Cerintele Principalelor Culturi Agricole Fata de Conditiile Meteorologice

Extras din referat Cum descarc?

Folosirea rationala a conditiilor climatice in agricultura presupune cunoasterea temeinica a modului in care plantele cultivate reactioneaza la schimbarile permanente in evolutia conditiilor atmosferice, ca parte compo!nent a a cadrului ecologic.
In cele ce urmeaza redam, in lumina cunostintelor actuale, cerintele prin!cipalelor culturi agricole fata de conditiile meteorologice.
Culturile de cimp
Griul de toamna
Griul este planta de cultura cu cea mai mare arie de raspindire, avind si cele mai multe centre de origine (Transcaucazia, China, Abisinia, Israel).
Pe glob, aceasta cultura ocupa o suprafata de aproximativ 190 milioane ha. in emisfera nordica, zona de cultura a griului se intinde de la polul frigului (Verhoiansk) pina aproape de ecuator, trecind prin zonele de padure, ante!stepa, stepa, desert si subtropice. intre aceste limite, griul ocupa uneori ma!sive uriase, alteori mici insule sau fisii de trecere.
Lanurile acestei culturi urca pe inaltimi de 4000 m in unele regiuni (Peru) si coboara in altele la 300 m sub nivelul marii (Israel).
Raspindindu-se pe o suprafata imensa in conditii de clima extrem de variate, aceasta planta a dat nastere unui mare numar de forme (ecotipuri), care asimilind conditiile externe, au capatat caractere specifice, atit din punct de vedere morfologic cit si biologic. Asa spre exemplu, formele adaptate la conditiile din nord-vestul Europei au o lunga perioada de vegetatie, cerind un climat umed cu temperaturi moderate; ca aspect se prezinta vi!guroase, cu frunze late, puternic colorate in verde; aceste forme dau recolte bogate dar de slaba calitate. Cele adaptate la conditii de seceta cu tem!peraturi excesive, au capatat caractere corespunzatoare: o perioada scurta de vegetatie, o crestere rapida, talie mica, frunze inguste, cer temperaturi ridicate, indeosebi la coacere si dau productii medii in culturi neirigate.
Perioada de la semanat la rasarit
Germinarea. Pina la o anumita limita, procesele de germinare se accelereaza proportional cu cresterea temperaturii si umiditatii solului, in con!ditiile unei aeratii suficiente. Temperatura minima de germinare este cuprinsa intre 1? si 4?C, temperatura optima intre 12? si 20?C,iar maxima intre 35? si 40?C.
Dupa unii autori (Nosatovski -- 1950) procesul de germinare are loc chiar la 0?C intre bulgari de gheata. Desigur ca la temperatura apro!piata de 0?C si temperaturi cuprinse intre 1?--5?C, germinarea se produce foarte lent, temperatura optima fiind considerata cea cuprinsa intre 12? si 24?C.
Absorbtia apei este direct legata de cresterea temperaturii. Astfel, dupa 24 ore, semintele aflate intr-un pat germinativ cu o umiditate de 90% din capacitatea totala pentru apa, absorb de doua ori mai multa apa la temperatu!ra de 24?C decit la temperatura de 4?C Temperaturile mai mari de 24?C chiar daca intensifica procesul de germinare in unele cazuri, nu este considerata fa!vorabila pentru evolutia interioara a plantei.
Pe de alta parte, in conditiile de cimp, in prezenta unei slabe umiditati a patului germinativ, viteza de absorbtie poate chiar sa scada la o temperatura prea ridicata intrucit aceasta provoaca un deficit puternic de umiditate a aerului din sol, inainte ca boabele sa absoarba cantitatea de apa necesara germinarii. Se intimpla uneori ca boabele sa piarda apa absorbita anterior.
Deci, in conditiile unui deficit puternic de umiditate a solului (sub 30% din cea) temperaturile scazute sint mai prielnice decit cele ridicate proceselor de absortie a apei si de germinare a semintelor.
in cazul cind plantele pierd pentru o perioada scurta o parte din apa absorbita anterior, ele nu mor ci isi reiau procesele vitale printr-o noua umec-tare a solului dar in dezvoltarea lor ulterioara se prezinta mult mai slab decit plantele aparute din seminte germinate normal. S-a observat ca plantele au de suferit in asemenea imprejurari cu atit mai mult cu cit perioada intreru!perii proceselor de germinatie este mai lunga. Daca aceasta perioada depa!seste o anumita limita, germenii pier complet, datorita diferitelor boli sau dau!natori, care ataca boabele incoltite indeosebi cind germinarea s-a produs la temperaturi ridicate (mai mari de 20?C). in asemenea imprejurari, lanul apare rarit, plantele care nu au fost distruse rasar neuniform, iar in unele cazuri cimpul trebuie semanat din nou.
Este cunoscut ca la suprafata solului, oscilatiile de umiditate sint mult mai puternice decit in profunzime. Foarte adesea, datorita insuficientei umi!ditatii la suprafata solului, plantele cu nodul de infratire superficial se inra!dacineaza si infratesc mai slab decit acelea la care nodul de infratire se formeaza in adincime. Din aceasta cauza, in regiunile secetoase trebuie create con!ditiile pentru formarea nodului de infratire la adincime mai mare, micsorin-du-se astfel si pericolul de distrugere a plantelor de catre daunatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cerintele Principalelor Culturi Agricole Fata de Conditiile Meteorologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!