Bolile si Daunatorii Arahidelor

Extras din referat Cum descarc?

Incretirea frunzelor sau boala rozetei- MARMOR ARACHIDES (Holmes ) GROUND NUT ROSETTE VIRUS ( Storey and Botomely)
Patografie. Plantele virozate prezinta in acelasi timp atat lastari sanatosi cat si lastari infectati. Pe frunzele tinere se observa la inceputul atacului pete clorotice care apoi sa dispara, acest simptom fiind atipic. Simptomele tipice sunt aparitia pe unii lastari a unor frunze ondulate, cu marginile rasucite in jos si de culorii variind de la verde deschis pana la galben deschis. Apoi pe frunzele infectate apare un mosaic tipic in urma caruia frunzele se grofeaza.
Lastarii infectati sufera de nanism si prolifereaza , noii lastari fiind la randul lor scurti. In urma proliferarii lastarilor virozati,plantele stagneaza in crestere iar pedunculii raman scurti. De asemenea lastarii infectati isi schimba geotropismul , care din pozitiv devine negative, astfel incat la soiurile cu portul tulpinii culcat acesta va devenii erect.
Foarte important este faptul ca in cazul in care infectia are loc dupa zece saptamani dupa rasarire, productia nu este afectata. Cele mai mari pagube se inregistreaza la soiurile care au perioada de vegetatie sub 100 de zile cu conditia ca infectia sa aiba loc in primele 3-7 saptamani dupa semanat.
Agentul patogen. Virusul nu se transmite prin samanta. De asemenea se transmite destul de greu pe cale mecanica. Principala sursa este reprezentata de speciile de buruieni si plante de cultura din familia Leguminosae. Vectorii de tranmsmitere a virusului sunt larg reprezentate de spacii de afide si cicade, principalele fiind : Aphis craccivora (Koch), Doralida leguminosae (Kalt), Pergadeida robiniae (Macch), Cicadulina arachis, Cicadulina smilis. Dintre vectorii cei mai importanti sunt Aphis cracivora si Pergadeida robiniae. 
Aphis cracivora (Koch) este o specie de afide raspandita in toata lumea, care paraziteaza pe specii de leguminoase cultivate sau din flora spontana cum sunt Vicia sepium, Erbum cracca, Onobrichis sp., etc. Afidele paraziteaza la inceput pe lastari dupa care se retrag la baza tulpinii, virusul fiind raspandit atat prin forma aripata cat si prin forma nearipata a afidului. Pagubele produse cresc daca afidele apar in numar mare datorita parazitismului direct.
Pargandeida robiniae paraziteaza plante leguminoase din flora spontana si cultivate raspandite in regiunile subtropicale si tropicale si bumbacul. In perioadele secetoase se retrage in sol unde se hraneste cu partile subterane ale plantelor , de aceea el este intalnit mai ales in regiunile in care solul crap ape timp de seceta. Aceasta specie este vectorul pentru mai multe viroze atat al plantelor leguminoase cat si ale bumbacului.
Perioada de incubatie a bolii este de 14-17 zile.
2. Virusul piticirii arahidelor - PEANUT STUNT VIRUS
Patografie. Plantele infectate se caracterizeaza prin nanism rezultat in urma reducerii lungimii internodurilor. Frunzele sunt clorotice si se deformeaza.Principalul efect pagubitor este sterilitatea generala a plantelor sau in cazul aparitiei unor pastai acestea vor fi mici si deformate.
Agentul patogen. Particulele virale sunt izometrice avand un diametru de 30um.
Virusul nu se transmite prin seminte si sol, ci doar prin afide din specia Aphis laburni . Alte plante gazda dintre speciile cultivate sunt fasolea pe care produce epinastii si deformari ale organelor si tutunului la care produce nanism si marmorare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bolile si Daunatorii Arahidelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!