Bauturile Energizante

Extras din referat Cum descarc?

I.Introducere.Scurt istoric
Exista un interes crescut pentru bauturile care au asociate caracteristici speciale. Aceste bauturi, de cele mai multe ori, vor contine zahar pentru energie, cafeina pentru stimulare, aminoacizi si poate ierburi ce confera posibilitatea de vanzare ca produs cu efecte benefice sanatatii. Un exemplu foarte bun il reprezinta bauturile energizante avand ca produs reprezentativ bautura "Red Bull" care este descrisa, conform propriului site, in felul urmator:
"Red Bull vitalizeaza corpul si mintea.Red Bull iti da aaaripi!".
Succesul de care s-a bucurat acest produs de la lansarea lui a condus la dezvoltarea unei game largi de produse bazate pe acelasi concept de stimulare si vigilenta imbunatatita, produse numite generic bauturi energizante.
Prima bautura energizanta autentica, comerciala a fost produsa in Japonia In anii 60 de catre Taisho Pharmaceuticals si era numita Lipivitan-D. Aceasta bautura continea un amestec de vitamine esentiale ca vitaminele B1, B2, B6. Deasemenea continea niacina si taurina care sunt agenti mentabolici care stimuleaza energia si concentrarea. Introdusa prima data ca o bautura tonica medicinala pentru persoanele care sufereau de lipsa de energie sau oboseala, a crescut in popularitate in Asia, mai degraba, ca un moft ce avea mai mult legatura cu petrecerile tarzii si cluburile de noapte. 
In decada urmatoare aceasta bautura si-a facut cale prin Tailanda si a devenit o bautura populara printre conducatorii de ricsa fiind numita ,,Krating Daeng"(vezi fig.1) .Aceasta bautura este vanduta mai ales in Asia dar poate fi gasita si in tari ca Austria, Suedia, Australia, Canada si Noua Zeelanda unde uneori este redenumita ,,Thai Red Bull". Ingredientul activ,principal din aceasta bautura era taurina un aminoacid care a fost decoperit prima data in tauri. Mai tarziu, in 1987, un antrepeneur austriac pe nume Dietrich Mateschitz a adus aceasta idee originala in Europa. El a adaugat acestei bauturi cafeina si zahar pe langa taurina dupa care i-a dat si numele de ,,Red Bull"(vezi fig.1), bull insemnand taur. Aceasta bautura a ajuns intr-un timp foarte scurt extrem de populara in Europa. In America a fost introdusa un deceniu mai tarziu, in 1997 crescand in popularitate in continuu.Un exemplu, in acest sens, il reprezinta cresterea consumului de bauturi energizante, cu peste 61% , din anul 2005 numai in Statele Unite ale Americii. Aceasta crestere exploziva a determinat aparitia unei game largi de bauturi energizante.
Fig.1 Red Bull si Krating Daeng
II.Definitie.Importanta economica
Termenul de "bauturi energizante" ("energy drinks") a fost adoptat de catre Comitetul Uniunii Europene, din comoditate, pentru a incadra o categorie de bauturi ce contin combinatii variate de substante ca: carbohidrati,vitamine si minerale cu cel putin una dintre aceste substante: cafeina, taurina si D-glucurono-g-lactona (glucuronolactonat). Trebuie notat faptul ca termenul de bautura "energizanta" este de fapt o denumire comerciala si nu este convenit ca termen legal pentru o categorie de produse in Uniunea Europeana si totodata Comitetul European nu ofera o opinie ca pretinderile despre aceste bauturi de a furniza energie, din punct de vedere nutritional, sunt justificate stiintific.
Comitetul Uniunii Europene este constient de faptul ca termenul de "bauturi energizante" mai este folosit, intr-un sens diferit, pentru a defini bauturile ce contin electroliti si un nivel ridicat de carbohidtati ce furnizeaza energie in sensul conventional nutritional si care sunt folosite de sportivi si de catre persoanele ce sufera sau se recupereaza de pe urma anumitor boli. Aceste bauturi sunt cunoscute sub numele de bauturi sportive ("sport drinks" ex. "Gatorade", "Powerade", "Reload"- acesta este de fapt un hibrid ). In literatura de specialitate autorii incadreaza bauturile energizante in categoria bauturilor functionale, care deasemenea cuprind bauturile sportive si nutraceutice


Fisiere in arhiva (1):

  • Bauturile Energizante.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!