Caldura ca Factor de Vegetatie

Extras din referat Cum descarc?

Agrotehnica ca stiinta se ocupa cu relatia dintre factorii de vegetatie, sol si plante cultivate, include totalitatea procedeelor tehnice, conventionale si neconventionale, de lucrare a solului, combatere integrata a buruienilor, folosirea corecta a erbicidelor, utilizarea asolamentelor si sporirea fertilitatii solului. 
Aplicarea agrotehnicii presupune intelegerea proceselor, estimarea consecintelor folosirii, corecte sau nu, a mijloacelor agrotehnice sau a oricarui element tehnologic, in functie de influentele exercitate de factorii de vegetatie.. 
In cazul stiintelor agricole, agrotehnica ocupa un loc central in privinta aportului la cresterea productiei si sporirii fertilitatii solului.. 
Datorita diversitatii conditiilor pedoclimaterice, economice si sociale, agrotehnica trebuie sa elaboreze cele mai bune metode pentru fiecare situatie aparuta, indeosebi in legatura cu sistemele de lucrari ale solului, cu aplicarea corecta a noilor sortimente de erbicide, cu intocmirea unor asolamente rationale, inclusiv pentru noile structuri asociate din R. Moldova. Studierea agrotehnicii ca stiinta si activitatea ei se bazeaza pe cuceririle altor stiinte: pedologia, microbiologia, meteorologia, fiziologia plantelor, fizica, chimia, agrochimia, masinile agricole, ecologia s.a.. 
Caldura, ca factor de vegetatie, este atat de importanta incat nu numai la nivel de specii, dar chiar si soiurile de plante, hibrizii, sunt raionati in functie de arealele care le confera cele mai bune conditii de dezvoltare din punctul de vedere al regimului termic. Mai mult decat atat, geneticienii si amelioratorii creeaza anume soiuri si hibrizi cu perioade mai scurte de vegetatie care se multumesc cu resurse termice mai reduse, dar fiind in schimb mai putin productivi, stiind ca insasi productivitatea plantelor este dependenta de cantitatea de caldura asimilata sau posibil de asimilat.
Sub aspect termic, clima Romaniei in general este in cea mai mare masura asemanatoare marilor zone agricole din Europa de vest. In cadrul continentului european (la vest de Romania), principale le zone agricole din tara noastra care sunt caracterizate printr-un cuantum de temperaturi negative anuale cuprinse intre 1.400 -1.8000C si izoterma lunii iulie intre 20 si 240C, isi gasesc corespondenta in bazinul mijlociu si cel inferior al Dunarii, in nordul Italiei, zonele sudice ale Frantei si nordul Spaniei91.Diferente mai mari de productivitate in interiorul acestei zone se pot produc datorita unor enclave cu orografie mai putin favorabila (teren framantat) sau datorita variabilitatii resurselor hidrice. O imbinare optima intre resursele termice si cele hidrice se realizeaza doar in sud-vestul Frantei, in timp ce inaintand spre sud, la aceleasi resurse termice resursele de apa se reduc dand nastere la fenomene de seceta crescand in intensitate, frecventa si durata. Indicele de umiditate pentru vara capata valori subunitare in est (0,5-1,0 corespunzator climatului secetos si intre 1,0 -1,5 corespunzator climatului moderat si umed) in vest. Arealele cu resurse termice moderate din Romania si anume cele din nordestul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei sunt asemanatoare cu cele ce caracterizeaza marile areale din Europa centrala si estica pana la latitudini de 50-550. In schimb, sudul si sud-estul Romaniei si Dobrogea prin excelenta se caracterizeaza prin energia radianta cea mai generoasa si anume 128-132 KCAL/AN/cm2, iar pe litoral 132-136 KCAL/AN/cm2
Cresterea si dezvoltarea plantelor este determinata atat de caldura aerului cat si de caldura solului. Cerintele plantelor fata de caldura sunt diferite fiind in functie de specia soiul si hibridul cultivat, ele sunt in stransa corelatie cu faza de vegetatie si diferite organe ale plantelor de cultura. Exigentele plantelor fata de caldura sunt diferite impartindu-le in trei grupe: microterme, mezoterme si megaterme. 
Plantele microterme traiesc la temperaturi cuprinse intre 0 grade si 15 grade celsius, cele mezoterme 16-40 grade celsius, iar cele megaterme la temperaturi mai mari de 40 grade celsius. Plantele agricole si cele spontane din regiunea temperata sunt mezoterme. Unele plante se pot acomoda la variatii termice mari si acestea sunt denumite euriterme, iar altele nu pot trai decat in limite de temperatura apropiate si acestea sunt denumite stenoterme.
Exista un optim termic pt fiecare planta, la care se da maximum de recolta. Cu cat indepartarea de aceasta temperatura este mai mare cu atat dezvoltarea plantelor este stanjenita si productia scade mai mult. Sursa principala de caldura a solului si atmosferei provine de la soare, deasemenea si de la masa proprie de caldura ce rezulta din descompunerea materiei organice din sol. Descompunerea balegarului proaspat serveste ca sursa de caldura pt incalzirea pamantului din rasadnite. Fenomenele electrice si radio din sol produc caldura, se mai produc caldura si in urma condensarii vaporilor de apa in jurul particulelor uscate de sol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caldura ca Factor de Vegetatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!