Buruieni din Familia Ranunculaceae

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Buruienile sunt plante salbatice fara valoare economica, care dauneaza productiei agricole, adaptate sa traiasca impreuna cu plantele cultivate, pe pajisti sau pe terenurile necultivate.
Pagubele produse de buruieni 
Buruienile consuma apa si hrana din sol in dauna plantelor cultivate. O serie de buruieni, cum ar fi palamida, sulfina, folosesc de doua ori mai multa apa decat graul. Palamida, pe un hectar consuma de trei ori mai mult azot, o data si jumatate fosfor si de cinci ori mai mult potasiu decat un lan de grau. Reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea termperaturii la suprafata solului cu 2-4 grade C, saracesc atmosfera in bioxid de carbon de care plantele cultivate au nevoie. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la boli si daunatori 
Anumite buruieni si seminte de buruieni, consumate de animale pot provoca intoxicarea sau iritarea organelor interne ale animalelor si pot imprima un gust neplacut laptelului si untului. Exemple de burieni ar fi: laptele cucului, brandusa de toamna, usturoiul salbatic, pelinul, sulfina galbena etc.
De asemenea buruienile ingreuneaza efectuarea lucrarilor agricole, incarca costurile de productie. Datorita coacerii esalonate, in semintele plantelor de cultura pot sa ramana seminte de buruieni cu umiditate mare, care pot produce alterarea cerealelor inmagazinate.
Sursele de imburuienare
Cea mai importanta sursa de imburuienare este rezerva de seminte de buruieni din sol, provenite de la speciile care au invadat in anii precedenti culturile si care este, de obicei, de ordinul sutelor de milioane de seminta la hectar. Gunoiul de grajd contine seminte de buruieni viabile. Semintele folosite la semanat pot constitui o alta sursa de imburuienare, daca nu sunt curatate de seminte de buruieni. Transportul neatent al semintelor si produselor agricole pot contribui la raspandirea semintelor de buruieni. 
Particularitati biologice ale buruienilor
Alaturi de sursele de imburuienare acestea sunt necesare a fi cunoscute
pentru o combatere eficienta. Amintim cateva particularitati mai importante:
a. Capacitatea mare de inmultire, atat pe cale sexuala prin seminte, cat si vegetativ prin stoloni, rizomi, bulbi, lastari etc. comparativ cu plantele cultivate;
b. Constitutia anatomica specifica, care favorizeaza raspandirea lor prin intermediul vantului, apei, animalelor;
c. Germinarea semintelor are loc esalonat, putand dura 2 ani;
d. Semintele de buruieni se matureaza in epoci diferite;
e. Buruienile sunt rezistente la ger, seceta, boli etc 
Clasificarea buruienilor
Criteriul cel mai important de clasificare este cel care tine cont de felul nutritiei, durata vietii si particularitati de inmultire.
Dupa felul nutritiei, buruienile pot fi: 
- buruieni neparazite;
- buruieni parazite;
- buruieni semiparazite.
Dupa durata vietii, buruienilor pot fi: 
- buruieni anuale care se inmultesc prin seminte si dupa timpul cand apar si se impart in: efemere cu o perioada scurta de vegetatie; buruieni de primavara cu germinatie timpurie; buruieni de primavara cu germinatie tarzie; buruieni umblatoare cu germinatie din toamna pana in primavara; si buruieni de toamna care frutctifica dupa ieranre.
- buruieni bienale - germineaza primavara
- buruieni perene - sunt cele mai periculoase
Combaterea buruienilor
Combaterea buruienilor este una dintre masurile importante pentru obtinerea de productii mari si se bazeaza pe cresterea surselor de imburuienare, a vegetatiei existente pe terenul agricol, a rezervelor de seminte si alte organe de imnultire din sol, precum si pe recunoasterea particularitatilor biologice ale fiecarei specii, modului de viata, inmultirea si raspandire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Buruieni din Familia Ranunculaceae.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!