Ceapa Bulbi si Verde

Extras din referat Cum descarc?

Ceapa face parte din familia Liliaceae si apartine genului Allium.Partea comestibila a acestei plante poate fi bulbul, tulpina falsa sau frunzele verzi. Radacina este fasciculate si creste in staratul superficial al solului pana la adancimea de 50 cm. De asemenea, tulpina falsa aeriana este formata din suprapunerea concentric a frunzelor pe o anumita portiune dinspre baza lor. Aceasta tulpina falsa este de dimensiuni mai mici la ceapa de iarna si ceapa esalonata, de dimensiuni mijlocii la ceapa obisnuita.Tulpina propriu zisa o constitue discul de la baza bulbului. Pe partea inferioara a discului apar si cresc radacinile, iar pe cea superioara se afla prinse frunzele ingrosate la baza si mugurii vegetative sau floriferi.
IMPORTANTA ALIMENTARA SI ECONOMICA
Ceapa este mult solicitata atat de consumatorii din mediul urban, cat si de cei din mediul rural in aceeasi masura in tot timpul anului, datorita valorii ei alimentare si chiar terapeutice deosebite. In afara de cantitatiile inseminate de substante nutritive si vitamine, ceapa contine si substante fitoncide cu actiune antibiotica. In consecinta, pe langa rolul sau hranitor, ea asigura si o buna igiena in alimentatie si este chiar eficienta pentru prevenirea si tratarea unor boli, ca de exemplu:arteroscleroza, reumatismul, astenia, rahitismul, bolile inflamatorii, obezitatea, diabetul, ajuta la regenerarea pielii si cresterea parului etc. Se cultiva pentru a fi consumata ca ceapa uscata(bulbul), ca ceapa verde(frunzele si tulpina falsa) sau pentru a fi folosita in industria conservelor si industria farmaceutica. In privinta eficientei economice, culturile de ceapa asigura beneficii insemnate, care sunt ca marime direct proportionale cu productiile realizate la hectar.
ORIGINEA SI ARIA DE RASPINDIRE IN CULTURA
Cultivarea cepei ca planta alimentara dateaza inca din antichitate. Pe baza cercetarilor paleontologice si botanice s-a ajuns la concluzia ca ceapa este originara din Asia Centrala si de sud-vest, provenind din formele salbatice care se afla in flora spontana din Iran, Afganistan, Turkestan, Siberia Occidentala si Caucaz. Tinand seama de locul ei de origine, diferiti cercetatori considera ca ceapa a fost luata in cultura pentru prima data in trei centre mari: in regiunea mediteraneana, in Iran-Afganistan si in China.
In ultimi ani, atat pe plan mondial cat si la noi in tara s-a manifestat tendinta de crestere a productiei de ceapa si nu in ultimul rand datorita maririi suprafetelor de teren cultivat, ci mai ales sporirii productiei realizate la hectar. Marirea productiei de ceapa este consecinta sporirii carintelor pentru consum in stare proaspata si in special pentru industria conservelor, ea insasi fiind conservata din ce in ce maim ult sub forma deshidratata. 
Datorita capacitatii mari de adaptare, metodelor simple de cultivare, ceapa s-a raspandit in cele mai variates conditii de mediu, in present este raspandita in cultura in toatecontinentele de pe glob, ocupand suprafete mari in multe tari:India, China, SUA, Japonia, Spania, Polonia, Italia, Brazilia, Argentina, Egipt, Iran etc. In tara noastra ceapa se cultiva in toate zonele, cu exceptia celor de munte. Suprafata cultivata anual este in jur de 35 mii ha, obtinandu-se o productie medie de numai 10,2t/ha. In decursul timpului s-au creat o serie de bazine consacrate in cultura cepei, care au, in acest fel, o traditie si o specializare a fortei de munca.Sunt cunoscute astfel bazinele Fagaras, Turda-Mihai Viteazu, Crasna-Pericei din jud.Salaj, Vinga din jud.Arad.
CARACTERISTICILE BIOECOLOGICE SI SORTIMENTUL
Ceapa este o specie alogama. La ceapa, ciclul de viata dureaza doi ani, cand se practica cultura prin semanat direct si rasad sau trei ani, in cazul cultivarii prin arpagic. Soiurile de ceapa care se cultiva in zona climatic din Europa fac parte din grupa celor de "zi lunga", datorita faptului ca formarea bulbului se declanseaza la o durata de 14-16 ore iluminare zilnica. Datorita acestei particularitatii fiziologice se pot obtine bulbi pentru consum, intr-un singur an.
Caractere morfo-anatomice
Principalele faze pe care le parcurg plantele in primul an de vegetatie si durata lor sunt urmatoarele: 
- samanta in sol(15 zile)
- rasarire, forma de cot(14 zile)
- aparitia primei frunze adevarate(17 zile)
- aparitia frunzei a treia. Cotiledonul se usuca(18 zile)
- aparitia frunzei a patra(12 zile)
- aparitia frunzei a saptea(prima se usuca)(11 zile)
- aparitia frunzei a zecea(a doua si a treia se usuca) si inceperea ingrosarii bulbului(23 zile)
- bulbul in crestere, frunzele a patra, a cincea si a sasea se usuca(38 zile)
- caderea rozetei prin inmuierea tulpinii false(16 zile)
- maturarea bulbililor, uscarea catafilelor si a frunzelor din rozeta(14 zile).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ceapa Bulbi si Verde.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!