Bilantul energetic la nivel de ferma

Extras din referat Cum descarc?

BILANTUL ENERGIEI LA NIVEL DE FERMA
Energia reprezita capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic, atunci cand trece printr-o transformare dintr-o stare de referinta in alta stare (din repaus in miscare, din starea lichida in starea solida etc.).
Particularitatile folosirii energiei in agricultura sunt urmatoarele:
- Agricultura este atat consumatoare de energie cat si producatoare de energie. Astfel, in procesele de productie din agricultura se capteaza, se stocheaza si se transforma energia solara in energie bioalimentara, fie direct, prin intermediul plantelor verzi (datorita fotosintezei), fie indirect, prin intermediul animalelor;
- In productia agricola se folosesc diverse forme de energie (mecanica, electrica, termica etc.) obtinute din combustibili fosili (carbune, petrol, gaze naturale) cat si din surse de energie regenerabile;
- Sursele de energie regenerabila folosite in agricultura provin fie din agricultura (biomasa si biogazul) dar si din afara agriculturii (energia solara, energia eoliana, energia geotermala).
Bilantul energetic reprezinta diferenta dintre cantitatea de energie obtinuta intr-un proces de productie si cantitatea de energie consumata in acest proces de productie.
BE=Ep-Ec > 0 (KJ),(MJ)
Unde:
BE= bilantul energetic
Ep= energia obtinuta
Ec= energia consumata.
Randamentul energetic reprezinta raportul dintre energia obtinuta si energia consumata intr-un proces de productie agricola.
RE=Ep/Ec > 1
Agricultura si silvicultura sunt singurele activitati economice in care bilantul energetic este pozitiv iar randamentul energetic este supraunitar datorita particularitatilor acestora.
Energia obtinuta (output) reprezinta cuantificarea valorii energetice a produselor agricole (principale si secundare), apreciata pe baza energiei metabolizate in cadrul proceselor biochimice alimentare, care exprima valoarea de intrebuintare a energiei produse in agricultura. Pe baza acestui criteriu, continutul energetic al principalelor produse agricole este urmatorul:
- 1 kg grau= 18,4 MJ
- 1 kg porumb= 19 MJ
- 1 kg floarea-soarelui = 26,4 MJ
- 1 kg soia = 23,1 MJ
Energia consumata (input) reprezinta suma tuturor formelor de energie consumate pentru obtinerea produsului agricol. Datorita particularitatilor folosirii energiei in agricultura, unele consumuri energetice provin din agricultura (energie proprie) iar altele din surse externe (energie externa).
Energia proprie consumata este formata din:
- Forta de munca
- Tractiune animala
- Seminte
- Rasaduri 
- Furaje
- Ingrasaminte naturale
- Biomasa 
- Biogaz
- Biocombustibili. 
Energia externa poate fi consumata direct sau indirect (energie acumulata in diverse bunuri si produse). Energia externa consumata direct este formata din urmatoarele surse:
- Combustibili clasici,
- Energie electrica,
- Energie solara,
- Energie eoliana.
Energia externa consumata indirect este formata din energia acumulata in tractoare si masini


Fisiere in arhiva (1):

  • Bilantul energetic la nivel de ferma.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Boruga I. 2014- Baza energetica si masini agricole- Suport de curs, USAMV Bucuresti
2. Caia A., Magazin P., Stefan G. 2000- Economie agrara, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi
- **www.agrointel.ro
- **www.gazetadeagricultura.info 
- **http://madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/rndr/buletine-tematice/PT10.pdf
- **https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_sm_4_2_procesare_produse_agricole


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!