Biotehnologii - Cotinus Coggygria

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1656
Mărime: 1.65MB (arhivat)
Publicat de: Maricica Pal
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Cotinus coggygria

(scumpia)

Este un arbust cu frunze simple, lat- lobate cu inflorescente galbene si roz deschis.Creste prin partile mai calde si insorite ale tarii noastre.

Au un aspect decorativ si sunt cultivate pe peluze, terase sau in curtile interioare.

Microînmultirea in vitro la Cotinus coggygria

Experienta s-a facut pe mediul de cultura MS si s-a urmarit evolutia explantelor pe acest mediul de cultura cu adaos de hormoni de crestere (Tabel nr.1) în diferite concentratii. S-a urmarit în mod deosebit si evolutia explantelor pe parcursul mai multor subculturi. În acest caz experienta s-a desfasurat pe durata a trei subculturi a câte 30 zile fiecare subcultura. Numarul de repetitii a fost de 3, cu 20 explante pe fiecare repetitie.

Pe baza observatiilor si a masuratorilor s-a constatat ca la mediul de cultura MS, variantele V2 si V3 au înregistrat cel mai bun procent de explante regenerate la toate subculturile , cu valori de 88,64% (V2) si 72,16% (V3) la SI, 77,38% (V2) si 74,54% (V3) la SII, 93,07% (V2) si 80,66% (V3) la S III în comparatie cu martorul V1 la care s-au înregistrat valori de 18,74% la SI, 25,13% la SII si 31,86% la SIII..

Cel mai mare numar de lastari format pe explant s-a înregistrat pentru toate cele trei subculturi la varianta V3 cu valori de 3,4 la SI, 2,8 la SII si 4,0 la SIII fata de martor cu 1,6 la SI , 1,6 la SII si 1,8 la SIII.

Rata de multiplicare a înregistrat maxime tot la varianta V3, cu valori cuprinse între 5,6 explantela SII si 10,2 explante la SIII. Valorile cele mai scazute ale ratei de multiplicare au fost semnalate la varianta V1 pentru toate cele trei subculturi.

Urmarind valorile medii ale caracteristicilor studiate pe parcursul celor trei subculturi s-a constata ca valorile cele mai ridicate s-au înregistrat la subcultura III, probabil ca un efect al juvenilizarii în urma primelor doua subculturi „in vitro”.

Evolutia explantelor de Cotinus coggygria

pe parcursul unei subculturi

Evolutia explantelor de Cotinus coggygria pe parcursul celor trei subculturi, pe mediul de cultura MS

Grafic 1.

Grafic 2.

Grafic 3.

Grafic 4.

Concluzii

- pentru varianta experimentala cu mediul de cultura MS s-a constatat ca pe parcurusl celor trei subculturi, din punct de vedere al procentului de explante regenerate, cele mai bune rezultate s-au înregistrat la varianta V2.

- Din punct de vedere al numarului de lastari formati, explantele s-au comportat cel mai bine la varianta V4, varianta la care s-a înregistrat, evident, si cea mai ridicata rata de multiplicare, cu un maxim de 8,6 explante la subcultura III.

Preview document

Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 1
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 2
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 3
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 4
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 5
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 6
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 7
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 8
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 9
Biotehnologii - Cotinus Coggygria - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologii - Cotinus Coggygria.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?