Previzualizare referat:

Extras din referat:

Enzimele sunt proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator.Ele sunt substante care catalizeaza reactiile biochimice din organism, avind un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, intilnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori.Fara enzime , procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici.

Reactii enzimatice au fost folosite din timpurile cele mai vechi pentru fabricarea vinului, a otetului, a berii si a branzei. O cercetare sistematica a lor a fost interprinsa abia in epoca moderna. In 1713, Reamur a observat dizolvarea carnii in sucul stomacal al ciorii. De asemenea, fiziologul Spallanzani (1783) a hranit animale cu bucati de carne invelite in retele de sarma si observat dizolvarea carnii in stomac.

In cursul sec. al XIX-lea au fost preparate multe extracte de enzime. Astfel, dupa ce Kirchoff a observat , in 1820 , ca o componenta glutinoasa din bobul de orz incoltit, numit malt, transforma cantitati de amidon mult mai mari decat propria sa greutate, intr-un zahar solubil, maltoza

Un moment istoric deosebit de important este recunoasterea clara, de catre Berzelius, in 1835, a caracterului catalictic al reactiilor enzimatice, precum si a rolului esential pentru viata animalelor si a plantelor jucat de aceste reactii

In anul 1940,cercetatorul american Edward Howell a facut, in acelasi domeniu, o si mai mare descoperire: cercetand substantele vitale propriu-zise si anume, ENZIMELE, a dovedit ca ele sunt purtatori vietii din orice organism viu,fiind deci si materia vie din alimentele noastre (asta atata timp cat nu sunt distruse prin fierbere).

Enzimele sunt, precum s-a mai spus, catalizatori organici, produsi de celula vie, actionand asupra anumitor substante numite substraturi. In marea lor majoritate, enzimele catalizeaza reactia unei substante organice cu un compus anorganic liber sau cedat de alt compus organic (apa. acid fosforic, hidrogen, oxigen etc.).

Legile catalizei se aplica fireste si la enzime. Enzimele, ca toti catalizatorii, nu catalizzeaza decat reactii termodinamic posibile, decurgand in sensul stabilirii unui echilibru. Reactiile enzimatice prezinta insa unele deosebiri caracteristice fata de reactiile catalitice obisnuite, omogene sau heterogene.

Specificitatea enzimelor.O anumita enzima catalizeza numai un numar mic de reactii si de multe ori o singura reactie, spre deosebire de catalizatori obisnuiti anorganici(acizi, baze, catalizatori de hidrogenare etc.) care activeaza practic toate reactiile posibile de un anumit tip.

Se disting multe tipuri si grade de specificitate in actiunea enzimelor.In primul rand trebuie mentionata specificitatea stereochimica, care consta in aceea ca o enzima care catalizeaza reactia unui compus optic activ este fara actiune asupra enantiomerului sau si in general, asupra izomerilor sterici ai acestui compus, supusi acelorasi conditii.

Bibliografie:

1. Ioan Florea Dumitru , Adrian Vamanu , Ovidiu Popa , Drojdiile BTH Clasice Si Moderne , Edit. ARS Docendi 2002 Bucuresti pag 97-99

2. A.L.Lehninger Biochimie vol. 1 , Edit. Tehnica 1987

3. Andrei Gheorghe si colab. Biochimia si Fiziologia legumelor si fructelor Edit.Academiei Romane 2001 Bucuresti pag 123

4. Emanuela Ionescu, M. Serban, Biochimie Animala ,Edit. Fundatia Romania de Maine 2001 Bucuresti pag 174

5. http://www.doctor.info.ro/html/sisteme_antioxidante_-_antioxi.html

6. http://www.unibuc.ro/eBooks/biologie/drojdii/5.htm

7. www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=1517&ref=544&lang=EN

8. http://209.85.129.104/search?q=cache:WAr_Bb_jLYMJ:frf.cncsis.ro/documente/254A542.doc+catalaza&hl=ro&ct=clnk&cd=12&gl=ro&lr=lang_ro

9. http://www.universallight.go.ro/Plante/ALOE_vera.html

10. http://au.expasy.org/cgi-bin/enzyme-search-ec

11. metallo.scripps.edu/PROMISE/CATALASE.html

12. www.enzymeindia.com/enzymes/catalase.asp

13. www.biochemsoctrans.org/ /0099/bst0290099.htm

14. http://www.chem.qmul.ac.uk/iubmb/enzyme/EC1/11/1/6.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Catalaza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 288 cuvinte
Nr caractere:
7 499 caractere
Marime:
13.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
enzime, caracteristici, reactii
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!