Cernoziomul si histosolul

Extras din referat Cum descarc?

FACULTATEA DE HORTICULTURA SI SILVICULTURA USAMVBT
Cernoziomul
Este un sol foarte fertil, de culoare inchisa (neagra, castanie etc.), format sub o vegetatie ierboasa, in conditiile unei clime continentale. Cernoziomul contine humus in proportie de 3-6%, procentaj mic in comparatie cu alte soluri, care pot avea pana la 25% humus, dar este de buna calitate (mull calcic), saturatia in baze este de 90-100% cu o reactie neutra, slab alcalina (pH = 7-7,8) si un procentaj important de acid fosforic, amoniac si fosfor.
Se defineste prin orizont Am (molic) cu crome mai mici de 2 la materialul umed si orizont Cca sau concentrari de carbonati secundari in primii 125 de cm.
Subtipuri: tipic, psamic, pelic, vertic, gleic, aluvic, calcaric, kastanic, maronic, cambic, argic, greic, salinic, sodic, litic.
Raspandire: In lume exista doua "centuri de cernoziom": 
1) din estul Croatiei (Slavonia), de-a lungul Dunarii (nordul Serbiei, nordul Bulgariei, sudul Romaniei (Campia Romana)), Republica Moldova, nord-estul Ucrainei si partea de sud a Rusiei, pana la Siberia; 
2) Preria canadiana. Tipuri similare de sol apar in Texas si Ungaria. Grosimea stratului de cernoziom poate varia foarte mult, de la cativa centimetri in Siberia pana la 1,5 m in Republica Moldova si Ucraina.
Conditii si procese de solificare:
Cu privire la relief, cernoziomurile apar in special in zone de campie, dar si de deal, podis sau piemonturi joase, unitati de relief cu altitudini de la 15-20 pana la 150-200 de metri.
Materialul parental este reprezentat in special de roci sedimentare (loess, depozite loessoide, luturi, argile, marne, calcare, gresii, etc.).
Clima este specifica zonei de stepa cu precipitatii de 400-500 mm si temperaturi de 9,5-11,5?C, evapotranspiratia peste 700 mm, indicele de ariditate frecvent 20-24, iar regimul hidric nepercolativ. Vegetatia sub care s-a format este reprezentata de un covor ierbos bine incheiat, care lasa in sol o mare cantitate de materie organica (Festuca valesiaca, Agropyron cristatum, Chrysopogon gryllus, Poa bulbosa, etc.)
Alcatuirea profilului:
Cernoziomul are profilul de tip Am - A/C - C sau Cca.
Comparativ cu kastanoziomul are un profil mai profund cu orizonturi bine diferentiate. Orizontul A molic are grosimea de 40-50 cm, culori cu crome mai mici de 2 la materialul umed, structura glomerulara si bine formata, textura lutoasa si o intensa activitate biologica.
Orizontul A/C are grosimi de 20-25 cm si culori ceva mai deschise decat orizontul superior cu insusiri asemanatoare cel putin in jumatatea superioara a acestuia.
Orizontul C sau Cca are minim 30-40 cm, brun-galbui, friabil cu textura luto-nisipoasa. Pe intregul profil se observa numeroase neoformatii biogene (coprolite, cervotocine, crotovine) precum si neoformatii de natura chimica.
Cernosiomul face parte din clasa Cernisolurilor (molisolurile). Din aceasta clasa fac parte urmatoarele tipuri de sol: kastanoziom,cernoziom calcaric cernoziom, cernoziom cambic, faeoziom cambic, faeoziom argic, faeoziom greic, faeoziom marmic, rendzina.
Tipul de sol cernoziom, in aspect intrazonal, se deosebeste prin regimul de umiditate; de la nord spre sud de la percolativ pana la nepercolativ. In profl acest proces conditioneaza nivelul carbonatilor, care poate fi in C, in B sau la suprafata. Dupa acest caracter cernoziomul se deviaza in trei subtipuri: levigat, tipic, carbonatic. Subtipul tipic ca regula reprezinta in integru caracterul general al tipului. Astfel, formulele diagnostice ale subtipurilor principale ale cernoziomului vor fi AmBm/l (levigat) AmBm (tipic), Am/caBm (carbonatic). In componenta tipului se mai evidentiaza subtipul de tranzitie spre solul senusiu -  cernoziomul argiloiluvial (AmBm/i) si spre vertisol -  cernoziomul vertic (AmBm/v). Solul cenusiu se divizeaza in dependenta de gradul de diferentiere a proflului.
Cel mai pronuntat este solul cenusiu albic (Ae/aBi), cel mai caracteristic tipului este cenusiu tipic (AeBi) si tranzitional spre cernoziom este cenusiu molic (Ae/mBi). Subtipul tranzitional spre vertisol este cenusiu vertic (AeBi/v).
Caracterele diagnostice se pot pronunta si la alte nivele, mai joase de subtip -  familie, gen, etc.
Cercetatorul solului este impus pe teren sa aranjeze caracterele in ordin preponderent, ceea ce in unele cazuri nu este usor.
Ordinea poate fi schimbata in interdependenta de rezultatele analitice, care vor stabili in cazuri necesare gradul de salinizare, solonetizare etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cernoziomul si histosolul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!