Cele 7 minuni ale lumii antice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Cele 7 Minuni ale Lumii" sau "Cele 7 Minuni ale Lumii Antice" este o lista celebra a sapte constructii remarcabile din Antichitate. Aceasta lista a cunoscut mai multe versiuni, care se bazau pe ghidurile de calatorie ale elenilor din Grecia Antica, care vroiau sa viziteze cele mai cunoscute destinatii din acea perioada.

1. Istoric

Dupa ce Alexandru cel Mare a cucerit aproape toata lumea (in secolul 4 i.Hr.), grecii au putut sa viziteze civilizatiile egiptene, persane si babiloniene. Acesti turisti au fost profund impresionati de constructiile din acele zone, astfel ca au alcatuit la intoarcere liste cu ceea ce au vazut in calatoriile lor. In loc de "minuni", cum le spunem noi azi, grecii numeau obiectivele turistice din aceste liste "lucruri ce trebuie vazute" sau "must-sees".

Cea mai veche versiune cunoscuta a listei ii apartine epigramistului grec Antipater din Sidon si a fost elaborata in secolul 2 i.Hr.; aceasta lista cuprindea numele a 7 cladiri din zona mediteraneana si din Orientul Mijlociu, acestea fiind singurele zone cunoscute de grecii din antichitate. Toate edificiile din aceasta lista erau constructii antropice (i.e. realizate de om) - destinatiile naturale nu erau incluse, deoarece nu erau atat de apreciate.

O alta versiune a listei cu 7 minuni ale lumii antice - numita "7 monumente ale pamantului demne de a fi vazute" - a fost intocmita si de matematicianul grec Philon din Bizant, care a publicat o lucrare numita "De septem mundi miraculis" ("Cele 7 minuni ale lumii"), 6 elemente din aceasta lista se regasesc in lista lui Antipater.

Liste anterioare celor alcatuite de Antipater si Philon au fost intocmite de istoricul grec Herodot si de arhitectul Callimahus din Cyrene, dar acestea au disparut si s-au pastrat numai niste referinte la ele. O replica moderna la lista celor 7 minuni ale lumii antice a fost obtinuta in zilele noastre, cand, pe 7-07-2007 au fost selectate - prin votul a 100 de milioane de persoane din toata lumea - Cele 7 minuni ale lumii noi.

2. Lista celor 7 Minuni ale Lumii Antice

A fost ales numarul 7, deoarece el reprezenta pentru greci intruchiparea perfectiunii si a plenitudinii. Cinci din cele 7 minuni erau capodopere arhitectonice grecesti. Toate cele 7 edificii celebre au existat simultan mai putin de 60 de ani, deci putini oameni au putut sa vada personal toate cele 7 minuni ale lumii antice.

Povestile minunilor, fie ca sunt castigate prin forta, fie prin consens, si puterea laica, si cea religioasa au avut si au nevoie permanenta de legitimitate. Iar cel mai eficient mijloc de a pastra legitimitatea este, conform sociologilor, impunerea la nivel macrosocial a unor simboluri care sa aminteasca in mod constant supusilor de maretia si puterea zeilor si a regilor. Forta acestor simboluri tine atat de prosperitatea societatii in cauza, cat si de maretia conducatorilor respectivi.

Daca majoritatea simbolurilor legate de autoritate si putere - cetati, temple, statui - au fost cunoscute si respectate, multa vreme, doar la nivel local si regional, cateva dintre ele au devenit arhicunoscute in intreaga lume datorita in special dimensiunilor colosale, ostentative, iesite din comun. Cantate in balade, evocate in poezii, reproduse in desene si sculpturi, simbolurile-gigant si-au capatat o noua identitate, devenind minunile acestei lumi.

Din cele sapte minuni ale lumii antice, astazi mai exista doar Marea Piramida de la Gizeh. Celelalte - Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul de la Halicarnas, Gradinile Suspendate din Babilon, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria si Templul zeitei Artemis din Efes - s-au pierdut in negura timpului, din pricina razboaielor, a jafurilor sau a cataclismelor naturale, asa incat astazi ni le mai amintim doar gratie operelor literar-artistice in care au fost evocate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cele 7 minuni ale lumii antice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 850 cuvinte
Nr caractere:
15 037 caractere
Marime:
1.77MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
Cele 7 minuni ale lumii antice, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Tudor Constantin
Sus!