Cadrul conceptual al sociologiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In strutura teoretica a oricarei stiinte intra si un numar mai mult sau mai putin ridicat de concept. Conceptele sunt constructii teoretice, care fac parte din orice teorie stiintifica, alaturi de celelalte component ale teoriei: ipoteze si propozitii. Teoria ofera o schema conceptuala prin intermediul careia procesele si fenomenele sunt sistematizate, clasificate sip use in relatii reciproce.

Necesitatea conceptelor

Campul asupra caruia sociologia isi aplica studiul trebuie sa fie acoperit si luat in stapanire prin cunoastere. Ele ne permit sa acoperim anii mai mari sau mai restranse, sa cuprindem clase de fenomene si tot prin concept ne orientam in lumea faptelor, selectionandu-le pe cele mai relevante, semnificative din punct de vedere stiintific.

Sociologia face abstractie de realitate in sensul ca se limiteaza la anumite aspect ale fenomenelor, la anumite dimensiuni sau segmente ale realitatii. Astfel de observatii sunt acte de abstractizare care duc la crearea de termini pe care ii folosim in locul fenomenelor, adica la faurirea de concept. Cu alte cuvinte, folosim conceptele ca simboluri ale fenomenelor pe care le studiem. Nu trebuie sa confundam conceptual cu fenomenul pe care il simbolizam.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cadrul conceptual al sociologiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
890 cuvinte
Nr caractere:
5 541 caractere
Marime:
9.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
sociologie, concept
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!