Bolile si Daunatorii Prunului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Descrierea bolilor si patogenilor cauzatori:
1.1. Maturi de vrajitoare pg. 4- pg.5
Recunoasterea bolii dupa simptome
Agentul patogen 
Masuri de combatere
1.2. Monilioza pg. 6-pg.7
Recunoasterea bolii dupa simptome
Agentul patogen
Masuri de combatere
1.3. Patarea rosie a frunzelor de prun pg.8-pg.9
Recunoasterea bolii dupa simptome
Agentul patogen
Masuri de combatere
1.4. Patarea si ciuruirea bacteriana a frunzelor de prun pg.10-pg.11
Recunoasterea bolii dupa simptome
Agentul patogen
Masuri de combatere
1.5. Varsatul prunelor pg.12-pg.14
Recunoasterea bolii dupa simptome
Agentul patogen
Masuri de combatere
2. Analiza interactiunii dintre patogen si plantele gazda in vederea importantei acestora sub aspect economic sau daunator (se vor analiza organele atacate ale plantelor, procesele fiziologice, deprecierea calitatii si cantitatii acestora, factorii asupra consumatorilor) pg.15
3. Concluzie pg.16
4. Bibliografie pg.17


Extras din referat Cum descarc?

Bolile si daunatorii prunului
1. Descrierea bolilor si patogenilor cauzatori
1.1. Maturi de vrajitoare 
Denumire stiintifica : Taphrina institiae.
Balai de sorci're du prunier; Witches broom of plums; Pflaumenhexenbesen; Vedmina metla.
Raspandire : Boala este cunoscuta in Europa, America de Nord si Asia. La noi in tara se gaseste frecvent pe vaile raurilor din Muntenia si zona premontana.
Agentul patogen: Pe miceliul ciupercii, care este intercelular, in luna mai se formeaza asce cilindrice, hialine, rotunjite la capete, care contin cate 8 ascospori, unicelulari, ovoizi. Ascosporii inmuguresc in interiorul ascelor. Miceliul ciupercii ierneaza in tesuturile infectate, astfel ca boala reapare in fiecare primavara, pe aceleasi ramuri.
Simptome: La pomii infectati de aceasta ciuperca se observa ramuri lungi, subtiri, bogat si neregulat ramificate, care pornesc din locuri foarte apropiate, sub forma unor tufe lungi de 1m si late de aproximativ 40 cm. 
In iarna, atacul se observa mai usor. Acestea pornesc in vegetatie primavara, dar sunt lipsite de flori. Frunzele de pe aceste ramuri sunt mai mici, usor basicate spre partea superioara, iar pe cea inferioara prezinta un strat fin, cenusiu - albicios, format din asce cu ascospori. Aceste frunze se brunifica si cad mai devreme.
Combatere: Boala se combate prin taierea si distrugerea prin ardere a focarelor de infectie (maturi de vrajitoare) si prin tratarea ranilor rezultate cu diferite substante dezinfectante (sulfat de cupru conc.1%) si badijonarea lor cu fungicide sub forma de unguent (Santar, Pancil, etc.).
1. 2.Monilioza
Denumire stiintifica : Monilia laxa, Monilinia fructigena. 
Moniliose (rot-brun) du prunier; Brown -rot, Blosom-wilt; Monilia Bluten und Zweigdurre, Monilia Fruchtfaule der Obstbaume.
Raspandire: Monilioza este una din cele mai periculoase boli ale speciilor samburoase, cunoscuta in toate tarile din Europa si America de Nord Semnalata in 1878, in tara noastra, s-a extins mult; atacul de primavara produce pagube evaluate la 60%.
Simptome: Boala se manifesta pe flori, frunze, lastari, fructe. Atacul de primavara afecteaza florile, lastarii si frunzele; este foarte daunator pentru tara noastra. Organele parazitate de ciuperca se ofilesc, se brunifica si in final se usuca. Varful lastarilor se usuca si se indoaie. Acestia pot fi confundati cu ingheturile tarzii de primavara. 
Pe fructe, apar pete circulare, cafenii, care se extind repede, cuprinzand fructul; pulpa devine moale si putrezeste; fructificatiile ciupercii apar sub forma de pernite de 1-2 mm diametru, de culoare alb - galbui sau cenusiu - galbui; acestea se dezvolta la o umiditate atmosferica mare si o temperatura de 10 -12 gr C. Fructele se infecteaza usor prin leziunile provocate de grindina si insecte, cat si prin contactul direct dintre cele infectate si cele sanatoase. 
Agentul patogen: Boala este produsa de Monilinia laxa (Aderh.et Ruhl.) Honey; (sin. Sclerotinia cinerea (Bon.) Schroet; F.C. Monilia laxa). 
Miceliul se dezvolta in spatiile intercelulare, avand hifele hialine, septate si ramificate. In sporodochii se formeaza numerosi conidiofori scurti, ce poarta conidii elipsoidale, unicelulare, hialine sau galbui, dispuse in lanturi simple sau ramificate. 
Conidiile sunt organe de propagare in timpul perioadei de vegetatie, precum si organe de iernare; prin germinare, ele produc filamente de infectie, care strabat stilul si ajung in ovar, de unde trec in scoarta lastarilor tineri, producand crapaturi si scurgeri cleioase. 
Infectarea fructelor se realizeaza prin rani cauzate de grindina, de insecte, de alte ciuperci. Pe fructele cazute, dupa 1-2 ani, se formeaza apoteciile ce contin asce cu cate 8 ascospori, ovoizi, hialini, mai mici decat la M. fructigena.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bolile si Daunatorii Prunului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!