Biodiesel din Rapita

Extras din referat Cum descarc?

Prezentare 
Biocombustibilii sunt combustibili obtinuti din surse biologice, respectiv biomasa. Diferenta dintre biocombustibili si biocarburanti consta in faptul ca biocombustibilii reprezinta o sursa de energie prin ardere iar biocarburantii produc energie strict prin utilizarea lor in motoarele moderne cu ardere interna.
Biodieselul este un biocarburant care face parte din prima generatie de bicarburanti. 
Dintre culturile care asigura materie prima pentru biodiesel, ponderea cea mai mare, atat la nivel european cat si in Romania este detinuta de cultura de rapita; Rapita colza (Brassica napus L. ssp. Oleifera D.C.) este o planta originara din bazinul mediteranean este cunoscuta pentru semintele bogate in ulei, utilizat in alimentatie si nu numai. Uleiul de rapita are o valoare energetica foarte ridicata, la o productie de 3.2 t/ha seminte, rezulta 1.4 t ulei/ ha cu 1302*107 calorii - valoare energetica si un total de 1845*107 calorii/ ha. Rapita este cultura cu cel mai bun randament in productie.
In Romania in prezent se cultiva circa 430.000 de ha cu rapita, fata de anul 1995 cand pentru cultura de rapita erau alocate doar 300 de ha; interesul fata de rapita a crescut odata cu cererea producatorilor de biocombustibil.
Biodieselul este un compus format din esterii monoalchiliciai acizilor grasi cu catena lunga hidrocarbonata derivati din lipidele regenerabile ca uleiurile vegetale si grasimile animale, folosit in calitate de combustibil pentru motoarele diesel. (dupa comitetul D- ASTM) 
Biodieselul a fost implementat pentru prima data in Africa de sud, inainte de ce-l de-al doilea razboi mondial. In 1983 procesul de obtinere al unui biodiesel de calitate, testat pe motoarele diesel a fost publicat international Compania austriaca Gaskoks a preluat tehnologia de la South African Engeneers  si a construit primul pilot pentru producerea biodieselului in anul 1987. In 1989 a intrat in functiune prima intalatie industriala de obtinere de biodiesel cu o capacitate de 30.000 tone/an pe baza de ulei de rapita. In aceeasi perioada Institutul Austriac al Biodieselului a identificat 21 de tari producatoare de biodiesel. 
Productia de biodiesel este puternic influentata de consumul mare de carburant reprezentat in prezent de combustibilii fosilii care sunt epuizabili, nemaiputand fi produsi din nou; Estimarile efectuate pe baza nivelului actual de consum si al evaluarilor privind rezervele certe de combustibili fosili arata ca mai exista petrol pentru consumul a inca 44 de ani, gaze naturale pentru inca 62 de ani si carbune pentru inca 280 de ani. Totodata, rezervele de combustibili fosili sunt repartizate neuniform pe glob, ceea ce creeaza deseori conflicte intre state. Mai trebuie tinut cont ca, in ceea ce priveste combustibilii fosili, cantitatea exploatata creste de la an la an.Constiente de riscul imanent de a ramane fara combustibili chiar pe durata vietii actualei generatii, autoritatile au inceput sa caute solutii alternative de energie. Asa s-a ajuns la fabricarea biocombustibililor. 
In tarile Uniunii Europene, promovarea si utilizarea biocombustibililor este reglementata de Directiva UR 2003/30/CE ; datorita acestei directive cat si a altor instrumente incurajatoare, in prioada 2000 - 2006 capacitatea de productie a biodieselului a avut o crestere accelerata; in anul 2006 s-au produs 6 milioane de tone , aproximativ 5 milioane de tone fiind produse in tarile Uniunii Europene.Productia a continuat sa creasca astfel ca s-a ajuns la 26 milioane de tone in 2008; in acelasi an Romania se afla pe locul 22 cu o capacitate de 111 mii de tone


Fisiere in arhiva (1):

  • Biodiesel din Rapita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!