Bolile Cartofului

Extras din referat Cum descarc?

1. BOLILE CARTOFULUI
Rasucirea frunzelor de cartof
(Solanum virus 14 Smith)
(Potato leafroll virus)
Este cea mai pagubitoare viroza a cartofului; pierderile in productia de tuberculi sunt de 10%, la soiurile tolerante si 95% la plantele soiurilor sensibile crescute din tuberculi infectati.
Simptome. La plantele formate din tuberculi infectati, toate foliolele sunt rasucite sub forma de cornet, pieloase, groase, rigide, iar la atingere produc un zgomot caracteristic. Plantele infectate raman pitice, cu aspect de tufa, iar la unele soiuri se observa o pigmentare violacee sau o necroza a marginilor foliolelor. Tuberculii raman mici, putini la numar si cu necroze reticulare in pulpa. La plantele infectate secundar in vegetatie, rasucirea se manifesta numai in etajul superior.
Agentul etiologic. Este un virus sub forma de particule izometrice; inactivarea termica are loc la 70?C; dilutia limita este de 10-4, iar longevitatea in vitro este de 4 zile la 2?C. Prezinta tulpini ce se deosebesc prin virulenta si prin proprietatile antigene ridicate.
Patogenie si epidemiologie. In citoplasma perifloemica, virusul produce incluziuni cu aspect cristalin sau agregat neregulat. Virusul infecteaza tesuturile progresiv si ajunge in floem pe care il necrozeaza. Pentru ca virusul din frunza sa ajunga in tubercul sunt necesare 8 - 16 zile. Din cauza necrozarii floemului, amidonul nu mai migreaza in tuberculi si se acumuleaza in frunze care devin groase, rigide. Virusul se transmite prin tuberculi, iar in vegetatie prin afide (Myzus persicae). Transmiterea prin afide este persistenta si circulativa; afidele, pentru a achizitiona si inocula virusul, trebuie sa se hraneasca timp de 24 de ore. 
Profilaxie si terapie. Se vor folosi la plantare tuberculi sanatosi; fertilizarea cu azot in exces poate atenua sau masca simptomele; folosirea soiurilor rezistente este o masura profilactica sigura si economica (v. "Profilaxia si terapia integrata a bolilor cartofului"); devirozarea prin termoterapie (timp de 3 - 6 saptamani se tin tuberculii in aer incalzit la 37?C) si prin cultura meristemelor.
Mozaicul "Y" al cartofului
(Solanum virus 2 (Orton) Smith)
(Potato virus "Y")
Viroza este frecventa in toate culturile de cartof si diminueaza productia cu 50 - 90%.
Simptome. Simptomele sunt foarte variate in functie de tulpina virotica, soiul de cartof si temperatura. Plantele crescute din tuberculi infectati au frunzele marmorate, incretite, necrozate si cad de pe lujeri. La plantele infectate primar se observa mozaicarea frunzelor asociate cu rugozitate si ondularea marginilor. Pe nervurile inferioare, petioluri si tulpini apar necroze liniare (stricuri). Uneori in tuberculi apar necroze.
Agentul etiologic. Virusul "Y" se prezinta sub forma de filamente flexuoase ce sunt inactivate la 50 - 62?C; dilutia limita este intre 10-2 si 10-6 , iar longevitatea "in vitro" este de 7 - 50 zile. Prezinta tulpini comune si tulpini ce provoaca necroza si hipersensibilitate. Virionul este un antigen puternic ce induce o imunitate puternica.
Patogenie si epidemiologie. In citoplasma celulelor a fost puse in evidenta incluziuni tipice (pinwheel) asemanatoare cu o roata excavatoare si care sunt folosite in diagnosticarea rezistentei materialului de ameliorare la virusul "Y". Virusul se transmite in natura in mod nepersistent prin afide care pentru a achizitiona si inocula sucul cu virus trebuie sa se hraneasca timp de 15 - 60 secunde. Poate infecta ardeiul, tomatele, tutunul etc.
Sursa de infectie este formata de tuberculii infectati plantati sau de cei ramasi in sol. In cultura, plantele crescute din acesti tuberculi cat si cele infectate imediat sau dupa 36 zile de la rasarire reprezinta principalele surse de infectie; infectiile se produc pana la jumatatea lunii iulie. Virusul invadeaza progresiv tesuturile, poate migra pe cale vasculara prin care de fapt ajunge in tuberculi.
Profilaxie si terapie. Se recomanda aplicarea de masuri agrofitotehnice care sa grabeasca vegetatia; se va planta cartof liber de virusuri; dozele de azot vor fi moderate (dozele mari sensibilizeaza plantele); cultivarea de soiuri rezistente - v. "Profilaxia si terapia integrata a bolilor cartofului"; eliminarea riguroasa si timpurie a plantelor virozate; combaterea insectelor vectoare si recoltarea timpurie.
Mozaicul X al cartofului
(Solanum virus 1 Smith)
(Potato virus "X")
Boala este deosebit de frecventa la materialul nesupus ameliorarii de mentinere, iar plantele virozate isi diminueaza productia in medie cu 10 - 20%, dar pagubele pot fi mai mari cand virusul "X" se asociaza cu virusurile "Y", "A" si "S". 
Simptome. Simptomele variaza de la un mozaic usor, internervurian, pana la un mozaic puternic, insotit de rugozitatea frunzelor. Virusul "X" impreuna cu virusul "A" produce un mozaic asociat cu deformare, iar cu virusul "S" reduce numarul si greutatea tuberculilor.
Agentul etiologic. Virusul se prezinta in forma de bastonase; la 70 - 76?C este inactivat in 10 minute; dilutia limita este intre 10-5 si 10-6; rezista in suc 250 zile. Prezinta tulpini normale, inelare si brune care se deosebesc prin virulenta si specificitate antigenica.
Patogenie si epidemiologie. In celulele cartofului, virusul "X" produce incluziuni sub forma de benzi (particule virale) si incluziuni proteice lamelare la care proteina nu este inrudita cu capsida virionului.
Infectia la unele soiuri de cartof este latenta si plantele nu prezinta nici o modificare evidenta; alte soiuri sunt imune sau hipersensibile. In natura, virusul se raspandeste prin tuberculi si contact. In camp, plantele de cartof provenite din tuberculi infectati reprezinta sursa de inocul.
Profilaxie si terapie. La plantat se va folosi material certificat, liber de virusul "X". Folosirea de soiuri rezistente si hipersensibile, devirozate prin termoterapie, culturi de meristeme si tratamentul cu Ribavirin (ser antiviral) reprezinta masuri foarte eficace.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bolile Cartofului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!