciocolata este un aliment caracterizat printr-o valoare calorică și nutritivă ridicată. Aceasta se obține prin amestecul pastei de cacao, un produs bogat în lipide care se obține din semințele fructului arborelui de cacao, cu zahăr și diverse ingrediente ca laptele, nucile, alunele, migdalele, vanilia și diferite arome.

[1]

Fig.1

Primii consumatori de cacao care au lăsat dovezi scrise despre aceasta au fost mayașii, care aveau în panteon chiar și un zeu dedicat acestui arbore. Băutura din cacao era preparată astfel: boabele de cacao erau lăsate la fermentat câteva zile. Odată uscate, boabele erau prăjite, măcinate, iar pudra era, apoi, amestecată cu apă fierbinte și cu alte ingrediente, cum ar fi ardeiul iute și mălaiul.

Spre deosebire de mayași, aztecii consumau ciocolata rece și credeau despre ea că are proprietăți afrodisiace și că oferă consumatorilor energie și putere. Aztecii au fost primii care au folosit boabele de cacao pe post de bani: conchistadorii spanioli au descoperit că 100 de boabe de cacao erau prețul pentru o canoe plină cu apă potabilă sau pentru un curcan.

Olmecii foloseau boabele de cacao și băuturile din aceste boabe în scopuri medicinale și în ritualurile religioase. Nu se știe, însă, cum preparau aceste băuturi.

Primul european care a aflat despre ciocolată a fost Cristofor Columb, în 1502. În a patra sa călătorie către Americi, Columb a capturat o canoe cu bunuri pentru comerț între care erau și boabe de cacao. Exploratorul nu a știut la ce sunt folosite și a mai durat încă 17 ani până când conchistadorul Fernando Cortes l-a observat pe regele aztec Montezuma bând cacao la curtea lui din Tenochtitlan.

Preoții spanioli au fost cei care au adus pentru prima oară boabele de cacao în Europa, și tot ei au fost cei care le-au prezentat la curtea regelui Spaniei, pe la jumătatea secolului al 16-lea.

La început, europenii consumau cacaua tot sub formă de băutură și chiar au încercat să recreeze rețetele aztecilor, cu ardei iute și alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăți medicinale din cauza gustului amar și o foloseau în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi durerile abdominale.

Abia la începutul secolului 17, europenii au început să adauge miere sau alți îndulcitori în cafea, iar istoria ciocolatei s-a schimbat cu desăvârșire. [1]

Capitolul II.

Clasificarea ciocolatei

În funcție de cantitatea de cacao care se regăsește în compoziție, ciocolata este de mai multe tipuri:

Ciocolata amăruie sau ciocolata neagră - conține cel puțin 35% praf de cacao și nu are printre ingrediente laptele praf. Pe piață sunt nenumărate sortimente de ciocolată, în funcție de cantitatea de cacao folosită. La fel și în cazul ciocolatei amărui, care este de mai multe feluri în funcție de cantitatea de zahăr folosită. [1] Fig. 2 (ciocolată neagră)

Ciocolata cu lapte - este o specialitate de ciocolată obținută prin combinarea laptelui praf cu praf de cacao, în diferite proporții, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, în țara noastră ciocolata cu lapte trebuie să conțină minimum 25% substanță uscată de cacao și 12% lapte praf. [1] Fig. 3 (ciocolată cu lapte)

Ciocolata albă - este fabricată din unt de cacao, zahăr, lapte și arome, în special vanilie. Această specialitate nu este considerată de toată lumea ca fiind ciocolată adevărată, pentru că nu conține pudră de cacao. De aici vine și culoarea albă. [1] Fig. 4 (ciocolată albă)

Bibliografie

https://www.ciocopolis.ro/blog/totul-despre-ciocolata-istorie-sortimente-beneficii-retete/ [1]

Mihali, C., Oprea, G., (2003). Tehnologie generală în industria alimentară. Cluj Napoca, Ed. Risoprint. [2]

https://www.academia.edu/10261557/Calitatea_Produselor_si_Serviciilor [3]

{Mironescu, 1998, Tehnologia și controlul în industria zahărului}[4]

{[5], 1976, Standarde de stat și norme interne tehnice de calitate- zahăr și produse zaharoase}

https://www.descopera.ro/dnews/17100874-ciocolata-curiozitati-beneficii-si-riscuri-ale-consumului [6]

https://slabire.koshachek.com/articles/cele-6-efecte-nocive-ale-ciocolatei-asupra.html [7]

Preview document

Ciocolata - Pagina 1
Ciocolata - Pagina 2
Ciocolata - Pagina 3
Ciocolata - Pagina 4
Ciocolata - Pagina 5
Ciocolata - Pagina 6
Ciocolata - Pagina 7
Ciocolata - Pagina 8
Ciocolata - Pagina 9
Ciocolata - Pagina 10
Ciocolata - Pagina 11
Ciocolata - Pagina 12
Ciocolata - Pagina 13
Ciocolata - Pagina 14
Ciocolata - Pagina 15
Ciocolata - Pagina 16
Ciocolata - Pagina 17
Ciocolata - Pagina 18
Ciocolata - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Ciocolata.docx

Alții au mai descărcat și

Proiect de lecție - ploaia acidă

COMPETENŢE SPECIFICE VIZATE: - Identifică sursele de poluare a mediului - Aplică măsuri de prevenire a poluării mediului COMPETENTE DERIVATE...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Ciocolată cu fructe uscate

CAPITOLUL 1 MEMORIU JUSTIFICATIV ISTORIC Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Istoria obținerii ciocolatei cu lapte ambalată

III TEMA SPECIALA 60 Efectul mecanic de ultrasunete aplicat pentru sporirea solubilitatii alcaloizilor purinici 60 Materiale si metode 61...

Tehnologia de Fabricare a Ciocolatei

I . Istoria ciocolatei şi produselor de ciocolată Cacaua se cultivă în zonele tropicale. Preferă o climă caldă şi umedă. Planta poate ajunge la...

Analiza competitivității pe piața ciocolatei

Introducere Rolul fundamental al competitivității reiese din funcțiile acesteia și reprezintă, în esență, conform opiniei numeroșilor...

Studierea preferințelor consumatorilor pentru grupa de produse ciocolată

INTRODUCERE Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Primul...

Studiu de piață privind consumul ciocolatei - studiu de caz - Ciocolata Milka

1.Ce este CIOCOLATA 1.1. Scurt istoric Ciocolata nu este doar un dulce delicios, preferat de milioane de copii si adulti. Inainte ca frumoasele...

Proiect ciocolată

Introducere Ciocolata reprezintă un produs pentru care populația a prezentat un interes deosebit incă din anii 250 e.n. in ciuda faptului că este...

Calitatea și sortimentul mărfurilor alimentare - ciocolata

1. INTRODUCERE Ciocolata, gustul pasiunii Exista oare vreun aliment mai delicat si mai romantic decat ciocolata? E dulce, amara, cremoasa,...

Ai nevoie de altceva?