Brocoli si conopida

Extras din referat Cum descarc?

Broccoli provine din bazinul Marii Mediterane. Denumirea acestei legume provine de la cuvantul italian "brocco" care inseamna creanga sau mugur. Erau cultivate in antichitate, totusi s-au popularizat in Europa in secolul al XVI-lea. In Statele Unite au fost aduse de catre emigrantii italieni. Tocmai de acolo a inceput sa fie din nou la moda consumarea lor, dupa Primul Razboi Mondial.
Brocoli este o specie erbacee anuala (in tara noastra), a carei origine se presupune ca ar fi in speciile indigene din zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. cateva dintrespeciile salbatice din Brassica ar fi: Brasica cretica, specie din zona Marii Egee; Brassica rupestris- incana (din Sicilia, Italia); Brassica oleracea, din nordul Spaniei, sudul Frantei si S-V Angliei. dupa unii autori se pareca Brassicacretica ar sta la baza la baza varietatilorde brocoli si conopida din zilele noastre (Snogerup, 1980). romnii au cunoscut si cultivat planta de brocoli inca din secolul al doilea dupa Hristos. Se pare ca Brocoli s-a extins din Italia in toata Europa (Belgia -  Anvers, Anglia etc), dupa secolul XVII. 
In Romania brocoli este cultivat alaturi de conopida, dar pe suprafete mai reduse in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole.
Conopida provine din Cipru, la inceput a fost numita ,,varza de Cipru" Este cunoscuta de 2500 ani. Era cultivata deja in Egiptul si Persia antica. Ulterior planta a inceput sa fie cultivata si in Italia, pentru ca in secolul al XVI-lea sa se popularizeze in intreaga Europa. In bucatariile contemporane este utilizata in special la ciorbe si supe sau in felurile de mancare cu legume. Se serveste fiarta in intregime sau cruda in salate.
100 g de conopida -  21 kcal, contine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Aceasta leguma este recomandata pentru prevenirea bolilor de cancer.
Brocoli contine amidon, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, mangan, sulf, vitaminele C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K si provitamina A.
Broccoli este o sursa bogata de vitamine si de componenti minerali -  in special potasiu, acid folic, fier, beta-caroten si sunt compusi de sulf -  ceea ce face din aceasta planta o adevarata bomba de vitamine si minerale. Consumand broccoli ne mobilizam apararea imunologica a organismului, prevenind anemia, infectiile, bolile de ficat si cancerul. Daca aceasta nu este de ajuns -  consumul de broccoli intarzie imbatranirea!
Una dintre cele mai exotice si mai intrigante legume din ultimii ani, broccoli vine cu un aport de vitamine surprinzator, la care se adauga valori sanatoase de magneziu, sulf, fosfor, calciu si potasiu. Consumati aceasta leguma in mod regulat si efectele vor fi surprinzatoare: va veti simti mai plina de viata si cu mult mai multa energie, reducand, in acelasi timp, cantitatea de carne consumata in mod regulat. Broccoli este plin de proteine, fiind un excelent substituient pentru alimentele din carne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brocoli si conopida.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://bonduelle.ro/alimentatie/enciclopedia-legumelor/brocoli/
http://www.horticultorul.ro/legume/broccoli/
Ruxandra Ciofu, Nistor Stan, Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean,
Arsenie Horgos, Viorel Berar, Fritz Laurer, Karl Fritz Laurer, Nicolae Atanasiu,
2003,Tratat de legumicultura, Editura Ceres, pag. 688-704.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!