Extras din referat
Îngrasamintele sunt substante care se aplica în sol, la suprafata lui si pe plante cu scopul de a completa hrana necesara plantelor cultivate în vederea cresterii cantitative si calitative a productiei agricole.
Tinînd seama de diversitatea acestor substante, îngrasamintele se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:
- origine (provenienta);
- stare de agregare;
- numarul substantelor hranitoare continute;
- natura substantelor hranitoare;
- forma de prezentare.
Dupa origine îngrasamintele sunt organice (naturale) provenind din mediul animal sau vegetal si minerale (chimice, artificiale) provenind din regnul mineral sau preparate pe cale chimico - mecanica în fabrici.
De ce sunt importante ingrasamintele
Elementele nutritive necesare plantelor exista in natura sub mai multe forme :
o in sol, ca atare,
o balegar si gunoi de la diverse animale,
o fixare biologica a azotului
o Ingrasaminte chimice sau minerale folosite ca fertilizanti
Randamentul productiv al solului este influentat intr-o mare masura de natura substantelor minerale pe care le contine. Ori, in fiecare an cu strangerea recoltei cantitatea de substante minerale din sol se diminueaza datorita captarii in timp a acestora de plante.
Imbogatind substantele minerale ale solului si ameliorand caracteristicile fizice, chimice si biologice, ingrasamintele asigura plantelor un mediu prielnic si conditii de dezvoltare bune.
Ca urmare cea mai eficienta masura in vederea cresterii potentialului productiv al solului este administrarea de ingrasamine sau altfel spus adaugarea de substante minerale, sprijinind astfel necesitatile de crestere aplantelor ceea ce conduce la sporirea productivitatii.
Folosirea unui ingrasamant adecvat fiecarui tip de cultura, bine si la timp administrat asigura o crestere a productivitatii cu 50%, chiar 80%.
La utilizarea ingrasamintelor chimice simple sau complexe este impetuos necesara consultarea in prealabil a specialistilor agricoli in domeniu.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cenusa ca Ingrasamant.doc