Extras din referat
Broccoli provine din bazinul Mării Mediterane. Denumirea acestei legume provine de la cuvântul italian “brocco” care înseamnă creangă sau mugur. Erau cultivate în antichitate, totuși s-au popularizat în Europa în secolul al XVI-lea. În Statele Unite au fost aduse de către emigranții italieni. Tocmai de acolo a început să fie din nou la modă consumarea lor, după Primul Război Mondial.
Brocoli este o specie erbacee anuala (in tara noastra), a carei origine se presupune ca ar fi in speciile indigene din zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. cateva dintrespeciile salbatice din Brassica ar fi: Brasica cretica, specie din zona Marii Egee; Brassica rupestris- incana (din Sicilia, Italia); Brassica oleracea, din nordul Spaniei, sudul Frantei si S-V Angliei. dupa unii autori se pareca Brassicacretica ar sta la baza la baza varietatilorde brocoli si conopida din zilele noastre (Snogerup, 1980). romnii au cunoscut si cultivat planta de brocoli inca din secolul al doilea dupa Hristos. Se pare ca Brocoli s-a extins din Italia in toata Europa (Belgia - Anvers, Anglia etc), dupa secolul XVII.
In Romania brocoli este cultivat alaturi de conopida, dar pe suprafete mai reduse in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole.
Conopida provine din Cipru, la început a fost numită „varză de Cipru” Este cunoscută de 2500 ani. Era cultivată deja în Egiptul și Persia antică. Ulterior planta a început să fie cultivată și în Italia, pentru ca în secolul al XVI-lea să se popularizeze în întreaga Europă. În bucătăriile contemporane este utilizată în special la ciorbe și supe sau în felurile de mâncare cu legume. Se servește fiartă în întregime sau crudă în salate.
100 g de conopidă - 21 kcal, conține potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.
Brocoli conține amidon, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, mangan, sulf, vitaminele C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K și provitamina A.
Broccoli este o sursă bogată de vitamine și de componenți minerali - în special potasiu, acid folic, fier, beta-caroten și sunt compuși de sulf - ceea ce face din această plantă o adevărată bombă de vitamine și minerale. Consumând broccoli ne mobilizăm apărarea imunologică a organismului, prevenind anemia, infecțiile, bolile de ficat și cancerul. Dacă aceasta nu este de ajuns - consumul de broccoli întârzie îmbătrânirea!
Una dintre cele mai exotice și mai intrigante legume din ultimii ani, broccoli vine cu un aport de vitamine surprinzător, la care se adaugă valori sănătoase de magneziu, sulf, fosfor, calciu și potasiu. Consumați această legumă în mod regulat și efectele vor fi surprinzătoare: vă veți simți mai plină de viață și cu mult mai multă energie, reducând, în același timp, cantitatea de carne consumată în mod regulat. Broccoli este plin de proteine, fiind un excelent substituient pentru alimentele din carne.
Bibliografie
http://bonduelle.ro/alimentatie/enciclopedia-legumelor/brocoli/
http://www.horticultorul.ro/legume/broccoli/
Ruxandra Ciofu, Nistor Stan, Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean,
Arsenie Horgos, Viorel Berar, Fritz Laurer, Karl Fritz Laurer, Nicolae Atanasiu,
2003,Tratat de legumicultura, Editura Ceres, pag. 688-704.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Brocoli si conopida.docx