Cadru Natural Teritoriului Administrativ Ion Neculce

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei Ion Neculce apartine judetului Iasi si se afla la cca. 40 km vest de municipiul Iasi.
Comuna Ion Neculce are in componenta urmatoarele sate:
- Ion Neculce - centrul comunal;
- Razboieni;
- Ganesti;
- Buznea;
- Prigoreni
- Dadesti
Teritoriul studiat se invecineaza cu urmatoarele teritorii comunale:
- la N: teritoriul comunal Bals;
- la NE: teritoiul comunal Belcesti;
- la E: teritoriul comunal Baltati;
- la SE: teritoriul comunal Lungani si Braiesti.
- la S : teritoriul comunal Oteleni
- la SV si V teritoriul comunal Strunga
- la NV si N teritoriul orasului Targu Frumos
CONDITIILE FIZICO-GEOGRAFICE
RELIEFUL
in punct de vedere fizico-geografic, teriroriul comunei Ion Neculce este situat in zona de contact dintre doua mari unitati naturale: Campia Moldovei si Podisul Central Moldovenesc, ceea ce are ca rezultat complexitatea factorilor naturali si o multitudine de interpatrunderi ai acestora
1. Podisul Central Moldovenesc
Este alcatuit dintr-un ansamblu de platouri si dealuri ce limiteaza spre sud teritoriul Ion Neculce, dominand relieful mai coborat din Campia Moldovei si reprezentand marginea de nord - vest a marii unitati naturale.
Altitudinile medii sunt de 200 - 250 m, iar energia maxima de relief si incadreaza intre 175 - 200 m. Altitudinea maxima locala se inregistreaza in dealul Habasesti de 297,4 m si care domina cu circa 100 m, inaltimile maxime de la nord.
La vest de o linie ce ar uni localitatile Dadesti si Strunga se intinde o inseuare de eroziune in roci mai moi, cu fragmentare colinara si altitudini mai scazute. Energia maxima a reliefului este de 150 - 175 m, iar altitudinile medii nu depasesc 200 m.
2. Campia Moldovei
Constituie treapta cea mai coborata a reliefului (cu exceptia vailor), caracterizata printr-o suprafata valurita de campie deluroasa, situata cu 200 - 300 m mai jos decat partea superioara a podisurilor inalte din sud - vest si nord - vest.
Din vasta unitate a Campiei Moldovei, teritoriul Ion Neculce ocupa sectorul sud - vestic, respetiv extremitatea de vest a subraionului central al Campiei Jijiei inferioare si a Bahluiului.
La nord de valea Bahluietului se desfasoara o serie de interfluvii largi, separate de vai largi cu directie NV - SV. Atat suprafata generala, cat si fiecare interfluviu luat in parte, are o inclinare usoara de la NV la SE, datorita aplecarii in acest sens a stratelor geologice. 
Procesele de versant sunt reduse, cu exceptia versantilor cu expozitie nordica si nord - estica, cu aspect de cueste, afectati de eroziuni si alunecari de teren.
Versantii, indiferent de orientare sunt afectati de procese intense de panta, cu predominarea alunecarilor de teren, ceea ce determina o largire a vailor neconforma cu debitul paraielor ce le strabat.
Din cauza eroziunii intense, este frecventa aparitia la zi a argilelor si marnelor, uneori cu eflorescente saline. Din cauza ingustimii culmilor, apa provenita din ploi se scurge rapid, provocand eroziuni moderate si puternice ale solurilor, asemanatoare celor de pe pante cu inclinari mari.
Asocierea eroziunilor de suprafata cu eroziuni de adancime, alunecari active si semiactive, solifluxiuni, eflorescente de saruri, determina un aspect dezolant de ,,badlands" (pamanturi rele) a unor versanti de la sud de satul Buznea.
Relieful sculptural
Predominarea rocilor moi, argilo - nisipoase pe cea mai mare parte a teritoriului se reflecta in relief, ale carui altitudini sunt mai coborate cu 100 - 200 m si mai mult fata de regiunile din vest si sud.
Relieful este mai estompat si caracterizat prin interfluvii larg boltite sau culmi inguste, vai cu pante domoale si sesuri dezvoltate, versanti modelati de alunecari si alte procese actuale.
Interfluviile sculpturale se pezinta sub forma de coline si dealuri cu contururi relativ domoale, usor bombate sau usor inclinate de la NV - SE (la nord de Bahluiet) si de la sud la nord (la sud de Bahluiet).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadru Natural Teritoriului Administrativ Ion Neculce.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!